Районният съд в Златоград прати за 8 месеца в затвора шофьора, който беше хванат пиян преди да потегли към Банско с автобус с ученици.

Децата трябваше да тръгнат рано сутринта на 1 юни за екскурзия от Златоград. Шофьорът пристигнал с автобус от Стара Загора и проверка с дрегер преди потеглянето за Банско показала над 1 промил алкохол в кръвта му. Той обяснил тогава, че предната вечер е пил, но количеството не оказвало влияние на реакциите и поведението му на пътя.

Мъжът беше задържан, а последвалата кръвна проба показа, че от Стара Загора до Златоград е шофирал в 1,64 промила алкохол в кръвта.

Последвалото бързо производство Районен съд-Златоград приключи, след като шофьорът се призна за виновен. Съдът го осъди на 1 година затвор, но заради признатите факти от обвинителния акт, от наказанието се приспада 1/3 и така присъдата му става 8 месеца. Показателно в случая е, че наложеното наказание е ефективно и той трябва да го изтърпи при първоначален общ режим. Практиката при подобни провинения е наказанията да са условни, ако извършителят не е осъждан.

Шофьорът е осъден да плати и глоба от 500 лева, а освен това книжката му е отнета за 2 години. Присъдата обаче не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в Смолян.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 юни 2018 16:26
Гост

Дори да е пил предният ден е редно да се съобрази, че на сутринта ще шофира. Промилите въобще не са малко.

Вузмутен
Вузмутен
15 юни 2018 16:24
Гост

Само осем месеца. И като пиработи е затвора ще излезне по-рано.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2018 16:22
Гост

Практиката нещо не трябва да е така. Как само условно наказание за такова провинение.

Росен
Росен
15 юни 2018 17:48
Гост

8 месеца ефективна присъда.