679 допълнителни щатни бройки за служители в Главна дирекция „Охрана“ са необходими, за да бъде осигурена охраната на всички съдебни сгради в страната. Разкриването им ще стане поетапно като за 2019 г. Министерството на правосъдието е предвидило 159 нови бройки, за които са необходими 4.5 млн. лева.

Разчетите за следващите три години показват, че Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ има нужда от нови 797 бройки, като 98 от тях са за охрана на арестите, а 699 – за местата за лишаване от свобода. За финансовото обезпечаване на тези бройки са необходими 23.1 млн. лева.

Това обяви правосъдният министър Цецка Цачева на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, който за пореден път изслуша директора на ГДО главен комисар Георги Жеков.

Той се яви пред кадровиците, за да обясни какво е свършила ръководената от него дирекция след срещата с ВСС през лятото. Тогава Жеков беше поканен на заседание на Пленума след инцидент пред сградата на Специализирания наказателен съд на ул. „Черковна“ №90. През май пред погледите на граждани, журналисти и най-вече на съдебната охрана подсъдим наби свидетел по делото срещу него. Главният прокурор Сотир Цацаров се възмути от бездействието на ГДО и поиска изслушването на Жеков.

Тогава ВСС взе решение шефът на Главна дирекция „Охрана“ да предприеме незабавни мерки за създаване на необходимата организация за охрана на съдебната сграда на ул. „Черковна“, в която се помещават специализираните съд и прокуратура, като това да стане след съгласуване с ръководителите на тези институции. Както и ако е необходимо, шефът на ГДО да осигури още щат и технически средства, за да може служителите от дирекцията да изпълняват в пълнота задълженията си. Освен това ВСС предложи министърът на правосъдието Цецка Цачева да предприеме мерки за осигуряване на щатна численост на дирекцията, която да е адекватна на задачите по гарантиране на сигурността и реда във всички съдебни сгради, както отправи и препоръката поетапно до края на 2018 г. ГДО да поеме охраната на всички съдебни сгради, като сведе до минимум използването на сигнално-охранителна техника.

Днес при закрити врати Жеков обясни какво е свършено по охраната на сградата на ул. „Черковна“. Заседанието беше засекретено, защото информацията била чувствителна.

После обясни, че вече е приключил един конкурс за служители, одобрените в момента се обучават в полицейската школа в Казанлък и до края на годината ще встъпят в длъжност. Ще има и друг конкурс за запълване на свободните места.

Наред с необходимите нови бройки, правосъдният министър обясни, че са заложени и средства за капиталови разходи за надграждане на информационната система на електронна сигурност на съдебните сгради.

Например за Съдебната палата в София са поискани 345 000 лева за контрол на достъпа, видеонаблюдение и СОТ. За същите дейности, но в сградата на Върховния административен съд, необходимите средства са 179 270 лева.

Цецка Цачева обясни, че от Министерството на финансите са проявили разбиране по отношение на искането за увеличаване на щата и на заплатите на служителите в двете дирекции като целта е те да се изравнят с тези в МВР. Тя напомни, че от 1 януари 2019 г. възнагражденията в държавната администрация ще бъдат вдигнати с 10% като това в голяма част ще отговори на очакванията на служителите в ГДО и ГДИН.

Шефът на съдебната охрана на свой ред обясни, че 186 сгради имат физическа охрана, а в 148 има сигнално-охранителна техника на дирекцията.

Както през лятото, така и сега главният прокурор Сотир Цацаров се поинтересува от договора на ГДО с външна фирма за охрана на някои съдебни сгради само със СОТ. И поиска да знае защо тези сгради не се пазят с техника на дирекцията.

Жеков обясни, че договорът с външната фирма е сключен през 2018 г., срокът му на действие е две години. Поради недостиг на около 12 млн. лева, ГДО не може да надгради системата си и да я внедри навсякъде. Надграждането се извършвало поетапно при наличието на средства, стана ясно от думите на Жеков.

Главният прокурор обаче заяви, че по закон ГДО, а не външни фирми, осигуряват охраната на съдебните сгради и вместо да се плаща на частни дружества, дирекцията може да използва тези пари за надграждане на системата.

Правосъдният министър обеща, след като види с какви средства ще разполага ГДО през следващата година, да направи така, че договорът с външната фирма да бъде прекратен, а охраната да бъде поета от дирекцията.

На финала ВСС реши да изслуша отново Жеков към февруари догодина.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов
Иван Иванов
19 октомври 2018 3:52
Гост

Каква охрана, само се наливат пари, – айде – затворниците, както и да е, ама на всяка врата скенер, просто много трудно се влиза в съд. Какви бомби, какви ножове, какви пистолети, ама както и да е. Много се прислугва на съда – а трябва просто да има вътрешна охрана, примерно имаше Пристав навремето, сега го няма това. Такова – разпоредител. Който вика кое дело следва след кое на чакащите пред съдебната зала. В театъра и вече и в мола, даже навсякъде няма такава засилена бдителност. Да, има един процент блуждаещи елементи – от рода на оръфляци, вечно пишещи жалби,… Покажи целия коментар »

Стига
Стига
18 октомври 2018 17:59
Гост

Добре бе на всеки затворник по двама надзиратели ли трябват. Най-големия затвор в Ню Джърси е с 5 пъти повече затворници от централния и с 20 човека надзиратели (до сега не за излизали през входа). Въпроса е, че направен на две отделения под формата на паноптикум. Тоест не е нужно да се каруцата да се носи на ръце като има колелета, но явно так е по-удобно. Искат бройки, искат заплати, а някой пита ли ме мен дали искам да плащам за тях??? Да ги направят по-ефективни, не по-многобройни. Не може всички да сме държавни служители/ администрация или ако ще е… Покажи целия коментар »

Страшников
Страшников
18 октомври 2018 12:58
Гост

Въпросът е за толкова много свободни места дали ще има желаещи. При нашите мижави заплати надали ще се изтрепят да работят тук.

Охранител
Охранител
18 октомври 2018 12:13
Гост

Няма какво, всичко опира до пари. Въпросът е кога ще се осигурят средства, за да се работи по-спокойно.

Тъмничар
Тъмничар
18 октомври 2018 12:12
Гост

Справедливо е заплатите на надзирателите и на съдебната охрана да са като на полицаите.

Ченге
Ченге
18 октомври 2018 12:13
Гост

Не съвсем и не за всички длъжности може да важи това. Например един разследващ полицай не може да се сравнява с един охранител на съдебна сграда.

Потърпевш
Потърпевш
18 октомври 2018 11:53
Гост

На думи до тук-добре. Сега ще видим дали ще отпуснат бройки и за затворите. Където между другото охранителната техника е под всякаква критика.

Потърпевш
Потърпевш
18 октомври 2018 11:45
Гост

Докато отпускат така бройки на час по лъжичка, има още да посягат на свидетелите.