Бум на застрахователните измами с коли. Те са се превърнали в печеливш бизнес, твърдят разследващите. Необходим е само автомобил в движение, разкрива Нова телевизия.

„Един автомобил се купува отвън за някаква смешна сума, „накичва се“, за да изглежда добре и се застрахова за много висока сума“, обяснява главен инспектор Пламен Максимов от сектор „Престъпления срещу МПС“ към СДВР.

Няколко месеца след като е застрахован, автомобилът изчезва безследно и се обявява за откраднат. „Лицето, което го обявява за противозаконно отнет, реално знае, че такъв автомобил вече не съществува. Той казва, че са му откраднали автомобила и си избира някакво място и внимава да няма свидетели и да няма камери“, обясни главен инспектор Пламен Максимов.

Колата пък отива в автоморга или у частни лица, за да бъде разглобена и да се заличат всички номера, по които тя може да бъде разпозната. „Това е много доходоносен бизнес, защото не се влагат много пари, а се изкарват много пари“, коментира главен инспектор Пламен Максимов.

Само от началото на тази година в страната са станали 94 кражби на автомобили, сочат данните на полицията. От тях 22% са извършени с цел застрахователна измама. В сравнение с миналата година това е 100% увеличение, казват още от МВР.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви