„На всяка цена трябва да се преосмисли необходимостта от това трябва ли ни главен прокурор, или не. Нямаме поста на главен съдия, който да му е съответен. Той е с прекалено много централизирана власт в него. Докато има главен прокурор, независимо коя личност ще обладава тази длъжност, проблеми в прокуратурата ще има“, каза адвокат Емил Георгиев.

По думите му тази фигура е чужда на българската конституция.

„Потвърди се обстоятелството, че има политическо вмешателство и то по върховете на съдебната власт и че когато магистрати имат данни за други магистрати, те не ги използват, както е предвидено по закон, а предпочитат да ги запазват за себе си и да ги пазят едва ли не като бели пари за черни дни, за да могат да контраатакуват“, коментира Емил Георгиев.

За него е било много учудващо, че главният прокурор даде данни за това, че на наблюдаващ прокурор по „Барселонагейт“ е оказван натиск.

„Наблюдаващият прокурор се обадил на главния прокурор да го пита какво да прави и главният казал „Ти не знаеш ли, че то е на специален надзор“ – това е вътрешно прокурорски жаргон за т.нар. дела на трупчета, които се поставят на определени трупчета и трупчетата се слагат или се свалят в зависимост от положението. Това е изключително порочна парктика, но за съжаление съществува“, посочи адвокат Емил Георгиев.

По думите му проблемът в съдебната власт е системен.

„Много е важно с колко гласове ще се избира или ще се отзовава главният прокурор, как ще функционират отделните колегии – съдийската и прокурорската. Много е важно в парламентарната квота какви членове се избират. За прокурорската колегия е предвидено избираните от парламентарната квота представители да не бъдат действащи магистрати към момента на избора им“, каза още адв. Георгиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar