Бившият еврокомисар от Малта Джон Дали не успя да осъди ЕК за обезщетение заради вреди, които твърди, че е понесъл, след като останал без работа, съобщи електронното издание „Политико“. Искът му беше отхвърлен от базирания в Люксембург Общ съд на ЕС.

Дали, който отговаряше за здравеопазването в комисията „Барозу“, се оттегли от поста си през октомври 2012 г. Той твърдеше, че е бил принуден да подаде оставка от председателя Жозе Мануел Барозу заради доклад на Европейската агенция за борба с измамите (ОЛАФ), уличаващ го в корупция и търговия с влияние. Малтиецът категорично отрича обвиненията, че компания посредник, работеща за него, е искала десетки милиони евро за търговия с влиянието на еврокомисаря.

Съдът на ЕС мотивира решението си с обяснението, че ищецът Джон Дали не е успял да представи доказателства за неправомерни действия от страна на ЕК или на ОЛАФ, както и че не е показал „пряка причинно-следствена връзка между действията, които обжалва, и вреда, която твърди, че е претърпял, или дори съществуването й“. Джон Дали заведе дело срещу ЕК в опит да получи 1 913 396 евро за нанесени материални щети и символично обезщетение от 1 евро за нематериални вреди в резултат на определяното от него „несправедливо уволнение“.

През май 2015 г. Съдът на ЕС реше, че малтиецът не е бил незаконно уволнен от Барозу, който влезе в сблъсък с комисаря си по здравеопазването заради контакти на Дали в Малта с лобисти на тютюневи гиганти. В същото време ЕК подготвяше реформа на правилата и изискванията към компаниите, произвеждащи тютюневи продукти. Казусът „Дали“ доведе и до промяна на правилата за работата на лобистите, която въведе през 2014 г. комисията „Юнкер“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви