Доста от изводите съм си ги приписала от познати и статии четени.
Темата не е от опит -теоретична постановка, но разбира се в реалността не малко случаи подобни.
Седиш си на компютъра и от скайп ти излиза текстови файл вирусен.Отваряш и ти блокира компютъра.Междувременно си писал с приятел по важни въпроси.Часът е 24 през нощта ,късно да се отиде до програмист. Отваряте от телефона фейсбука ,защото е блокирал компютърът ви и вашият приятел ,с когото си имате само скайпа ви е пратил покана за приятелство ,дали е вашият приятел ,който сте виждали и визуално или изпратилият вируса си е направил фалшив профил.Звъни ви непознат номер ,да вдигате или не ,когато може да киберпрестъпност съчетана с “ало“ измами.
Все такива въпроси касаят съвременното общество в условия на киберпрестъпност и прочее.
В същото време ,докато сте се опасявали от престъпления и не сте отговаряли заради сигурността на двамата ,другият е предприел друг подход и е писал разказ за случая в любимия ви онлайн вестник ,мислейки ,че сте обиден.Предаване избира разказа за топ разказ в медиен конкурс за случайни разкази и разказа се излъчва по предаване-това всичко, докато вие търсите подходящ специалист на изгодна цена да ви оправи компютъра.
И така как може иначе случая с един вирус ,иначе който можеше да не натиснете, ако не ви беше ценен приятелят и не мислехте ,че е картичка от него ,става медийно достояние случайно като случай.
Не съм със специализация компютри ,по-скоро с правова такава и затова няма да разглеждам вирусите научно а с практическите им имена.Конкретно нека разгледаме вирусите по пощата ,защото примерът със скайп беше макар и артистичен достатъчно изчерпателен.
Топ 3 начина, по кoито хората се инфектират с имейл вируси
Вирусите са едни от най-старите известни паразити за хората. Те еволюират и стават по-издръжливи. С изобретяването на компютрите, остроумни програмисти копират свойствата на биологичните вируси и ги предават на миниатюрни компютърни програми.
Единствената цел на вируса е да копират и да се разпространяват. Повреда на приемащата система е потенциален резултат. Най-честият начин, по който вирусите влизат в компютъра е чрез електронната поща. Как точно се случва това?
Ако знаете как точно вирусите влизат в компютъра, ще бъдете подготвени. Тук ще намерите 3 начини, по които хората най-често заразяват компютъра си с вирус за да избегнете такава вирусна инфекция.
Вирус като имейл измама
Както споменахме, вирусите са програми. Но това не винаги е така. Получавали ли сте имейл, в който майка разказва за болното си дете, за което са нужни средства за лечение? Молбата й е да разпространите този имейл, за да се събере нужната сума или нещо от този род. В този случай вирусът не е точно инфекция, а имейл-измама. Вредата обаче е същата като при другите вируси – задръстване на пощата и мейл сървърите. Следващия път, когато получите подобен имейл, не го препращайте, освен ако не сте сигурни, че е истински.
Вирус, прикрепен в имейл файл
Заразяването на компютъра с вирус може да доведе до много критични ситуации. В зависимост от това за какво е програмиран, той може да унищожи определени файлове във вашата система или да стане врата към личните ви данни. Вирусите най-често са скрити в прикачените файлове на имейлите. Приложенията, които съдържат вируси са файлове с разширение COM, EXE, VBS, ZIP, SCR, DLL, PIF, JS, или макро вируси с разширение DOC, DOT, XLS, XLT. Най-безопасният начин е да не отворяте имейли с прикачени файлове, да ги изтривате. Тук е важно да отбележим, че Word документи могат да се отварят безопасно с алтернативните програми Wordpad или Open Office. Ето защо някои вируси се опитват да скрият истинската си същност като добавят разширението към името. Напримет вирусът ILOVEYOU се разпрстранява като “LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs”. Внимавайте дори когато получавате имейли от познати с прикачени файлове. Причината е, че ако те са заразени, ще заразят и вашия компютър. Много мейл услуги в мрежата може да сканират имейли с прикачени файлове за вируси. За ваша сигурност никога не използвайте прикачени файлове без да са сканирани.
Вирус в темата на имейла
Зловредно съдържание може да бъде намерено и в самия имейл. HTML е широкоизползван в имейлите, защото позволява вграждането на снимки и връзки. За съжаление, по този начин се вграждат и скриптове, които се изпълняват автоматично и представляват потенциална опасност за заразяване на компютъра ви с вирус. Ето защо много мейл програми забраняват HTML по подразбиране и ви предоставят бутон за показване на съдържание само от надежни източници. Не изключвайте тази опция, за да не съжалявате. Освен това, URL-и могат също да са прикрити вируси. Ако кликнете върхху някой линк, за да видите какво има, може да бъдете препратени към уеб сайт, който изпълнява зловреден скриптs или към уеб сайт, който автоматично започва да сваля вирус на компютура ви. В този случай е добре първо да се уверите кой е източника на всички съмнителни имейли, преди да действате. Виж тук. И най вече – не препращайте сляпо имейли, не отваряйте приложения, не кликвайте върху връзки се уверете, че пощата ви е настроена да не показва HTML съдържание автоматично.
И не на последно място нека разгледаме Фейсбука като модерно явление.Новините и потокът новини е като вестника , ако не пише за нас ,четем пресата за другите.В същото време освен приятелски съобщения често пазаруваме от марки ,които имат спонсорирани постове във фейсбук ,тогава тези постове при комуникация с марката излизат често като привилигировани постове в новини ,ако нямаме усилена дейност във фейсбук, която да е с привилегия в новини.
Определенои фейсбук е много гостоприемен ,чете ни съобщенията и постовете ,за да ни предложи на стената темите които ни интересуват.Куизовете са атрактивни и често ни подсказват идеи и предложения ,но ако не ни харесва може да направим куиза на ново.Виртуална среда, по- скоро артистична и за изкуство са куизовете ,но наистина приятни за свободно време.
Интернет е удобно място да четем преса също ,онлайн книги и енциклопедии.Една виртуална среда с безброй възможности ,но трябва д абъдем предпазливо ,винаги и в живота може да ни се случи нещо ,но по безопасно е да пресичаме на пешеходна пътека.