Тричленен състав на Окръжен съд – Кюстендил, потвърди мярката за неотклонение „Задържане под стража“, взета по отношение на Васил Капланов с определение на Районен съд – Дупница. Той е привлечен като обвиняем за закана за убийство – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

Съдът счете, че към настоящия момент и на база събраните доказателства е налице достатъчна степен на вероятност, че обвиняемият Капланов е извършил инкриминираното деяние. Налице е и другата предпоставка за изпълняване на взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а именно – наличие на реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, имайки предвид тежестта на извършеното деяние, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 6 години. От друга страна, по време на инкриминираното деяние обвиняемият е бил с мярка за неотклонение „Домашен арест“, се посочва още в мотивите на Окръжен съд – Кюстендил.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според обвинението, на 31.08.2020 г., около 20, 10 ч. в гр. Дупница, при кореспонденция, Васил Капланов се е заканил на Димитър Недев с престъпление против неговата личност – с убийство / с думите – „Децата ти ще останат сираци“/ и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му – престъпление по чл. 144, ал.3, във вр. с ал.1 от НК.

Само преди седмица, състав на Кюстендилски окръжен съд постанови мярка „парична гаранция“ в размер на 2000 лв. Каплата по делото за открито голямо количество боеприпаси в дома му.

Името на Васил Капланов се свързва и с изчезването на Янек Миланов, който за последно е видян да се качва в джипа на Каплата на 31-и юли. Въпреки множеството операции от страна на полицията до този момент няма никакви следи от Янек.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви