На 7 години затвор е осъдена шефката на финансовата пирамида „Проксима“ Виолета Пенкова, която е успяла да измами десетки хора да вложат в пирамидата над 1 млн. лева с обещание за високи лихви, а след това дори не са върнали вложенията си.

Софийският градски съд (СГС) е осъдил Пенкова да плати и 10 000 лева глоба, а присъдата си трябва да изтърпява при първоначален строг режим. За нея съобщиха днес от прокуратурата, като миналата година Пенкова е била предадена на съд за извършване на банкова дейност без разрешение, при която са причинени значителни вреди – за над 1,1 млн. лева.

Според обвинението от 2005 г. до 2012 г. Пенкова извършвала банкови сделки, като приемала пари със задължение за изплащане на лихва при връщането им. Тя обещавала значително по-високи от предлаганите от банките лихви и така набирала суми в левове, евро и долари от различни хора, като им издавала записи на заповед. Част от парите набирала като физическо лице, а друга част чрез представляваната от нея фирма.

„Нито тя, нито дружеството са имали лиценз от БНБ за извършване на банкова дейност, каквато се явява влогонабирането. В резултат на невъзможността да изплати обещаните лихви и да върне първоначално заетите ѝ средства, Виолета Пенкова ощетила различни лица със сума в  общ размер 1 116 973.50 лева“, посочиха от прокуратурата.

За финансовата пирамида „Проксима“ с основен участник Пенкова стана ясно преди 3 години, когато хора се оплакаха, че жертвите са общо 52 и случаят наподобява този с Дупнишката популярна каса, която фалира. Схемата била типична за финансовите пирамиди – част от пострадалите познавали собствениците, а след това споделяли на свои познати и всички влагали спестяванията си там с очакване на високи лихви. След 2012 г. обаче фирмата била обявена във фалит и пострадалите не са успели да си върнат нищо от вложените пари.

Днешната присъда на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 март 2019 13:53
Гост

Ще обжалва със сигурност, но дано и на втора инстанция да потвърдят присъдата й.

Анонимен
Анонимен
27 март 2019 13:48
Гост

Тия хора от вчера ли са? Кой ти дава високи лихви в днешно време. А и как никой не е проверил фирмата й.

Анонимен
Анонимен
27 март 2019 13:50
Гост

Те банките фалират и хората не могат да си върнат вложенията, та камо ли някое частно лице да може да те обезпечи.