Седем служители на Областния отдел „Автомобилна администрация“ – Перник са арестувани за корупция. Това съобщи временният шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек след започналата днес акция.

Според събраните до момента доказателства става дума за престъпна група, която е събирала подкупи от десетки транспортни фирми, а разследването е от средата на миналата година.

Групата е действала в района на Перник и събирала основно „такса спокойствие“ по време на пътни проверки. Когато кола на фирма бъде спряна за проверка, автоинспекторът бил длъжен да се свърже с член на престъпната група от администрацията и той трябвало да каже дали фирмата е платила таксата. В такъв случай проверка на пътя не била извършвана. „Таксата спокойствие“ пък не била фиксирана, а зависела от финансовото състояние на фирмата.

Една част от компаниите в бранша получавали и писма, с които бивали предупреждавани за проверки. Друга констатирана форма на корупция сред служителите е да искат пари от собственици на фирми, когато отидат в „Автомобилна администрация“, за да не им бъдат съставени актове. Автоинспекторите събирали пари и при издаване на лиценз за транспортна дейност или подновяване на такъв. Според разследващите задържаните служители са на средно ниво и сред тях не е началникът им в Перник.

Това е поредна акция срещу корумпирани служители на бившата ДАИ, като задържани имаше в отделите в София и Благоевград.

„Явно става дума за систематичен проблем в Министерството на транспорта при подбора на кадри“, каза Димитър Франтишек и поясни, че делото за корупция сред служителите в София вече е в съда, а разследването по това в Благоевград е приключило и предстои да бъде внесен обвинителен акт.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Малко са
Малко са
04 април 2019 15:31
Гост

Щом няколко пъти са уличавали служители от една институция, от определено ниво, с определени правомощия, то гарантирано или всички, или повечето от останалите служители от същото ниво са извършвали същото деяние. Няма как в една служба само някои от служителите да знаят и да практикуват нещо, а другите – не. Единствените изключения може да са току-що постъпили служители.
Тук не работи принципът на „гнилите ябълки“, при който спорадично, отделни кадри вършат нарушения, а другите са чисти като момини сълзи.

Шофьор
Шофьор
03 април 2019 15:58
Гост

Тези от ДАИ са по-корумпирани и безотговорни от КАТ и не мога да разбера защо толкова години минават метър.

Анонимен
Анонимен
03 април 2019 15:28
Гост

Не мога да повярвам в какво се превърна държавата. Кой както и от когото може краде.

Анонимен
Анонимен
03 април 2019 15:20
Гост

Тази „такса спокойствие“ се оказва доста актуална в последно време.

Анонимен
Анонимен
03 април 2019 15:21
Гост

Интересно как спят спокойно тези, които я събират.