В началото на годината Конституционният съд (КС) с тълкувателно решение се произнесе за това, че мандата на конституционните съдии започва да тече не от момента на техния фактически избор, а от момента, когато е трябвало да се сменят трите различни квоти. Мандатът на всеки започва да тече от тогава, когато е настъпил момента на дължимата по Конституция ротация в КС. Така Атанас Славов от ПП-ДБ коментира в студиото на „Още от деня“ решението на КС да обяви за частично противоконституционни решенията за избора на конституционните съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

„За мен това беше очаквано решение. То просто казва, че г-н Белазелков и г-жа Атанасова няма да са с мандат 9 години така, както пишеше в решението на НС, а с мандат около 7 години – толкова, колкото оставаше да довършат мандатите на предишните конституционни съдии. Така, че тук за мен няма изненада. По-скоро КС затвърди своята практика и от началото на годината в тълкувателно решение № 1 и от едно старо решение от 1994 г., където се казва, че самият КС не може да се произнася по въпроси, свързани с професионалните нравствени качества на избраните конституционни съдии. И двете са затвърдени в последното конституционно решение“, поясни Славов.

По думите му, има информация, че е правен опит за влияние от страна на Делян Пеевски върху конституционни съдии, които да отменят промените в Конституцията:

„Въпросът е, че се прави опит да се върнем изцяло назад и сякаш тази 1 година не се е случила и тези конституционни промени не са извършени. Промените на Конституцията бяха важна стъпка – те зададоха една нова рамка, в която да има независим съд и отчетна прокуратура, но тези промени трябва да бъдат изпълнени с мисъл, което става на два етапа – приемането на Закона за съдебната власт и второ – избора на нови членове в двата съвета, ново ръководство на прокуратурата и избор на председател на ВАС.“

Това са ключовите решения, които трябва да бъдат взети през следващите месеци, поясни Славов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar