Председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев обвини обществото, че търпи корупцията. Дори повечето корумпирани да бъдат наказани, това няма да реши проблема, защото на тяхно място ще се появят нови, каза Георгиев по време на конференция за антикорупционното обучение вчера. „Има хора, за които е публично известно, че злоупотребяват с власт, но има и обществена търпимост“, възмути се Георгиев. В правомощията на неговата комисия е да „събира, анализира и проверява сведения при или по повод информация за прояви на корупция на лица, заемащи висши публични длъжности“.

За да няма обществена толерантност към корупцията, Георгиев пледира за въвеждане на обучение срещу нея още от детските градини. Идеята му е това да става с „игри и забавления“. Имало и чужд опит по темата, който можело да се ползва, разясни още шефът на КПКОНПИ. Според него изграждането на нетърпимост към това явление ще отнеме няколко поколения.

Неотдавна на лекция пред студенти Георгиев ги призова да издават колегите си, които карат скъпи коли, без да могат да си ги позволят. Тогава сподели и мечтата си: „Да се поучим от Италия. Там, когато се конфискува някоя сграда, й се слага транспарант с надпис „Отнето от мафията“. На кофичките с йогурт има надписи: „Произведено от ферми, отнети от мафията“, каза той.

Образователният министър Красимир Вълчев не беше чак толкова ентусиазиран и от думите му се разбра, че не се предвижда отделен предмет в училище. Той не се спря на детските градини, но обясни, че антикорупционното обучение в училище може да бъде вплетено в различни предмети – икономика, история, философия, литература.

Шефът на парламентарната антикорупционна комисия Борис Ячев („Обединени патриоти“) обеща да бъдат направени нужните законодателни промени, свързани с обучението.

СЪДЕЙСТВИЕ

Бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, които са „клиенти“ на комисията на Георгиев заради обвинения по делото за приватизацията на държавния дял в ЕВН, бяха похвалени, че съдействат в производствата за изясняване на тяхното имущество. Трайков, който вече има наложени запори за 2.37 млн. лв., е поискал удължаване на срока, за да представи документи, но по закон няма възможност за това, обясни Пламен Георгиев, чиято комисия отговаря и за т.нар. гражданска конфискация. „Но ако своевременно постъпят обяснения за произхода на средствата, независимо че е извън срока, комисията ще ги вземе предвид, защото идеята е да се установи обективната истина“, допълни Георгиев. Симеон Дянков пък оказвал пълно съдействие и „предоставил исканите документи. Всичко – неговите доходи, за него, за съпругата му“, обясни антикорупционният шеф. Георгиев обяви още, че е блокирано имущество за 3.2 млн. лв. на бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков. Става дума за възбрани върху 153 имота на Чоков и семейството му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви