Почти всички кандидати за нотариуси, които имаха проблеми с документите си, са успели да ги отстранят и така в надпреварата за 75-те свободни места остават 677 души. Това показва окончателният списък на допуснатите до конкурса (виж списъка тук), който днес беше огласен от Министерството на правосъдието.

Първоначално над 40% от общо 736 юристи, подали документи, не бяха допуснати до участие в конкурса заради различни нередности в документите им. Най-често ставаше дума за липса на удостоверение за идентичност на имена след брак или развод или на документ, с който се доказват изискуемите по закон три години юридически стаж. Сега 251 от тях са оправили проблемите. Така общо 59 от кандидатите не са допуснати до участие в конкурса (виж списъка с недопуснатите тук).

Както „Лекс“ писа, най-ожесточена конкуренция има за единственото свободно място за нотариус в Сливница и за него ще се борят 130 юристи. За петте вакантни места за нотариуси в София пък има най-голям брой кандидати – 285. В столицата конкуренцията е 57 души за едно място. След София и Сливница, най-много кандидати има за Пазарджик, където беше обявена една свободна позиция за нотариус. За нея документи са подали 91 души. За двете места във Варна кандидатите са по-малко – 88, а за едното в Бургас са 85.

Най-непривлекателни за желаещите да станат нотариуси се оказват Велики Преслав и Попово (по 7 души са кандидатствали за едно място) и Силистра и Кула (по 8 кандидати за едно място).

Конкурсът, който министър Цецка Цачева обяви в края на май, е за нотариуси в 57 града. Най-много свободни места – пет са обявени в София. По двама нови нотариуси се търсят в Ардино, Варна, Видин, Горна Оряховица, Златоград, Ивайловград, Лом, Плевен, Разград, Русе, Сливен, Тополовград, Търговище и Ямбол. А в останалите места има по едно свободно място.

Писменият изпит е насрочен за 4 ноември, предстои Министерството на правосъдието да обяви къде ще се проведе той.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 ноември 2018 9:35
Гост

Присъединете се към дискусията…

кандидат
кандидат
21 октомври 2018 22:40
Гост

Толкова години минаха и така не смениха правилата, че печелившите в конкурса да не са нагласени по партийна линия. Хора със стаж в сферата на наказателното право или на позиции по институциите без грам стаж в сферата на нотариалната дейност стават нотариуси.

Нико
Нико
06 ноември 2018 22:20
Гост

ДА така е трябва да се допускат хора със стаж в областта.

Чочи
Чочи
04 октомври 2018 15:54
Гост

Страшни нотариуси ще станат,едни прости документи за кандидатстване не могат да подадат правилно.И това са хора уж с юридически стаж.Егати и нивото

Иван
Иван
04 октомври 2018 14:24
Гост

Я кажете за Русе, Разград и Бяла по колко човека се борят?

Учен
Учен
03 октомври 2018 16:53
Гост

Интересен факт е, че броят на кандидатите е безпогрешен индикатор къде в България има икономика и живот. Излиза, че Силистра, Кула, Попово и Велики Преслав съвсем са умрели, което май си е точно така.

Гражданин
Гражданин
03 октомври 2018 16:49
Гост

Ще се изпотрепят, миличките, особено в София. Не знам дали един изпит би бил достатъчна цедка при толкова кандидати. Да не се наложи жребий…

Селянин
Селянин
03 октомври 2018 16:50
Гост

Жребий или по-добре – тест за интелигентност. Не, всъщност, най-добре е детектор за почтеност, ако има такова нещо.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2018 16:30
Гост

Голям наплив.

Анчо
Анчо
03 октомври 2018 16:54
Гост

Много сладка работа. За София ще се изпотрепят.