Българско бебе ще бъде дадено за осиновяване в Англия, въпреки че в резултат сигурно ще изгуби културната си идентичност, реши английски съдия, пише издаваният в Брадфорд в. „Телеграф&Аргъс“, цитиран от dir.bg.

Съдия Сара Линч е взела решение за бъдещето на момиченцето, чието име не се съобщава, по искане на социални работници, твърдящи, че българските му родители не могат да оказват сигурна грижа за него. Съдийката заяви, че осиновяването „най-вероятно ще доведе до загуба на идентичността на бебето, като българско дете“. Но добавя, че няма реалистична перспектива момиченцето да бъде оставено на родителите, затова е решила, че единствено осиновяване ще донесе сигурността, от която то се нуждае.

Сара Линч подчертава в писменото си становище, че самоличността на бебето не може да бъде разкрита пред, но в случая е въвлечен Общинският съвет на Брадфорд, графство Западен Йоркшир. Тя допълва, че бебето, което скоро ще навърши 1 година, трябва да бъде осиновено след анализ на доказателства от скорошно съдебно слушане в Лийдс.

Родителите са искали момиченцето да остане с тях и не са били съгласни дори и за „с намек“ за осиновяване. Обаче социалните работници настояват, че бебето няма да е на сигурно място у дома, а същевременно няа подходящи роднини, които да го осиновят.

Случаят се следи от българското посолство в Лондон. Съдия Линч е уведомена, че момиченцето има брат, който живее с дядо си в България. Социален работник пък е казал на съдийката, че екипът ще опит да намери български осиновители на детето, но ще има трудности да бъдат посрещнати „културните му нужди“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви