Епидемичната обстановка заради COVID-19 принуди Върховния касационен съд (ВКС) да отложи и възобновеното дело за смъртта на Ангел Димитров-Чората.

Днес ВКС трябваше да разпита лекари, изготвяли предходна експертиза, която не е била приета още от военните съдилища, но изводите ѝ са ползвани при решаването на делото. Оказа се обаче, че един от тях е починал, друг е болен и вече прекалено възрастен, трети – от години живее в Белгия. Затова върховните съдии още през март са се обърнали към Военномедицинска академия, за да поискат нови вещи лица, които да ги заменят, но ген. Венцислав Мутафчийски предложил само един, защото останалите били заети с коронавируса. ВКС се обърнал и към университетската болница „Лозенец“, но оттам дори не отговорили.

Така съдът ще направи трети опит за замяна на вещите лица в следващия месец, заради което делото беше отложено за 7 юли. Страните по делото настояваха да се разпитат експерти от различни области, които са участвали в изготвянето на заключението.

Доктор Цветелин Гатев от вещите лица, които се явиха днес в залата, каза, че експертизата е изготвена преди 11 години, като и според нея Ангел Димитров е починал от позиционна асфикция. Това беше заключението и на арбитражната експертиза по делото, която беше повторно изслушана от ВКС на предишното заседание по делото. Тогава вещите лица заявиха, че Димитров може да се е задушил и без да е бил притискан към земята от подсъдимите за смъртта му полицаи.

Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съд бяха петимата униформени Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков. Впоследствие лекарите заключиха, че той е починал от задушаване, защото е бил с белезници на гърба и поставен по очи на земята, като тялото му е и притискано. Спорният въпрос е полицаите ли са го притискали или собственото му тегло.

Миналата година друг състав на ВКС осъди полицаите на по 7 години затвор, след като прие, че макар да не е изяснено кой колко удара е нанесъл на жертвата, това не означава, че липсват доказателства за стореното. Според тогавашното решение на съда полицаите не са целели пряко умъртвяването на Чората, но съзнателно са допускали настъпването на смъртта му, като им било безразлично дали ще умре. За умисъла, съдът направи изводите си от това, че Чората няколко пъти е викал, че не може да диша, а подсъдимите продължили да го бият дори и след като вече не издавал звуци и агонизирал в конвулсии.

След това обаче ВКС възобнови делото, защото прие, че основното заключение за механизма на смъртта на Димитров е противоречиво.

17
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
наблюдател
наблюдател
05 юни 2020 9:47
Гост

До кога ше продължава това дело ве да им ева майката ченгеджийска. 20 години не могат да ги осъдят тия нагли убийци. Явно докато не вземем камъните в свои ръце както американците, справедливост няма да има

окръжен съдия
окръжен съдия
04 юни 2020 12:21
Гост

Случаят е идентичен със смъртта на Флойд в САЩ, довела до сегашните протести. Единственият въпрос е дали всички трябва да носят отговорност или само един-двама

Жоро
Жоро
04 юни 2020 12:20
Гост

Какво значи: „полицаите не са целели пряко умъртвяването на Чората“? Същественото е, че са го убили.

Симо
Симо
04 юни 2020 12:19
Гост

Голяма сага с това дело. За кой ли път?

Филип
Филип
04 юни 2020 12:18
Гост

Още малко да се помотаят, пък съвсем няма да намерят лекари, изготвяли предходна експертиза.

Занев
Занев
04 юни 2020 12:17
Гост

Влачите се от 2005 година, но сега ви спъна вируса. Сериозно ли е това?

Опенхов
Опенхов
04 юни 2020 12:15
Гост

Чората загина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград при полицейската операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков. След това беше съобщено, че Димитров е бил пребит от полицаите, участвали в акцията по задържането му, а обвинени и дадени на съд бяха петимата униформени Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков.

За зло или добро, но тук не е САЩ.

Филип
Филип
04 юни 2020 12:15
Гост

Да, защото ако беше САЩ щяхме досега 100 пъти да сме искали разглеждане и да се е свършил и процес и всичко. И ако има полицейско насилие да си понесат отговорността. Това се е случило 2005 та година егати?

Kosta
Kosta
04 юни 2020 12:16
Гост

Аз не разбирам как от 2005та досега не се е случило нищо, но видиш ли сега Ковид ги спря. Че то след 20 години ще ги спре астероид примерно…

Лелиева
Лелиева
04 юни 2020 12:16
Гост

Да да. Защото ще е много добре да е като в САЩ и да изкарват армията!

Stratiev
Stratiev
04 юни 2020 12:17
Гост

Ма чакайте моля ви. Тя армията се вади, защото президента им е чугунена глава. НЕ за друго

Малов
Малов
04 юни 2020 12:14
Гост

Мисля, че могат да го възобновят вече. Пичове са и ще се справят бързо

Десислава
Десислава
04 юни 2020 12:14
Гост

Тъкмо дюшеш им е дошло да не се занимават, а да си релаксират. Той нашия съд бърза работя нема

Диди
Диди
04 юни 2020 12:16
Гост

Особено ВКС. Еле с тълкувателните решения.

Lalov
Lalov
04 юни 2020 12:13
Гост

Защо? Нали Борисов каза, че всичко вече е наред и едва ли не сме победили Ковид? Да го възобновяват. Те нали са бързи и ще го решат случая до Коледа.

Десислава
Десислава
04 юни 2020 12:13
Гост

Ви майтап ли си правите? Бързи са?

Геро
Геро
04 юни 2020 12:17
Гост

Добро утро! Не заа първи път делата му не покриват думите му.