На тържествено събрание по случай Деня на конституцията Съюзът на юристите в България (СЮБ) отличи магистрати, адвокати, научни работници и журналисти.

Посмъртно беше награден проф. Дончо Хрусанов, който преди година почина в катастрофа.

С награда за професионалните си постижения бяха удостоени дългогодишният съдия във Върховния касационен съд Емануела Балевска, колегата ѝ от Върховния административен съд Панайот Генков, зам.-шефката на Районната прокуратура във Велико Търново Блага Георгиева, членът на Висшия адвокатски съвет Нина Седефова и Тони Димов от Института за държавата и правото при Българската академия на науките.

След 5 години наградата, с която е удостоен от СЮБ през 2017 г., получи и.ф. председателят на Административен съд София-град Радостин Радков, който сам е настоял съюзът да му я връчи след края на мандата му, ако прецени, че още я заслужава.

Награда за точно и обективно отразяване на дейността на съдебната власт получи главният редактор на Lex.bg Павлина Желева.

Тържествено слово произнесе председателят на Конституционния съд Павлина Панова. То беше посветено на непосредственото действие на разпоредбите на Конституцията. „По делото, което разглежда, всеки съд е конституционен“, каза Панова. Тя изтъкна, че съдиите трябва да бъдат стимулирани да прилагат пряко конституционните норми, а самата тя е привърженик на идеята да се даде възможност на всеки съдия да сезира КС за противоконституционност на приложим по делото закон.

Тържественото събрание е организирано от СЮБ съвместно с Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на прокурорите, Камарата на следователите, Камарата на частните съдебни изпълнители, Националния съюз на юрисконсултите и Нотариалната камара.