Над 7% от съдиите у нас са заразени с COVID-19 или контактни. Това сочи справка на Висшия съдебен съвет от районните, окръжните, административните, апелативните и върховните съдилища. Данните са актуални към понеделник до обяд.

Броят на заразените съдии е 84, а на контактните – 71. Според последния анализ за натовареността към 31 декември за 2019 г. съдиите у нас са 2031 (без върховните).

Най-много заразени магистрати има в Административен съд София-град – 7, следван от Софийския районен съд – 6 и един под карантина, в Софийския градски съд – 5 и осем карантинирани, трима са заразените в спецсъда. Във ВКС и ВАС има по двама заразени, като в първия има седем карантинирани, а във втория един.

Ситуацията обаче е изключително динамична и проверка на „Лекс“ показа, че съд, в който според справката има двама заразени магистрати, вече има четирима.

169 са служителите, заразени с коронавирус, а контактните са 165. 21 от тях са в АССГ, 15 са в окръжния съд във Варна, 14 са в спецсъда, а 13 във Върховния административен съд. В СГС служителите с положителен тест за COVID-19 са петима, а карантинираните – 15.

Има и съдилища, в които няма нито един заразен и карантиниран магистрат и служител. Такива например са административните съдилища във Враца, Добрич, Ловеч, Монтана и др., в апелативните съдилища в Бургас и Велико Търново, в окръжните в Габрово, Добрич, Стара Загора, Кърджали и др., в районните в Берковица, Ардино, Гоце Делчев, Етрополе, Разград, Трявна и др.

Същевременно през октомври 184 дела са били отсрочени заради пандемията от коронавирус, показват данните, постъпили в съвета от 73 от общо 182 съдилища по повод изискването всеки месец те да предоставят информация за отсрочените дела поради невъзможност да спазят мерките срещу разпространението на коронавируса.

Причините за отсрочването на делата са не само заразен или контактен съдия, а и положителни тестове на съдебни заседатели, адвокати, страни, вещи лица, свидетели, или извършване на дезинфекция в сградата.

Данните ще бъдат обсъдени на днешното заседание на Съдийската колегия, като се очаква и въвеждането на допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

В петък парламентът прие изменения в закона за мерките заради епидемията от COVID-19, според които председателите на съдилища еднократно за определен период от не повече от 14 дни може да разпоредят да не се провеждат открити заседания, а насрочените да бъдат отсрочени. Освен това се предвиди, че по време на извънредната епидемична обстановка всички съобщения и книжа се връчват на посочения от страната електронен адрес, а дело може да се отложи поради поставяне на страна или адвокат под карантина.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анониме123н
Анониме123н
10 ноември 2020 12:35
Гост

А в прокуратурата, административните ръководители крият информация, дори и от колегите.
Инкогнито се правят тестове на контактни според разписание правила от РЗИ.
И изведнъж хора излизат отпуска за по 10 дни и ръководството незнае защо.

Four=
Four=
10 ноември 2020 11:07
Гост

Ако има болни – за тях болнични. Останалите „заразени“ и/или „контактни“ да си вземат отпуски. Имат огромна по размер платена годишна отпуска.

Питагор Логикоглу
Питагор Логикоглу
11 ноември 2020 12:10
Гост

Колко пък да е голяма тази отпуска!? Към ту 30 работни дни (средно) на година, което е около 6 седмици, т.е. 42 календарни дни.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 9:25
Гост

Уви нищо изненадващо

Есмералда
Есмералда
10 ноември 2020 9:25
Гост

Уви няма план и стратегия за справяне с Ковид кризата. Релано всички трябва да затворят. Обаче пролетта Борисов каза, че бизнес се възстановява, но човешки животи не, а той бил там за да ни пази. Сега бизнеса е по-важен!

Димитриева
Димитриева
10 ноември 2020 9:24
Гост

Абее преди на 30 случая ни зомбираха от сутрин до вечер. Писна ни. Сега, когато релано има проблем и болните са стотици, то вече сме развили апатия към тоя Ковид и реално ни писна да слушаме за него

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 9:23
Гост

Явно са знаели, че ще има втора вълна, което не е изненада, но явно са знаели, че няма да вземат никакви мерки и ще ни оставят да гоним по 3000 случая на ден. Уж за този сценарии говореха от щаба през пролетта, да не се стига до 3000 на ден. Сега се стигна

Стаматова
Стаматова
10 ноември 2020 9:22
Гост

И в този ред на мисли какво правим? Какъв е плана за справяне с пандемията, факта, че болниците се пълнят, и факта, че масово хората напускат поликлиниките, каот им кажат, че трябва да се занимават с Ковид болни

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 9:22
Гост

На фона на пандемията и факта, че сме сред челниците в света, то не е изненада

Коко-Роко
Коко-Роко
10 ноември 2020 8:45
Гост

А прокурори има ли?

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 8:08
Гост

Нещата се променят всеки ден. И затова трябва да се мислят гъвкави мерки

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 8:14
Гост

Трябваше да има съдебна ваканция. Но адвокатското лоби в НС надделя, та дори и събрания ще имат. Уроди

moiraine
moiraine
10 ноември 2020 7:52
Гост

Само в наказателна колегия на ВКС са двама, а има и болни от гражданска и търговска.

с нами бог
с нами бог
10 ноември 2020 7:58
Гост

Дано да съм лош пророк, но виждам само Чолаков да се притеснява и да мисли и да говори, а Лозан? А баш съдиите във ВКС са в най-уязвимата група. Да не затрием от безхаберие правния си елит, защото това са върховните съдии – правен елит на нацията, но в България на нас се гледа като на занаятчии. Господ да ни пази!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 8:10
Гост

Оставам с впечатлението, че Лозан Панов е от тези, които не вярват в пандемията, живее си в собствен свят и друго не го интересува

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 8:12
Гост

Викаш ударил го е вече на уволнение 🙂

киро
киро
10 ноември 2020 11:37
Гост

Във ВКС са 7-8 съдии. Защо се прикриват данните?

бесен адвокат
бесен адвокат
10 ноември 2020 7:52
Гост

Каквито и да са бройките е ясно, че само ще растат. Съветът да мисли за мерки и стига вече разтакаване, защото ние адвокатите сме най-потърпевши. Съдиите си стоят зад плексигласа и са добре.
И тъй и тъй съм се заел да дращя по форуми да се обърна и към нашите си малоумници и да, ще ги нарека така – поради що бе, гении, искате да провеждаме ОС насред януари и февруари? Какви криви сметки ви водят? Що за извращение? Искате да се провалят събранията или да станат огнища на ковид?

анонимен
анонимен
10 ноември 2020 7:55
Гост

криви сметки са, колега, явно всеки е решил, че така ще има време да напазарува делегати за ОСАС, защото така ще останат тия от м.г. ОСА и вие ли се продадохте или искате да вдигнете максимално мизата, че сте против отлагане?

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 7:48
Гост

трима в спеца? че там по едно време дето се вика здравите, включвам и служители, бяха по-малко от болните. беше истинско огнище

хмммм
хмммм
10 ноември 2020 7:45
Гост

Да бяха само 7 %! В нашия район има РС, в който всички са болни или под карантина. ВСС да не укрива данни?