Светослава Ангелова-Георгиева ще учи второ висше психология, иска да създаде Център за медиация и личностно развитие

Юрист с 15 г. практика в Пловдивската адвокатска колегия е единственият кандидат-студент с 6.00 на приемния изпит тази година в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Светослава Ангелова-Георгиева ще следва второ висше психология. А мечтата й е след това да съчетае знанията, които стоят зад двете дипломи, като основе Център за медиация и личностно развитие. „За медиацията е нужно много добро познаване на психологията. Когато заявявам, че владея експертиза в дадена област, държа да мога да я защитя и със съответния ценз“, казва адвокат Ангелова.

Досега се е намесвала като медиатор основно по бракоразводни дела. Чувствам се удовлетворена, когато партньорите успяват да запазят добрия тон и да се разделят цивилизовано.

В медиацията ние не настояваме да се запази непременно брачната връзка. Най-ценното е, когато в процеса на раздялата човек успее да вземе със себе си по пътя нататък това вглеждане във вътрешния свят, за да не остане на територията на обидата и с вражеска нагласа, казва Светослава Ангелова.

Родена в адвокатско семейство и с дядо – съдия, съвсем логично било след завършването на Френската гимназия навремето тя да кандидатства право. Дипломирала се отново в ПУ „Паисий Хилендарски“ през 2006 г. В първите 8 г. от практиката си се специализирала изцяло в областта на облигационното, търговско, наследствено и семейно право. През последните година преминала обучения в областта на авторското право.

През 2017 г. участвала и в първата Международна лятна школа по комуникация, преговори и медиация, организирана от Професионална асоциация на медиаторите в България.

Личното и професионално кредо на адвокатката е: „Променяме средата с малки стъпки добро, осъзнатост и отговорност към себе си и други, но винаги в унисон с гласа на собствените си ценности!“.

Точно затова толкова допаднала и темата за есето на кандидатстудентския изпит в ПУ – „Истината е сила“. Отдавна е кауза, но и изпитание в професионалния <210> път, но в съчинението си погледнала по-скоро философски. „Хубаво е, когато можем да я намерим и защитим“, казва адвокат Ангелова.

Най-трудните казуси са <210> настоящите и тези, в които не среща разбирането на клиента. Не ме плаши сложната юридическа материя, а съпротивата, съмнението.

Доверие се печели по-трудно от съдебно дело, уверява юристката.

Свободното време прекарва с дъщеря си, която наесен постъпва в първи клас. Спортува, практикува йога и чете. Като организиран човек е сигурна, че ще успее да съчетава успешно работата, задочното следване и семейните ангажименти ​- винаги е правила по няколко неща едновременно. Завършила е сертификационен курс Copyrightx, организиран от ILAC и Harvard Law School.

Постоянно надгражда квалификацията си, като посещава правни семинари и обучения, свързани с актуални правни проблеми и съдебната практика на върховните съдилища в страната. Взима участие и в сертификационните курсове на онлайн платформата HarvardX. Счита комуникацията между хората за изключително важен компонент от работата си на адвокат, поради което се включва и в тренинги за ефективно общуване и разказвачество.

Светослава е приятел на думите ​- още от времето, когато като ученичка през лятната ваканция писала за кратко рекламни съобщения във в. „Марица“. Днес има свой блог с лайфстайл текстове – още един начин да изразява себе си.

Есето за отличен:

Истината е сила

Да живееш според собствената си истина за живота – това е може би най-могъщата, окриляваща сила, която човешкото същество може да изпита. Тази истина е избор, отговорност – към себе си и към другите, начин на живот, мъдрост – при някои вродена, а при други придобита. Тази философия надхвърля категориите честно-нечестно, истина-лъжа в злободневния смисъл, макар и несъмнено да се открива и там – в дребни житейски ситуации, които също ни определят като хора.

Да бъдеш честен в словото си – това е само началото, отправна точка, от която се учим да бъдем чисти пред себе си и пред другите. Тогава силата се проявява в погледа ни, в осанката ни, в начина, по който държим изправени главите си, в лекотата, с която заспиваме вечер.

Да бъдеш честен в избора си на професия независимо какво налага социално-икономическата обстановка, какво изискват от теб обществото, семейството, модата, означава да можеш да отстояваш истината за своята собствена вътрешна сила и смисъл. Този избран път е често нелек, защото няма професионален път без трудности, но когато олицетворява истината ти за света, за начина, по който искаш да допринасяш за развитието на обществото и да го изграждаш, тогава е несъмнен. Дори и в колебанията си ти ще останеш на него, защото истината не е само сила, а и връзка със сърцето.

Истината е сила и в осъзнаването на момента, в който вземаш решение да си тръгнеш – от неудобната, отесняла ти ситуация; от безрадостната, лишена от любов връзка; от сивата безсмислена работа. Тази истина изисква смелост, изисква поглеждане в огледалото – означава да проявиш сила, за да получиш още от нея. Да извадиш това осъзнаване от страха от непознатото, от предразсъдъците, от собствените си ограничаващи вярвания, е да се срещнеш с истини, дълбоко заровени понякога. Истини за нас самите, за грешките ни, за лъжите, които казваме. Тази трансформация ни приближава до ценностите, до важното – и в нея срещаме сила.

Макар и да няма абсолютна истина, ми се иска да вярвам, че има такава, що се отнася до базовите, изконни ценности – любовта, вярата, почтеността, уважението. За да живеем не само в личната си сила, но и свободни, защото истината ще ни освободи, а в този идеал си заслужава да вярваме.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви