Гражданско сдружение БОЕЦ изпрати сигнал до Висшия съдебен съвет, Върховната касационна прокуратура и Министерството на правосъдието за чата между Севделина Арнаудова, която е пиар на бившия премиер Бойко Борисов, и главния прокурор Иван Гешев. Двамата бяха заснети да комуникират през мобилното приложение „Телеграм“ по време на заседание на парламентарната комисия по правни въпроси.

Арнаудова не отрече да поддържа контакт с Гешев, като се оправда, че това се е случвало във връзка с отразяване на събития. Бойко Борисов пък ѝ забрани „да си пускат усмивки, сълзички и муцунки с други мъже“. Всъщност комуникацията е смущаваща, тъй като се очаква държавното обвинение да разследва няколко корупционни скандала с участието на Арнаудова и Борисов. „Това е тежък конфликт на интереси и Гешев дължи обяснение за отношенията си с Арнаудова и за действията на прокуратурата по сигнала срещу нея. Вместо да я разследва, Гешев си разменя „усмивчици“ с PR-ката“, възмутени са от БОЕЦ.

Все още Иван Гешев не е дал обяснение за съобщенията си с пиара на бившия премиер. В правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет е да извърши проверка за почтеност и конфликт на интереси на главния прокурор, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

До момента Висшият съдебен съвет не е реагирал на разпространената комуникация на Гешев. Вместо това обаче Прокурорската колегия на ВСС излезе с декларация срещу депутатите от парламентарната комисия за полицейското насилие, които в понеделник поискаха отстраняване на прокурор Вероника Трифонова. Именно тя е разследвала побоя над протестиращи от служители на МВР, но не открила данни за извършено престъпление.

„Свидетели сме на последователни и тенденциозни действия за дестабилизиране и подронване авторитета на Прокуратурата на Република България, както и на работата на българските прокурори. Съдебната власт и в частност български прокурор, понастоящем представител на Европейската прокуратура, отново са обект на опит за институционална намеса и политическа злоупотреба в хода на поредната предизборна кампания“, категорични са съдебните кадровици.

Те обвиняват депутата от ИБГНИ Николай Хаджигенов, който е председател на въпросната комисия, че се намира в конфликт на интереси, тъй като е бил и адвокат по дела, свързани с полицейското насилие от миналото лято. „По негови думи той лично е съветвал тези лица и е дал насоки за тяхното пасивно поведение, а именно да не дават сведения по наблюдаваната от прокурор Трифонова преписка, с предмет неправомерни действия на полицейски служители, както и че това е била неговата стратегия“, декларира прокурорската колегия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви