Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с казуса „Карадайъ – Пеевски“. Тричленен състав остави без разглеждане двете жалби на БОЕЦ и прекрати делата, които бяха заведени от гражданското сдружение заради отказа на двамата пред ЦИК да станат членове на Европейския парламент (ЕП). Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски, съответно на първо и второ място в листата, бяха избрани за евродепутати, но на 30 май подадоха заявление пред комисията да бъдат заличени. Искането им бе одобрено незабавно. Така на мястото им в ЕП ще влязат други кандидати на ДПС. Точно тази заменка всъщност БОЕЦ оспори пред ВАС.

В жалбите си сдружението посочва, че Карадайъ и Пеевски могат да се откажат от мандата си единствено пред ЕП, тъй като вече са избрани за негови членове, а не пред ЦИК. Миналата седмица от комисията признаха, че има „дупка“ в закона, тъй като Изборният кодекс не урежда начина на отказ на избрани за евродепутати.

ВАС постановява още, че БОЕЦ няма „правен интерес“ да обжалва решението на ЦИК. „За оспорващите не е налице правен интерес и по смисъла на чл. 147, ал. 1 от АПК, която разпоредба изисква с обжалвания административен акт да са нарушени или да са застрашени техни права, свободи или законни интереси или с решението да им се вменяват задължения, каквито до момента не са имали. В случая оспорваното решение на ЦИК по никакъв начин не се отразява на тяхната правна сфера“, пишат тримата съдии, чието определение е окончателно.

Според тях исканията на двамата представители на ДПС до комисията са свързани с „личен интерес“, който „нито се разпростира върху жалбоподателите, нито по друг начин се отразява върху тяхната правна сфера“. В решението си съдиите посочват още, че „за сдруженията и избирателите защитата на обществения интерес може да се осъществи единствено чрез сезиране на прокуратурата за тяхната защита“. Те се позовават и на разпоредбата на чл. 394 от Изборния кодекс, в която е посочено кой може да обжалва избор на евродепутати – другите кандидати за членове на Европарламента, партиите и коалициите или представител на инициативен комитет, ако е независима кандидатура.

На 31 май ЦИК обяви имената на трима от листата на ДПС за избрани за евродепутати. Това са Искра Михайлова, Атидже Алиева и Илхан Кючук. От БОЕЦ веднага възразиха, че Михайлова и Алиева не са избрани по волята на избирателя, а са в списъка, защото Карадайъ и Пеевски се отказаха.

Миналата седмица пред в. „Сега“ говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира, че Карадайъ и Пеевски са се отказали писмено пред комисията в гласувания от нея срок – 31 май. „Никой не може да ме обяви за избран, ако не искам. Евроизборите не са мажоритарни, гласуваме за 17 души, но излъчени от политическа сила“, смята Андреев.

ДЕЖАВЮ

Преди евровота ВАС, отново сезиран от БОЕЦ, отказа да провери къде живее Пеевски и дали отговаря на законовите изисквания да е живял в България повече от 6 месеца преди деня на изборите. Тогава от своя страна и ЦИК не намери проблем в кандидатурата на Пеевски за евродепутат. През 2014 г. Делян Пеевски, по аналогичен начин бе заличен от ЦИК от кандидатската листа на ДПС за евроизборите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви