Намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков поиска да се върне като защитен свидетел срещу Борисов. Това става ясно от негов пост във „Фейсбук“.

„Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува. Готов съм да се върна в България като защитен свидетел“, написа Божков.

Ден по-рано, бизнесменът, който не се беше обаждал отдавна от Дубай, обяви във „Фейсбук“ по адрес на Иван Гешев: „Понякога разкаялият се грешник може да бъде по-ценен от светец“. Той направи това минути след брифинга на Гешев, на който гл.прокурор отказа да подаде оставка.

Божков живее в Дубай вече трета година и е с повдигнати задочно 20 обвинения по 4 дела. Според прокуратурата по тях са разпитани над 200 свидетели, изпратени са 18 броя европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до 17 държави. Изпратена е и молба до ОАЕ за екстрадицията му, както и още четири молби за правна помощ. Последната – да се яви пред българските разследващи, е от този януари.

На 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на хазартния бизнесмен Васил Божков бяха задържани Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката Севделина Арнаудова.

Веднага след ареста прокуратурата разкритикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Държавното обвинение обвини МВР, че е опорочило разследването и че изобщо не е имало основание да го образува. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков пък обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

Все пак прокуратурата обясни, че Божков трябва да бъде разпитан в качеството му на свидетел, но това не може да стане през видеоконферентен разговор. Затова прокуратурата изпрати молба за правна помощ до Дубай, от която така и не е известно да е получен отговор. Така досъдебното производство на практика стои на трупчета.

Междувременно съдът обяви за незаконни заповедите за арест и на тримата. Владислав Горанов обаче беше санкциониран за корупция от САЩ по закона „Магнитски“ и лидерът на ГЕРБ се отрече от него.

Самият Божков даде онлайн брифинг от Дубай на 24 март м.г., но не разкри дали има други доказателства срещу Борисов, Горанов и Арнаудова освен твърденията си. „Не е редно да казвам сега какво имам, за да не попречи на работата на следствието“, каза той. Божков обясни, че е разпитан от европейската прокуратура на 8 март 2022. Българската полиция също го намерила и разпитала. По думите на Божков по онова време за прокуратурата било удобно да го държи далече от България.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar