Smart Contract е неизменима и все по-важна част от света на криптовалутите. Kакво представлява Smart Contract-а в света на криптото?

Smart Contracts, на български буквално преведени „умни договори“ или по-често наричани смарт договори, е самоизпълняем компютърен код, който се записва с блокчейн, даващ възможността за обмяна на активи – пари, акции и други видове собственост, без участието на трети лица.

Накратко, смарт договорите спестяват всички главоболия с нотариуси, посредници и т.н., тъй като единствените страни по договора са купувача и продавача (и в кръга на шегата – компютърния алгоритъм). Алгоритъмът самостоятелно проверява дали са извършени всички условия по сделката от двете страни и ако да, автоматично разпределя активите, като на купувача се прехвърля закупеното благо, а на продавача – сумата. Започвате да разбирате защо тази идея има толкова противници и се прави всичко възможно нейното развитие и влизане в употреба по целия свят да се забави, нали?

Разбира се, за да се изпълни кода, е нужно да бъдат изпълнени, как да го наречем – определени условия, определени събития или ако сте юрист – юридически факти. Ето няколко комични примера какво може да има в кода:

-Ако получиш 100 000 абоната до края на годината, ще получиш 20 etherium в акаунта;
-Ако ми преведеш ладата на дядо ти ще получиш 10 Cardano.

Разбира се, договорът може да бъде обвързан и по друг начин, като например ако група неопределени лица, които не се познават помежду си, успеят заедно да дарят 50 BitCoin-а, те всички ще получат достъп до оторизиран материал без значение кой от тях колко е дарил.

За разлика от (например) предварителните договори, в които условията подлежат на промяна преди да станат окончателни, Smart Contracts притежават неизменими клаузи. Те не могат да бъдат променяни във времето. Това значи, че веднъж щом договорът е въведен в блокчейна, той не може да бъде променен.

Разбира се, тук идва фактът, че това е код и въпросът „Какво правим, ако в договора има бъг?“. Това, което правят най-често компаниите, е да създадат нов смарт договор и да насочат потребителската им маса към него.

Второто нещо е, че правата и задълженията по договора са ясно разпределени между страните. Това значи, че не можем да наемем адвокат и да кажем, че „Това нещо не е било в договора“. Разбира се, нищо не пречи да опитате, ако имате излишни пари, които искате да пръснете по адвокатски хонорар. Клаузите могат да бъдат автоматично изпълнени от кода на договора, ако определените условия бъдат изпълнени.

Това значи, че за разлика от обикновения договор, в който например сте се договорили при прехвърлянето на едно благо на ваше име, Вие да прехвърлите определена сума на продавача, но Вие отказвате да направите това, или се забавяте, в смарт договорът кодът изпълнява това ваше задължение автоматично. На всичкото отгоре, в доста от случаите този ваш договор е публичен и всеки, който пожелае, може да види този смарт договор и как Вие сте участвали в него.

Накратко – кодът ни позволява да имаме финансово споразумение, което не може да бъде променено и всеки може да го види.

Разбира се, всички може да очакваме един огромен backlash срещу тези Smart Contracts – все пак, представете си колко ще е хубаво да можете да закупите жилище, без да трябва да давате още няколко хиляди за комисионна, нали?

Добрите новини са, че Европейската комисия и Европейският съюз като цяло са настроени позитивно спрямо тази нова промяна, като на този етап се разработва Блокчейн стратегия, чието съдържание е примерно описано ето ТУК. Казва се, че дори на този етап Комисията разработва правната рамка, в която да влязат смарт договорите, така че всичко е въпрос на време.

Европейският съюз не крие своите амбиции да процъфтява на световната технологична сцена, особено когато става въпрос за блокчейн системите. Това е нещо, което не бива да забравяме.

Блокът завърши предната седмица, обсъждайки блокчейн в петък на среща на която беше домакин Словения. Там бе показано как блокчейнът и изкуственият интелект могат да подсилят амбициите на ЕС в европейската зелена сделка и цифровия преход. И само миналата седмица ЕС обяви, че ще инвестира в блокчейн, инфраструктура за данни и високопроизводителни изчисления, което е част от плана му за милиарди евро за развитие на технологиите в държавите-членки.

Европа залага много на блокчейн технологията, като Блокът избра екип от седем компании, които да проектират и разработят следващото поколение на грубопреведената Европейската инфраструктура на блокчейн услугите (EBSI).

Това е част от водещия проект на Европейската комисия, който се надява да използва технологията на блокчейн за подобряване на стандартите за трансгранични услуги за правителства, предприятия и физически лица в целия ЕС.

Във всички случаи ни предстои да наблюдаваме драстично изменение в правната сфера не само в ЕС, но и по целия свят. Дали криптовалутите и смарт договорите ще бъдат рамкирани така, че да направят гражданите по-свободни и икономически по-платежоспособни, с възможно колкото се може по-малко регулации? Това може да ни покаже само времето.