Два месеца Министерството на правосъдието не успява да приключи работата си по новите правила за конвойната дейност на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН). Преработването им се наложи покрай скандала от лятото с извеждането до болница с пранги на краката и белезници на ръцете на обвинената в корупция кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. Тя беше държана вързана и в болничното легло.

На 13 август официално беше съобщено, че новите правила вече са подготвени и се чакат становищата по тях от върховната прокуратура и двете върховни съдилища. След това трябваше да бъдат утвърдени от министъра на правосъдието Цецка Цачева. „Сега“ попита министерството какво се случва с правилата, какво гласят, както и какво пише в становищата от съда и прокуратурата. От ведомството отговориха само, че становищата са постъпили, правилата са готови, но в момента тече съгласувателна процедура с всички засегнати ведомства. Не е ясно кога ще приключи тази процедура и кога ще започнат да действат.

10 дни след като гръмна скандалът с оковаването на Иванчева, шефът на ГДИН Васил Миладинов обяви, че е забранил този тип конвоиране. Той оправда предшествениците си, които са издали инструкциите за задължителното конвоиране с белезници на ръцете и краката, че са го направили заради различни бягства от затворите. „Ако избяга някой – защо е избягал, ако не избяга – защо сме го водили така“, обобщи Миладинов. Той заяви, че в зависимост от риска вече ще се преценява как да бъдат конвоирани арестантите и затворниците.

Миладинов не отговори конкретно дали ще бъдат променени и текстовете от правилата, според които арестантите използват тоалетната на отворена врата пред надзирател, а охраната присъства и на лекарските им прегледи в нарушение на медицинската етика.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви