Сътрудник в парламента, преподавател в три университета, вещо лице в софийския районен съд, бивш анализатор в големи хедж фондове, търговец на акции на Уолстрийт, обучавал се в САЩ.

Това е кратката биография на 36-годишния Йордан Моллов, който е арестуван в петък като един от лидерите на престъпна група за финансови измами и пране на пари. Заедно с него в ареста е връстникът му Кирил Джабаров и още 4-ма техни приближени, които са действали от 2017 г. и са измамили стотици хора у нас и в чужбина.

Двамата са финансисти и от години се подвизават на пазара като инвестиционни посредници. Нашумяха през 2014 г., когато бяха обвинени за всяване на паника покрай фалита на КТБ. Те са сред основателите на дружеството „Глобал маркетс“, за което Комисията по финансов надзор (КФН) предупреждаваше, че работи без лиценз. След това КФН съобщаваше още няколко пъти за други техни фирми, работили без разрешение.

Моллов, Джабаров и останалите от финансовата престъпна група са арестувани в петък. Според разследването на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС са действали от 2017 г.

„Работили са при висока конспиративност. Задържаните са много харизматични и интелигентни хора“, каза в неделя ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Измамите са извършени чрез 49 фирми. Членовете на финансовата групировка се представяли за инвестиционни посредници в дружества, които се занимават с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси. Убеждавали жертвите си, че ако инвестират пари в акции на световно известни компании, ще удвоят и дори утроят парите си. С всеки потенциален клиент се сключвал индивидуален брокерски договор и се откривала индивидуална брокерска сметка. Сумите се превеждали на посочени от мнимите брокери банкови сметки. Вместо да ги инвестират в акции, както обещавали, Моллов и Джабаров ги прехвърляли към сметки на други дружества, контролирани от тях. Нито една от фирмите няма лиценз за инвестиционна дейност.

Само един от пострадалите е ощетен с 1 млн. лв., разкри зам.-директорът на ГДБОП Димитър Брайков. Пострадалите от бандата на Моллов и Джабаров са стотици в цялата страна, но има и чужденци.

„Събрахме доказателства за хората на върха на организацията. Измамените също са много интелигентни и образовани. Трудно е да измамиш такива хора“, каза прокурор Маджарова. Само един от задържаните е осъждан, другите са с чисти досиета. Възпитаник на САЩ, Йордан Моллов обещавал на жертвите си акции на американска компания. Арестуваният бизнесмен обаче гледа и на изток към Русия, показа проверка на „24 часа“.

Съвсем наскоро той, Кирил Джабаров, Роберт Димитров, който също е арестуван, и други двама мъже учредяват т.нар. Руски президентски клуб в София.
Неправителствената организация се занимава с развиването на българо-руските отношения и подпомага съвместния бизнес между представители на двете страни, както и културни дейности.
От 2019 г. Йордан Моллов управлява и „Българо-китайски клуб“, който също работи за добри отношения на България с великата азиатска държава. Наследява на поста бившия депутат от РЗС Дарин Матов.
Според личния блог на Йордан Моллов политиката е един от личните му интереси, освен операта и бокса. Неслучайно той и съдружникът му Кирил Джабаров имат общи снимки в сградата на Народното събрание.
От 2018 до 2020 г. Моллов е вписан като нещатен сътрудник на депутата от БСП Валентин Ламбев. След това е заличен от списъка, но продължава да се представя като съветник към бюджетната комисия на парламента. В личния му фейсбук профил има снимки от залите, където заседават комисиите, включително и вътрешната. В този период според прокуратурата той и съдружникът му Кирил Джабаров са били начело на престъпната група за финансови измами и пране на пари.
Преди 4 месеца една от фирмите, управлявана от Йордан Моллов, попадна в проверка на ДАНС и прокуратурата по казус с пране на пари от осъдения на първа инстанция като член на наркогрупировка Антон Калчев-Тони Застраховката.
Арестът от петък не е пръв за финансистите Йордан Моллов, Кирил Джабаров и Роберт Димитров. През 2014 г. покрай фалита на КТБ те бяха задържани от ДАНС заради всяване на паника и заплаха за банковата система. Тогава клиенти получиха над 1000 мейла с лъжлива информация, че парите им са в опасност. След това КФН отне лиценза на тогавашната им фирма „Глобъл Маркетс“, а скоро след това дружеството смени името си на „Интерактив Къмпани“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar