5 100 000 лева ще бъде глобата, която Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) ще наложи на Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщи председателят на комисията Венцислав Караджов пред бТВ.

Той уточни, че при определяне на размера на глобата са взети предвид както факта, че НАП е станала обект на криминални действия, така и съдействието на агенцията след теча на личните данни на малко над 6 млн. български граждани, от които на 2 млн. починали.

НАП се държи много отговорно. Направи всичко възможно да уведоми 5 млн. души, което не е никак малко. Трябва да отчитаме това отговорно поведение на администратора, защото санкцията не е за да накаже самия администратор, а да направи така, че да не се повтаря това поведение, което е незаконосъобразно. Отчитаме и факта, че има извършено престъпление и взломно придобиване на тази информация“, поясни Венцислав Караджов.

Той добави, че ръководството на НАП трябва да реши дали ще плати глобата, или ще я обжалва в съда. След връчването на наказателното постановление НАП има право да обжалва пред Софийския районен съд в едноседмичен срок.

В отговор на въпрос Венцислав Караджов поясни, че законът не включва случаи на търсене на отговорност на физически лица, работещи в организацията, от която са изтекли лични данни. „Законът е насочен за превенция към фирми и организации, да стане ясно, че данните не само се събират, но и се пазят. След този публичен скандал нещата ще се променят, начинът на мислене ще се промени в публичния и в частния сектор, защото ако не се промени, проблемите ще продължат и максимумът на санкциите ще бъде неизбежен“, каза още председателят на КЗЛД.

В съобщение от днес по повод наложената санкция, от комисията добавиха, че фактът, че тези данни са изтекли в публичното пространство, не означава автоматично, че с тях е извършена злоупотреба, доколкото злоупотребата предполага извършването на допълнителни действия, представляващи сами по себе си отделни престъпления.

И още: „В Комисията за защита на личните данни постъпват множество искания за разяснения относно реда за подаване на жалби и защита от злоупотреба с лични данни. Комисията информира гражданите, че предметът на жалбите и сигналите във връзка с нарушението на сигурността на лични данни в НАП е идентичен с предмета на извършената вече от КЗЛД проверка и в тази връзка съществува пречка за повторно търсене на административно-наказателна отговорност за същото нарушение. Това е проявление на правния принцип ne bis in idem (никой не може да бъде съден или наказван два пъти за едно и също нещо). Този принцип обаче не изключва търсене на обезщетения от страна на засегнатите физически лица, но това може да стане единствено по съдебен ред при спазване на общите съдопроизводствени правила. За целта не е необходимо да се иска официален документ от КЗЛД или произнасяне на комисията по конкретен случай„.

Преди дни финансовият министър Владислав Горанов заяви пред журналисти, че НАП има достатъчно средства в бюджета си, за да плати глобата, която ще й бъде наложена от КЗЛД, без да се налага дофинансиране на бюджета, нито пък орязване на бонуси и заплати. Това ще бъде нетна операция, заяви финансовият министър Владислав Горанов. И допълни: „Това няма да се отрази на бюджета, ще се отрази на съдбата на тези терористи, които атакуваха системата„. На практика нетна операция с бюджетни средства по същество представлява прехвърляне на държавни пари от единия джоб в другия.

На 16 юли в редакциите на бТВ, „Нова телевизия“ и „Капитал“ беше изпратено писмото от анонимен хакер, който се представяше за руски гражданин, женен за българка и твърдеше, че е автор на кибератаката.

По-късно обаче бе задържан служителят на „Тад Груп“ Кристиян Бойков, а прокуратурата го обвини в тероризъм, заедно със собственика на фирмата Иван Тодоров и търговския ѝ директор Георги Янков. В момента в ареста е единствено Тодоров, а Бойков и Янков са на свобода срещу гаранция от по 20 000 лева.

Междувременно, от НАП съобщиха, че ще обжалват наложената им глоба, а в същото време обмислят да заведат дело срещу обвиняемите за хакерската атака.

От приходната агенция заявиха, че основният им мотив е, че изтичането на данните е станало в резултат на престъпление, което е извършено независимо и въпреки предприетите технически и организационни мерки за защита. Още преди да наложат рекордната глоба на агенцията, от КЗЛД коментираха, че НАП не е направила нищо, за да защити личните данни на хората.

В момента пък от НАП обмислят дали да се присъединят в бъдещото наказателното дело срещу тримата от „Тад Груп“, или да заведат гражданско срещу тях.

„Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство“, посочват от НАП.

В същото време от приходната агенция обясниха, че обещаното приложение за това какъв вид лични данни са били разкрити, ще заработи през следващата седмица. Проверката ще може да бъде извършена чрез идентификация с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от приходната агенция, или с електронен подпис. Такава справка ще може да се направи и в офисите на НАП в страната след представяне на лична карта.

До момента от НАП предлагаха единствено проверка дали има, или няма неправомерно разпространени данни, но не и какви са те.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ирония
Ирония
03 септември 2019 13:39
Гост

И да обжалва, и да не обжалва, накрая сметката ще я платим ние, данъкоплатците, потърпевши от теча на данни.

ДО НАП
ДО НАП
29 август 2019 21:15
Гост

Линкът към архивът с данните беше активен близо 1 месец. Вероятно той е свален стотици, че дори и хиляди пъти. Който е искал да узнае какви данни има, отдавна го е направил. Те, НАП, тепърва ще пускат приложение… Колко пари изхарчихте за тази поредна глупост?

Anonimen
Anonimen
29 август 2019 10:37
Гост

И все още се измества центърът на проблема. Как санкционираха администраторите. Това е голям гаф.

Анонимен
Анонимен
29 август 2019 10:39
Гост

По-същественото е как ще осъдят хакерите. Никой не е застрахован.

Малчев
Малчев
29 август 2019 10:13
Гост

И какво излиза? По левче на българин за ЕГН, доходи и т.н. в пространството? Евала! За подобен теч трябвапе КЗЛД да наложат максималната глоба.

Anonimen
Anonimen
29 август 2019 10:33
Гост

За да плащаме повече ли? Това е от нашия джоб.

адвокат
адвокат
30 август 2019 6:35
Гост

Вместо оставка на министъра на финансите, данъкоплатците ще получат извинение от боко-тиквата за делата на неговата шайка. И хак да ни е като робско племе, което иначе гордо нарича себе си народ. Писаният ни девиз е „Съединението прави силата“, а неписания – „Всеки се оправя поединично“. Е, имаме ли бъдеще след като живеем в такова шизофренично раздвоение ?