Общо 4835 родители въобще не са записали децата си на училище, въпреки че това е задължително по закон. Това е установила проверка на Върховна административна прокуратура в цялата страна.

Неин предмет е било спазването на изискванията на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), като извършването ѝ е било възложено на кметовете на общините.

Отделно е установено, че 8278 родители не пускат децата си, които са записани да посещават предучилищно или училищно образование.

Установени са 264 родители, които не осигуряват присъствието на децата си в допълнителното обучение по чл. 124, ал. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование, съобщават от прокуратурата. Става дума за задължително обучение на учениците от I до ІІІ клас, които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма, както за тези от ІV клас, които са завършили годината със Слаб 2 по даден предмет.

На родителите са съставени 1173 акта за установяване на административно нарушение и за издадени 509 наказателни постановления.

Отделно е ангажирана отговорността на 62 кметове, които не са съдействали на проверката на прокуратурата.

Целта на проверката е да се обезпечи конституционното право на децата на образование, посочват от прокуратурата.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Даскал
Даскал
05 април 2018 14:25
Гост

Двойка за годината още в 4-ти клас. Къде са спали родителите?

Анонимен
Анонимен
05 април 2018 14:22
Гост

Най-лесно се управлява прост, необразован народ

Анонимен
Анонимен
05 април 2018 14:17
Гост

Цигани

Анонимен
Анонимен
05 април 2018 13:17
Гост

Тарикати. Записали децата, пък не ги пускат. На всички да им тръшнат по една солена глоба. А при рецидив, в троен размер. Да видим тогава дали няма да пратят децата на училище.