48 депутати от ГЕРБ, „Има такъв народ“ и „Възраждане“ поискаха от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание, според което в сградата му се допускат хора само със зелен сертификат, удостоверяващ, че са ваксинирани, преболедували коронавирус или са с отрицателен тест.

Делото в КС вече е образувано и докладчик по него е новоназначеният конституционен съдия и доскорошeн служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Сред мотивите на депутатите (виж тук) да искат съдът да обяви изискването за зелен сертификат в парламента за противоконституционно е и това, че тестовете срещу COVID-19 са стресиращи и непосилно скъпи.

„Общоизвестен е фактът, че много български граждани, както и народни представители отказват да се подлагат на стресиращи тестове, за да доказват ежедневно, че са здрави“, пишат депутатите и допълват, че ваксинираните също заразяват и могат да се разболеят, което правело безсмислено тестването на такъв голям брой хора, тъй като само те са 240.

„Освен непосилните разходи, остава и въпросът колко време ще отнеме тестването на такъв голям брой хора, което напълно може да блокира работата на Народното събрание. Не е уреден и въпросът какво се случва, ако народен представител или служител или сътрудник откаже да представи сертификат или да се тества два пъти в седмицата, за да доказва, че е здрав. Освен дискриминация по лично положение (здравен статус), това ще доведе и до ограничаване на правото и задължението на народните представители да представляват избирателите си и да осъществяват правомощията си по Конституция“, се казва в мотивите им.

Те твърдят, че въведеното ограничение в парламента нарушава 5 текста от Конституцията – чл. 4, ал. 1, според който България е правова държава; чл. 6, според който всички са равни пред закона и не се допуска дискриминация, включително по убеждения и лично положение; чл. 67, чл. 72 и чл. 73, които уреждат правата и дейността на депутатите и на Народното събрание.

Така са си преценили

Оспорилите решението на парламента депутати пишат, че не са им осигурени равни възможности да участват в заседания и гласувания на Народното събрание, както и в комисии, да се изказват, да внасят законопроекти др., тъй като достъпът до сградата е в зависимост от ваксинационния им и здравен статус.

„Така се осуетява изпълнението на правомощията на онези народни представители, които по свой избор и съобразно своите разбирания отказват да се ваксинират срещу Ковид-19 и в същото време не желаят да се подлагат на платени тестове, като условие за участие в работата на Парламента“, пише още в мотивите към искането. В него се казва също, че здравни съображения могат да бъдат приети, ако им е била осигурена техническа възможност да участват в заседания и комисии дистанционно, но това не било направено и така се нарушавал принципът на правовата държава.

„С оспореното решение Народното събрание вменява на депутатите, които не приемат ваксинацията срещу Ковид-19 с наличните ваксини, за които има достатъчно научна информация, че не предпазват от заразяване, да действат срещу своите убеждения (принудително да се ваксинират или да се тестват). Ако последват своите убеждения (не се ваксинират и откажат да се тестват), то те ще бъдат лишени от възможността да изпълняват своите определени в Конституцията правомощия, както и в парламента да изразяват вижданията и разбиранията на избирателите“, посочват още депутатите.

Те отбелязват, че и в никоя от издадените заповеди на министъра на здравеопазването за налагане на противоепидемични мерки, не са посочени сградите на Народното събрание като места, в които се изисква зелен сертификат, тъй като не са обществени сгради.

В искането се казва също, че след като и ваксинирани, и неваксинирани могат да пренасят заразата, едните са поставени в привилегировано положение, а останалите трябва да се тестват постоянно.

„Освен заради здравословното състояние, дискриминацията е и във връзка с общественото положение по отношение на заплащането на тестовете. Решението е немотивирано, въведено без да е налице законова или друга необходимост, като същото е в несъответствие с принципите на представителната демокрация, принципите за стабилност и обоснованост, както и върховенството на закона“, пишат народните представители.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
LSSAH
LSSAH
04 февруари 2022 9:59
Гост

Естествено само за парламента. Въобще не им пука за гласоподавателите им.

Тони
Тони
04 февруари 2022 5:19
Гост

Трите трола от „Правен свят“ пак отчитали еднотипни постове според поръчката на управляващите.
Да се задавите с парите, дано!
Не само в НС, никъде не трябва да има такъв пропуск за работа и живот. Това е геноцид и фашизъм в най-чиста форма. Престъпление срещу човечеството.

въпрос
въпрос
04 февруари 2022 16:15
Гост

А ти какво направи-например сезира ли ВАдвС и Омбудсмвана с искане да сезират КС?

Бай ти
Бай ти
05 февруари 2022 20:42
Гост

Още един дилетант на изпортен свят.
Кой и защо да сезира ВАдвС? Те какви са там, че някой да трябва да ги сезира? А останалите службаши защо? Те са наясно с престъплението, което се върши. Тук живеят, не на Марс.
За КС иди питай студент в първи курс на спец. „Право“ кой го сизера и за какво Дано ти обясни тъй, че да схванеш.

Как ви плащат на толкова неграмотни тролове като теб?
Пари нямат май за по-грамотни. Само на брой постове ви бива горе-долу. Иначе от към съдържание сте смях.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 18:40
Гост

Искам да попитам всички политици от 47 НС- защо вместо с Майстора, който не е лъжица за долни хора като вас, не се изгаврите напр. с портрета на Томас Джеферсън или с този на английската кралица, или с портрета на Мерилин Монро- в крайна сметка, в българското обичайно право не са се толерирали глбт, докато в онези общества и в някои азиатски общества, те са имали своето отделно място в социалната йерархия… Кога да очакваме да “ревизирате в глбт стилистика“ и “ Под игото“ на Вазов или “ На прощаване“ на Ботев…

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 18:32
Гост

Скандално: Държавата даде 10 бона за джендър гавра с картини на Майстора СНИМКИ Провокативната изложба на име „Другите българки“ ще бъде представена на 8 март. Един от моделите е културистът Тихомир от „Фермата“, който стана жена. ВЯРНО ЛИ Е ТОВА и ако се окаже вярно, да се измита целият боклук от НС- няма промени- непромени….Някакви бивши бипатриди ще се гаврят с картините на Майстора… ОГРОМНО ПАДЕНИЕ. Онези, които сте гласували за тях- хубаво си вижте морала на вашата промяна…ЗАЩО се допуска от най-голямата МЪРША сред българското население- нашите политици, тази гавра с наш велик художник и класик, ЗАЩО… Вие не… Покажи целия коментар »

Възмутен
Възмутен
03 февруари 2022 17:49
Гост

Значи, за да работиш в заведение или да го посетиш, трябва да се ваксинираш. И да си на нужната дистанция. А 240 души може да стоят на едно място без сертификат. Няма логика просто.

Везни
Везни
05 февруари 2022 17:18
Гост

За това благодарете на вашия представител Ричи. Той ви предаде и се съгласи на този вариант да ви ваксинира всички. Да ви беше повел на протест тогава, много сте, можеше да се чуе и вашият глас. Можеше и адвокати да намери да внесат жалба в КС. Ама не, сега ви е яд на другите.

Рики
Рики
03 февруари 2022 17:44
Гост

Да се ваксинират и да спрат да ни занимават със своите особи.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
03 февруари 2022 17:35
Гост

Това е грозната страна на демокрацията. 48 тъпана решили да се правят на епидемиолози без да разбират нищо от материята, ни все пак стигнали до извода, че е уместно да упражнят правомощията си по КРБ

Вики
Вики
03 февруари 2022 17:29
Гост

Прави са си. За един месец- осем теста. Тоест 800 лева.

Антиваксър
Антиваксър
03 февруари 2022 17:30
Гост

Буквално принуждават хората да се ваксинират.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 16:44
Гост

Ненормална работа. Те няма да показват сертификат, но народа ще показва. Защо?

Рори
Рори
03 февруари 2022 17:40
Гост

И аз не виждам защо трябва да се ползват с привилегии.

Ggggg
Ggggg
03 февруари 2022 18:14
Гост

Просто никой не трябва да „показва“ подобен безумен документ.

Везни
Везни
05 февруари 2022 17:20
Гост

Ами щото народа чака някой друг да му свърши работата. Как не разбрахти овце такива, че тия хора се борят за всички ви.

Берова
Берова
03 февруари 2022 16:42
Гост

Яхната тематиката със зеления сертификат и това гарантира на едни глупави хора да влязат в парламента. Но те са представители на глупав народ, който смята, че е умен.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 16:44
Гост

Класически пример за Данинг – Крюгер симптом в обществото ни.

Николинка
Николинка
03 февруари 2022 16:41
Гост

На мен ми е много интересно – радват ли се тия клетници, които гласуваха за Възраждане сега? Какво точно очакваха да се случи? Опозиция на всички и какво? Да се отделим от ЕС и от НАТО? И какво ще стане? Озлобени чичаци и лелки гласуваха за тях, а и фашисти де.

Стаматова
Стаматова
03 февруари 2022 16:43
Гост

Притеснително е колко фашизоидни елементи съществуват. И то сред младите. Това е симптом.

Павлова
Павлова
03 февруари 2022 16:40
Гост

Предимно заблудени души от Възраждане.

Анонимен
Анонимен
03 февруари 2022 16:43
Гост

За това се бореха и за тази цел захапаха темата със сертификатите. Вместо да се помисли и да се каже, че сертификата и ваксините предпазват живот, те гледат да глезят малкото си избиратели и да им се харесвар. Политика бе.

Везни
Везни
05 февруари 2022 17:24
Гост

Кои ваксини предпазват живот, тези отрови ли? Не виждате ли как падат спортистите по терените? Не следите ли други информации от международни конференции на лекари и специалисти в областта? Нищо не спасяват, в по-голям процент убиват и инвалидизират хората с тия бъркочи отколкото самия вирус. Заблудено племе.

Известен
Известен
06 февруари 2022 9:58
Гост

Тези специално ваксини не спасяват живот, а го застрашават.

адвокат от САК
адвокат от САК
03 февруари 2022 16:32
Гост

“….„Освен непосилните разходи…“ Aхахахахаха;D Какви “непосилни разходи“, са ви патили- получавате НЕТНА заплата над 10К лева;0 А изсмуканият от пръстите ви “ноторен факт“ в очите на всеки съд не е ноторен факт, а е някакво смехотворно твърдение с цел оправдаване на незаконосъобразното ви поведение;D Чакам сега и новата секта- управляващата 3на коалиция да изохкат, че “разходите“ били “непосилни;D Абсолютно ВСИЧКИ депутати в 47 НС, независимо от партиите ви, не ставате за никаква законна нормална работа, защото сте мързеливи, некадърни селски тарикати…

Ставрев
Ставрев
03 февруари 2022 16:45
Гост

Някой са млади депутати. Чакай, не са се налапали още. Да ги питаме след година дали са им непосилни разходите. Като натеглят кредити, като си накупят какво ли не.

Браво
Браво
03 февруари 2022 16:32
Гост

Само си хабят нервите. От сега се знае, че решението на КС няма да удовлетвори мокрите сънища на тези 48 млади хора.

Тошков
Тошков
03 февруари 2022 16:45
Гост

Егати младите хора…