Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) проверява дали „информационна агенция“ е нарушила Закона за закрила на детето, след като е разгласила лични данни на 16-годишния ученик, който беше задържан в Пловдив по обвинение за тероризъм. В същото време ведомството не отправя упрек към прокуратурата, че превърна случая в медийна сензация и не пита дали има теч на информация от службите към медиите. На този фон премиерът Бойко Борисов похвали службите, че са направили „всичко, каквото трябва“ и лаконично препоръча на медиите „по-малко коментари и да гледате картинките“. Борисов явно визира публикуваните от МВР веществени доказателства като амониева силитра, тръби, книги за ИДИЛ…

Агенцията разпространи във вторник позиция, в която се твърди, че при деца, заподозрени или обвинени в нарушаване на наказателния закон, Конвенцията на ООН гарантира зачитане на правото на личен живот и неразгласяване на лични данни на всички етапи на следствието и процеса. Този основен принцип е заложен и в Закона за закрила на детето. „В тази връзка за пореден път напомняме, че при оповестяването от медии на прояви при деца не следва да се посочват лични данни за тях, включително техните образи, за да не бъдат идентифицирани, поради риска от повторна виктимизация, стигматизация, трудно предвидими негативни последствия в дългосрочен ефект върху развитието на детето и създаване на негативни нагласи по отношение на него, включително при неизяснени обстоятелства, предмет на съдебно разследване“, посочват от ДАЗД.

Според ведомството има вероятност законът да е нарушен, тъй като информационен сайт оповести публично името на задържания тийнейджър, училището и класа, в който е ученик, както и имената на неговите родители и професията им. В същото време от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) обявиха, че ще „сезират всички институции, които биха могли да вземат отношение и да накажат отговорните за незаконното и неетично разкриване на самоличността на дете, пострадало от престъпление“. Няколко пловдивски медии пък излязоха с декларация, адресирана до СЕМ и специализираната прокуратура, срещу потъпкването на професионално-етичните стандарти в журналистиката.

Агенцията за защита на детето обаче не критикува прокуратурата, която на гърба на непълнолетното момче превърна случая в пиар акция. Никой не задава и въпроса дали има теч на информация от службите към жълти медии, които в търсене на сензацията обсадиха училището на тийнейджъра, разпитваха негови съученици, служителите на фирмата на баща му и публикуваха семейни снимки, на които момчето беше посочено с червена стрелка. Вместо това ДАЗД е изпратила писмо до специализираните служби за борба с тероризма и радикализацията, с което иска да бъдат дадени насоки за реакция в подобна ситуация. Също така е сезирала „Социално подпомагане“ и областната дирекция на МВР в Пловдив, за да окажат подкрепа на непълнолетния и неговото семейство, без да се възпрепятства провеждането на досъдебното производство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви