Над 100 са досъдебните производства за изборни престъпления до този момент, като за седмица са нараснали почти двойно. Обвинените са 26, а снощи е бил арестуван и бившият кмет на Гърмен и бивш депутат от ДПС Ахмед Башев. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров в Пловдив, където упражни правото си на глас.

Той уточни, че в съда са внесени седем наказателни производства за изборни престъпления. Преписките са общо 1520 като по 1145 има отказ за образуване на досъдебно производство. 55 са пратени по компетентност на други органи, а по 320 се извършат проверки. Иначе досъдебните производства са се увеличи. „Нарушения има навсякъде, но по-скоро всички са свързани с компетенцията на ЦИК, а не на прокуратурата. Ако го сравним с една седмица по-рано, когато водихме същия диалог, тогава бяха образувани 57 досъдебни производства, т.е. за една седмица те са нараснали с 47″, каза тази сутрин главният прокурор. Досъдебните произвоства са 104 към 18 часа днес, а обвиняемите лица са 26. Общо четирима са с мярка „задържане под стража“.

Един от арестуваните е именно бившият кмет на Гърмен Ахмед Башев. Тази година той отново се яви като кандидат за кмет на тази община, издигнат от коалиция „Ние, гражданите“. Но не стигна до втори тур. На балотаж са Феим Иса от ДПС и Минка Капитанова от Български демократичен център. Башев е арестуван, след като е получен сигнал, че е „работил“ в полза на един от кандидатите.

Ахмед Башев беше кмет на община Гърмен три мандата до 2013 година. Полицейското присъствие в Гърмен е засилено, има и жандармерия. Полицията е сезирана и за заплахи чрез SMS срещу единия от кандидатите за кмет на Гърмен и семейството му, съобщи БНТ.

През лятото на тази година срещу него е бил внесен обвинителен акт в съда за безстопанственост. Става дума за злоупотреби около ремонт на четвъртокласен път между Огняново и Рибново, който е трябвало да бъде възстановен след свлачище заради обилен дъжд през 2005 г., докато Башев е бил кмет на Гърмен.

Тази вечер Башев бе освободен. Пред „24 часа“ е казал, че няма обвинение, бил е разпитан като свидетел.

Румен Радев: Машинното гласуване би решило въпроса с огромния брой недействителни бюлетини

Машинно гласуване би решило въпроса с огромния брой недействителни бюлетини, който в момента е недопустимо висок. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като упражни правото си на глас на втория тур на местните избори в София.

Според него много от хората не отиват да гласуват, защото нямат доверие, че техният вот ще бъде отчетен коректно и това трябва да бъде преустановено.

Изключително важно е българите да имат доверие в изборния процес. Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и доверието в изборния процес“, каза държавният глава.

В тази връзка той посочи, че ще инициира среща с ръководството на Централната избирателна комисия, с органите на реда и с парламентарно представените партии, за да бъдат обсъдени пропуските в изборите и отстъплението от прозрачността на изборния процес.

Сотир Цацаров: Нямам съмнения, че президентът ще подпише указа за назначаването на Гешев

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор и издаването на указ за неговото назначаване бе тема, коментирана и тази седмица от Сотир Цацаров.

В отговор на журналистически въпрос той заяви, че едва ли някой е очаквал президентът Румен Радев да подпише указа между двата тура на местните избори, за да бъде използвано предизборно от някоя политическа сила.

Защо трябва да ме притеснява? Аз нямам никакви съмнения, че президентът ще изпълни конституционните си правомощия, както той казва – в обозримо време. Дали в едната хипотеза, дали в другата хипотеза – това е негово право. Не мисля, че някой е очаквал президентът да вземе решение в ситуацията между двата тура на изборите. Най-малкото, защото подобно решение трябва да бъде добре обмислено и не трябва да бъде използвано – не от него, а от други – за съвсем други политически цели„, заяви Цацаров.

По думите му има и друг момент – пълният стенографски протокол от заседанието на Висшия съдебен съвет от 24 октомври, когато Иван Гешев бе избран за главен прокурор с 20 на 4 гласа бе готов в четвъртък вечерта. „Мисля, че най-малкото една от причините за забавянето е възможността за запознаване с този протокол. Не виждам нито повод за притеснение, нито повод за каквото и да е било. Гадаем. Президентът ще направи каквото трябва, какво ще направи го пише в Конституцията„, каза още Сотир Цацаров.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Радост
Радост
05 ноември 2019 12:08
Гост

Цацаров избухва в края на мандата. Подготвя ни за Гешев.

Напротив
Напротив
05 ноември 2019 12:09
Гост

Това че има такъв скок на делата за изборни нарушения и престъпления, всъщност е добър знак. Въпреки Цацаров.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2019 15:37
Гост

Машинното гласуване не е панацея, всичко опира до матреала

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2019 13:54
Гост

Ще им дойде на накои акъла за машинното гласуване, ама умните и красивите като скочиха срещу него и дадоха коз на купувачите и манипулаторите да го разкарат.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2019 13:13
Гост

Думите на Цацаров звучат малко като заплаха. Радев по-добре да не се хаби, защото така или иначе ще получи от същото.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2019 12:29
Гост

7 години в София, пък гласува в Пловдив. Това някакъв знак ли е 🙂

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2019 12:24
Гост

На изборите през пролетта гласувах машинно. Беше доста удобно и бързо. Защо и сега няма. Голяма глупост

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2019 12:26
Гост

И как ще има. Не им отърва. Първо администрацията не е обучена, а второ по-трудно ще се преправят протоколи. Тези избори са най-сложни, но именно заради това трябва да се въведе машинното гласуване.

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2019 12:22
Гост

Така ли ми се струва или наистина в купуването на гласове най-често са замесени ДПС

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2019 18:52
Гост

Така ти се струва, защото търговците от ГЕРБ ги крият и огласяват само тия от ДПС и БСП.