И това Народно събрание не успя да избере председател.

Кандидатурите бяха две – на Росен Желязков, издигнат от ГЕРБ, и на Петър Петров, номинация на „Възраждане“.

Желязков беше подкрепен от 79 народни представители, осем бяха против, а 144 се въздържаха.

Петър Петров получи 37 гласа „за“, 88 „против“ и 39 се въздържаха.

Асен Василев от ПП-ДБ предложи да се заимства опитът от Европейския парламент, където двете най-големи партии излъчват председатели на ротационен принцип като по този начин се гарантира устойчивост и възможност на ефективна работа.

Василев допълни, че от коалицията предлагат и председателят на правната комисия да се избира по този начин, защото така ще се гарантира взаимен контрол и възможност за изпълнение на законопроектите, които партиите заявиха, че ще внесат.

Идеята му беше на всеки два месеца ГЕРБ и ПП-ДБ да се редуват и да излъчват шефове на Народното събрание и на правната комисия.

„Знаем, че това не е стандартно решение, но е възможен изход от кризата“, каза Василев и по негово предложение беше дадена почивка, за да може партиите да обсъдят идеята.

Но след почивката се оказа, че предложението не събира подкрепа.

Заради това Вежди Рашидов обяви, че опитите за избор на председател продължават утре.

И работата на 48-ия парламент започна по същия начин като тогава депутатите три дни се опитваха да изберат председател, докато накрая мнозинството не се обедини около името на Рашидов.

49-ият парламнет – началото

Новите 240 народни представители положиха клетва в първото заседание на 49-ия парламент. То беше открито от най-възрастния депутат – Вежди Рашидов от ГЕРБ, който стори същото и в предходното Народно събрание.

В словото си Рашидов помоли депутатите да сменят нравите, да наведат глава и да приемат факта, че голямата политика е низ от компромиси в името на добруването на българския народ и по-доброто бъдеще.

Той посочи, че при откриването на предходния парламент е помолил народните представители за разум, защото дълбоко вярвал, че разумът е основното необходимо нещо, за да може България да се оттласне от дъното. Но това не се е случило. По думите му хората живеят все повече с усещането за липса на шанс за обединение.

Хората желаят стабилно правителство, което да гарантира спокойствието на всички, да върне надеждата и усмивките за по-добър живот. Останалото – отрицанието и омразата, са за сметка на хората“, каза Рашидов.

Президентът: Първа задача е бюджетът

На 49-тото Народно събрание е отредена съдбовна роля“, заяви президентът Румен Радев в обръщението си към депутатите. Той обясни, че е свикал НС в страстната седмица, защото очаква различно начало с надежда за смирение, диалог и разум.

Първостепенната задача на Народното събрание е приемането на Закона за държавния бюджет за тази година, каза още Радев. „Силно се надявам и така е редно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни дългосрочни политики и да носи отговорност за тях“, посочи държавният глава. И допълни, че ако това не стане, служебният кабинет е готов да внесе проект.

Всички очакваме час по-скоро НС да вземе дълго отлагани решения – не само за изхода от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната и бъдещето ни като демократично общество.

Очаквам това НС да подкрепи европейския курс като приеме най-сетне разработените закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които не само ще привлекат значителни финансови средства, но и ще ускорят реформите, необходими за модернизация на страната. Очаквам да подкрепите внесените законопроекти, които да „отпушат“ пътя ни към Шенген, за което постигнахме ясен времеви ангажимент, както и закони, които да отворят пътя към пълноценната европейска интеграция на нашата страна.

Очаквам НС да докаже, че правосъдната реформа е осъзната, реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема от поредица предизборни кампании“, каза Радев.

ГЕРБ призова за смирение и ефективен диалог

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че резултатите от изборите са показали еднозначно, че политическата криза не може да бъде решена от една партия или коалиция. И допълни, че тези резултати показват, че единственият изход от ситуацията е с взаимно уважение и смирение партиите да постигнат компромиси, възстановяване на диалога и съгласие по стратегическите въпроси за страната.

Ние от ГЕРБ знаем от опит, че най-трудната битка е битката със самия себе си – със собственото си его, илюзии и недостатъци. Тази битка е далеч по-важна от конюнктурните битки с политическия опонент. Изходът от тази битка зависим от самите нас и от силите ни да преодолеем самите себе си, за да постигнем качествена промяна, която рано или късно ще намери своя положителен резултат“, каза Атанасова. Тя допълни, че устойчивото разрешаване на политическата криза е далеч по-важно от емоциите на политиците.

Все още нямаме самочувствието, че сме спечелили изборите, защото ясно виждаме, че нашата гледна точка е една от многото в това НС. Нашата победа няма как да е в проценти, числа и депутатски места. Тя би била валидна, ако НС успее да възстанови базовите обществен консенсус и ефективно управление и да създаде среда отвъд конфликтите и скандала. Готови сме не просто за разговаряме с всяка партия, но и да се съобразим с различните аргументи. Не да разширяваме обществените разломи, а да дадем конкретна политическа форма, че може не просто да живеем заедно, но и заедно да постигнем успехи ца цялото общество“, заяви Атанасова.

ПП-ДБ посочи приоритетите си и обеща подкрепа за тях

Съпредседателят на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков посочи няколко приоритета, по които коалицията ще подкрепя кабинет на ГЕРБ. Той изтъкна, че тази подкрепа не означава цялостна подкрепа за правителство на партията на Бойко Борисов, а само по темите, които са важни за ПП-ДБ.

Земеделието и малките ферми да станат национален приоритет, започна да изброява Петков и посочи, че трябва да има по-сериозно държавно и европейско подпомагане за малките и средни ферми. Според него само така българите ще имат евтина и качествена храна на трапезата си.

Следващите важни за ПП-ДБ въпроси са за европейското бъдеще на страната. Тук Петков открои присъединяването на страната ни към еврозоната и Шенген. „Всички осъзнаваме колко пагубно би било, ако България бъде отделена от Румъния, ако бъде изолирана от целия Европейския съюз. Хората не трябва да се чувстват като втора ръка европейци“, посочи Петков.

Друга важна тема за ПП-ДБ са инфраструктурните проекти. Кирил Петков каза, че чрез законодателни промени процедурите трябва да се направят прозрачни, да се въведе сериозен последващ контрол и строителството да върви без корупция.

Акцентира и върху антикорупционното законодателство – „всеки държавен служител, който вижда обществените пари като свои, да носи реална отговорност“.

Следващите задачи са приемането на бюджета за тази година, като в никакъв случай не трябва да се вдигат данъците, реформа на службите за сигурност, приемането на механизъм за разследване на главния прокурор.

Кирил Петков посочи и че трябва да се поправят някои грешки на предходния парламент. Като пример даде неприетия закон срещу домашното насилие. И добави, че предишното НС не е подкрепило жертвите, а броят им се увеличава всеки ден.

Ето защо, ние ще внесем тези приоритети като законодателна инициатива още в първите дни на този парламент. Ако първият мандатоносител успее да формира правителство с другите политически партии, това правителство може да бъде сигурно, че ние ще сме конструктивни по всички изброени политики, и ще подкрепим тяхното приемане“, заключи Петков.

„Възраждане“: Имаме шанс сами да редим правителство. Ако не сега – следващия път

„Управляващият колониален режим колабира пред очите ни, агонията му е видима и в това Народно събрание. За пръв път имаме шанс сами да редим правителство, без да чакаме някое посолство. Дори да не стане сега, ще стане следващия път.“

Така лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов описа основния приоритет на партията си. По думите му, другата опция за правителство в този парламент е между ГЕРБ и ПП-ДБ, но тя била обречена на неуспех.

„Имат два избора – или правят общо правителство и ги бият техните избиратели, или не правят и ги бие американското посолство. Имат и трети избор – да подкрепят правителство на „Възраждане“, но тогава ще ги бият и едните, и другите“, каза Костадинов.

Той изтъкна няколко пъти, че „Възраждане“ е подкрепена от 358 000 българи, които, според него, искат да живеят в свободна и независима държава и определи партията като заплаха за националните предатели и чуждите агенти. Според Костадинов България се е превърнала в колония в последните 30 години, но обеща, че парламентът „ще добива все по-изявен български облик“.

Лидерът на „Възраждане“ за пореден път се обяви срещу военната помощ за Украйна във войната с Русия и подчерта, че е допустима само посредническа роля на България.

„Няма нормален българин, който да иска да се ангажираме в този братоубийствен конфликт“, каза Костадинов. Той говори и за събраните подписи от „Възраждане“ за референдум „за българския лев“, като подчерта, че не са получили нито един подпис единствено от Турция.

„Гласуват десетки хиляди, а нямаме и един подпис. Срамната пародия на изборен процес в Турция да бъде прекратена“, добави Костадинов.

ДПС иска диалог, разум и отговорност

„Отново сме представени пред изпитание след поредните ненужни избори. Очакваше се и нямаше никакви предпоставки да е друго, резултатът произведе сходна структура на предишните четири парламента“, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и подчерта, че избирателите са обединени само в едно – че нито една формация не трябва да управлява самостоятелно. Затова според него всички трябва да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят.

Карадайъ изведе като приоритети излизането от кризите и влизането на България в Шенген и Еврозоната, като подчерта, че в обществото има ясно мнозинство за ЕС и НАТО и за живот по европейски стандарт. Той посочи като належащи задачи приемане на бюджет, овладяване на цени и инфлация, несигурните работни места, неадекватните доходи, качествено здравеопазване и образование и гарантиране на мира.

По отношение на плановете за съдебна реформа, лидерът на ДПС се ограничи до това, че тя трябва да гарантира независимостта на съдебната система, а да не е „смяна на отделни персони, с цел да се овладее съдебната система“.

По думите му парламентът трябва да излъчи кабинет с ясен срок на действие, който да подготви местните избори, за да няма тежки последици.

БСП: Отговорността е на ГЕРБ

„Пожелавам дълъг живот и добре свършена работа в името на българския народ на 49-то Народно събрание. Хората искат стабилност, сигурност и да живеят по-добре. Така не може да продължава повече. Решението е тук, ние трябва да го намерим. Отговорността е на първия – на ГЕРБ – пръв, но недостатъчен. Нашият разум, диалогичност и грижа за хората са изпитани и доказани във времето. Можете да разчитате на тях и сега“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя изтъкна няколко приоритета, като на първо място посочи приемането на бюджет за 2023 г. и обвини президента Румен Радев, че е допуснал голяма грешка, като служебното правителство не е внесло бюджет в миналия парламент, когато за това говорели само БСП и ПП.

„Сега ще ви се наложи да чуете Бойко Борисов, който казва: Или ме подкрепяте, или няма бюджет“, добави Нинова. Лидерката на БСП каза, че социалистите ще подкрепят социален бюджет, без увеличение на данъците, но без риск за стабилността, за борба с инфлацията, бедността и неравенствата. По думите ѝ това е трудна, но възможна задача.

Тя подчерта, че БСП няма да подкрепи отнемане на социални придобивки, дадени от предишния парламент, ще настоява минималната заплата да стане 50% от средната от 1 юли, а не от 1 януари догодина, ще иска преизчисление на пенсиите, безплатни учебници и лекарства за деца, подкрепа за бизнеса и за общините.

Нинова настоя и за приемане на законите, които да задействат Плана за възстановяване и устойчивост, но без лобистки закони, които нямат отношение към него.

Тя също засегна темата за съдебна реформа и също като лидера на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че не трябва да има „смяна на един с друг, а истинска и дълбока реформа за бързо и справедливо правораздаване“. Според Нинова съдебната реформа е „въпросът на въпросите“, но поиска, докато се борим с него, да не изпускаме ежедневните, като изтъкна пияните и дрогирани шофьори и употребата на райски газ сред младежите.

Очаквано тя припомни и позицията на БСП за неутралитет по отношение на войната в Украйна и противопоставянето им на военната подкрепа за нападната страна.

ИТН се обяви за коректив на политическата класа

„Моментът формално е тържествен, но нашият опит ни кара да знаем, че всички показни думи са напълно излишни. Ние сме в този парламент, защото можем да носим отговорност и тя ни задължава да сме конструктивни и да направим всичко възможно парламентът да работи“, каза Ивайло Вълчев от „Има такъв народ“ (ИТН).

По думите му, приоритетите за ИТН са максимално бързо приемане на България в Шенген и в Еврозоната, както и приемане на законите по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Това е най-важното, а не емоцията, обидите, фантазиите и изпълнените общения. Ще взимаме практични решения, подкрепяйки всяко действие от полза на български граждани, защото проблемите не са партийни, а национални. Ще сме коректив на политическата класа, каза Вълчев в краткото си изказване.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Неучуден
Неучуден
12 април 2023 14:36
Гост

Тиквуняка нали призоваваше за диалогичност, а сега се заинатил за председателското място

Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
12 април 2023 14:20
Гост

“Харвардците рушат Конституцията. Трябва да четата повече Георги Близнашки, за да им стане ясна.”

Анонимен
Анонимен
12 април 2023 14:35
Гост

И задължително монографията на Спонджбоб „Бялото хакерство в правото“, както и тази на Каскета „Пресконференциите като доказателство в наказателния процес“.

Стига се шегувайте
Стига се шегувайте
12 април 2023 15:09
Гост

Близнашки може да е всякакъв, но, когато става въпрос за конституционни въпроси никой не може да му се опре в България! Гледах го веднъж в предаването история.бг, бяха го поканили да говори за Търновската конституция, ми той там историците, 4-5 бяха, ги сложи в малкия си джоб. Изключителна ерудиция. Не им даде думата.

Анонимен
Анонимен
12 април 2023 13:21
Гост

Тия момчета от ПП Конституцията я нямат зя нищо. Мандат не може се ограничава във време извън законовия. Може да смениш– ссвалиш, но другото не. Срамота! Къде са им юристите на тия.

Анонимен
Анонимен
12 април 2023 13:32
Гост

почвам сериозно да се плаша, защото тези искат и съдебна реформа да правят.

ГЕРБ - йористи
ГЕРБ - йористи
12 април 2023 13:35
Гост

Много са зле тези от ПП! Нашия юридически гений Барни Ръбъл пише нова конституция за 7 дни, а те…

Анонимен
Анонимен
12 април 2023 13:41
Гост

те даже не я и пишат, защото я променят в движение. малоумна работа.

Глух
Глух
12 април 2023 13:13
Гост

Мошениците са особена порода – понякога има полза – но твърде често се оказват – малко вредни, разбира се – всеки от нас има достойнство, но – все пак – да крадеш от бедни хора – от асфалт. Беше възможно да се случи ГЕРБ, имаха шанс, обаче са твърде неискрени – казват най-общо – ние сгрешихме и гледат умно – дали няма да ги приказваме – а то – хората – направо – не ги искат. За да водят човешки отношения – включвайки в сметката кражбите си – трябваше да имаме резултат, а – ние – сме на последно място… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 април 2023 11:43
Гост

Пировата подеба на дон Тиквоне. Дори патерицата ИТН не може да му помогне.

Анонимен
Анонимен
12 април 2023 11:54
Гост

Видя, че е в безизходица и рязко смекчи тона

Димитър
Димитър
12 април 2023 14:16
Гост

Пирова НО ПОБЕДА ДУШИЧКИ! Ген.Наско да му мисли,че изгори мостовете и БСП и с ИТН…Правителство на протесътир на найн…. да не кажа друго….ГЕРБ е партия която продължава дасе финансира от членовете си,да част от тях са бизнесмени или близки до такива….а тия на Киро много скоро ще напуснат кораба…..70,000 души гласували за Киро преди сега отидоха при Копейкин…..по-голям шамар….

Онуфрий
Онуфрий
12 април 2023 14:39
Гост

Димитре, Димитрееее… обикновено хора, които не могат да четат и пишат се радват на пирова победа, защото не разбират значението й. Но вие калинките и троловете на ГЕРБ имате сходен интелектуален капацитет, така че ви е простино.

Димитър
Димитър
12 април 2023 16:12
Гост

За тия дето са със страшен „капацитет“: Копейкин няма да прави кабинет с вас,Корнелия -също защото я предадохте,за ГЕРБ гласуват тези които имат интерес от ГЕРБ и ТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ и не ,не намаляват -увеличават се….за ваше нещастие. Никой не иска да му бъде търсена сметка за всичко,така както вие го виждате-т.е. да ровите по чаршафите на хората под претескта на „почтеността“…. ИТН -Славчо може да е от ДПС ,може да е патерица на тоя/оня,обаче ви закла с инфо от кухнята,кода на машините не го включвам….отивате сина старт-ъпчетата им свършват парите, даже Св. Еконтий (тоя на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 април 2023 16:48
Гост

Хо-хо-хо! Тиквата и Каскета са следващите в „Магнитски“. Последния дори вече публично се вие на умряло на пресконференциите си от това, че „олигарси“ давали пари на САЩ да попадне в списъка. Пътници са. Вече дори не се борят за кокала, а как да не попаднат при бай Ставри.

Няма го
Няма го
12 април 2023 17:01
Гост

Ако с Магнитски ще играят ПП-ДБ, копейката ще продължи да ги прави п…..о играчи, съдебните реформатори, особено Ристя, който не може да направи разлика между кражба и обсебване сигурно и само това реват, главния та главния, толкоз могат ПП–ДБ, не е като да си стоиш на комфорта у НПО–та и да ревеш тук не е Москва по площадите, тез са съдебните реформатори.

Димитър
Димитър
12 април 2023 21:18
Гост

Да повтаряме ли приказката за вратата в полето или сами си я знаете ? хо-хо-хо…..

Рики
Рики
12 април 2023 10:48
Гост

Е, подробностите са ясни-всеки обещава, ама после забравя.

Симо
Симо
12 април 2023 10:45
Гост

Отново гръмки думи. Дано са с покритие.

Кики
Кики
12 април 2023 10:44
Гост

Да видим дали депутатите ще сменят нравите си.

Чулев
Чулев
12 април 2023 10:33
Гост

Ако си малко умен няма да гласуваш за ГЕРБ, Израждане и останалите малоумни партии. Ще подкрепиш промяната. Но явно несме умни и искаме още от същото

Анонимен
Анонимен
12 април 2023 10:46
Гост

Ако си поне малко малоумен, ще гласуваш за ПП или ДБ. Амин

Osmoza
Osmoza
12 април 2023 10:32
Гост

Ами това, че са се клели не е интересно. Интересното е как да излезем от омагьосания кръг – ние в София не се радваме на гамена Борисов, а в провинцията му се радват и си го подкрепят. Така спора става Столица – провинция.

Геро
Геро
12 април 2023 10:47
Гост

Сигурно пак си купи гласове за тези избори.

Милен
Милен
12 април 2023 10:31
Гост

Ще идем на избори лятото или есента. Но резултата ще е пак същия

Димитрова
Димитрова
12 април 2023 10:46
Гост

За съжаление сте абсолютно прав.

Стоимен
Стоимен
12 април 2023 10:31
Гост

Някой очаква ли да има правителство и 49то НС да просъществува дълго? Не мисля.

Анонимен
Анонимен
12 април 2023 10:30
Гост

Няма защо да се увърта. Ясно е, че всички партии чакат местния вот

Анонимен
Анонимен
12 април 2023 10:30
Гост

Аз не очаквам да свършат нещо полезно

Анонимен
Анонимен
12 април 2023 10:29
Гост

Дано поне приемат бюджет,докато се карат кой ще управлява

Павлов
Павлов
12 април 2023 10:29
Гост

Пародия. Едни и същи хора се кълнат на всеки три месеца. И никой не спазва това, за което се е клел

Харизанов
Харизанов
12 април 2023 10:29
Гост

Абе ясно е, ще ходим на избори лятото

Anonimen
Anonimen
12 април 2023 10:28
Гост

Ясни са. Да няма кабинет