Шофьорът Филип Михайлов, който прегази 3 деца край Лесидрен и причини смъртта на две от тях е осъден окончателно на 6 години и половина затвор. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), след като остави в сила последното решение на Апелативния съд във Велико Търново.

Делото стига два пъти до ВКС, тъй като веднъж върховните съдии го върнаха, недоволни от намаленото наказание на Михайлов заради виждането на апелативните съдии, че е опитал да помогне след инцидента. Според обвинението, на 15 август 2015 г. Михайлов е нарушил правилата за движение по пътищата, като се движел със скорост от 122.44 км/ч при ограничение от 90 км/ч и по непредпазливост причинил смъртта на 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов и средна телесна повреда на 15-годишната Петя Божкова.

Първоначално Окръжният съд в Ловеч осъди Михайлов на 8 години затвор при първоначален строг режим и 10 години забрана за шофиране. След това Апелативният съд във Велико Търново намали наказанието му на 5 години затвор при общ режим и 7 години забрана за шофиране. Апелативните съдии приеха, че Михайлов е помогнал за изнасянето на Велислава Цанкова от банкета в близост до пътното платно, призовал да бъде повикана помощ от тел. 112 и с други присъстващи опитал да измести автомобила, за да бъде изваден Марино Цветанов, но след като установили тежкото състояние на детето, решили, че е по-добре да не го местят.

Впоследствие ВКС върна делото, като посочи, че помощта е била безпредметна и преквалифицирането на деянието в по-леко отпада. При второто разглеждане на делото апелативните съдии отново намалиха наказанието на Михайлов, но на 6 години и половина затвор, като този път не преквалифицираха деянието.

Делото стигна до ВКС отново след жалби на подсъдимия и частните обвинители, като върховните съдии пишат, че този път апелативният съд е извършил обективен и пълен анализ на всички обстоятелства, относими към индивидуализацията на наказанията.

„Правилно в полза на подсъдимия са отчетени положителните характеристични данни, чистото му съдебно минало, данните за трудова ангажираност и изразеното съжаление за причинените тежки последици от деянието. Обсъдени са и всички отегчаващи вината обстоятелства, сред които младата възраст на починалите деца и броят и тежестта на причинени телесни увреждания на Петя Божкова“, се казва в решението на ВКС.

Коментирайте

avatar