45-то Народно събрание започна работа. Първото му заседание откри най-възрастният народен представител – Мика Зайкова от „Има такъв народ“ (ИТН). То е в старата сграда на парламента, която преди половин година беше изоставена в полза на специално ремонтирания бивш Партиен дом.

„Добър ден, дами и господа, добре дошли“, започна Зайкова и направи проверка на кворума. Тя изчете имената на всички депутати, а тези в залата трябваше да кажат „тук“, тъй като в старата зала не работят никакви системи за регистрация и гласуване.

„Има кворум и нашето заседание може да продължи“, каза тя след проверката и удари звънеца, а залата изръкопляска. Аплодираха я и когато призова за усмивки и за радост, за да види народът, че депутатите са хора с добро настроение и имат чувство за хумор.

„Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45 Народно събрание, за което съм много щастлива и дано да съм добра орисница“, каза Зайкова.

Тя се обърна към народните представители с думите, че българският народ винаги е намирал път към възкресението. „Българите ни изпратиха с една единствена поръка – „Промяна!“. Да видим щастието в очите на българите, че вече не сме най-бедни, най-безпросветни и не живеем най-малко. Мисля, че имаме една единствена цел – просперитетът на България“, каза най-възрастната депутатка на колегите и ги призова да не забравят кой и за какво ги е изпратил тук.

Депутатите положиха клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“

Първото решение на новото НС беше за дистанционно участие и клетва на депутатите, които са под карантина или изолация заради COVID-19. За него единодушно с вдигане на ръка гласуваха всички депутати в залата. Петима депутати, сред които лидерът на ИТН Станислав Трифонов, се включиха на специалния екран в залата, за да произнесат клетвата.

Първи пред заклелите се народни представители говори президентът Румен Радев.

Президентът: Неотложни промени в Изборния кодекс и за ефективно правосъдие и отговорна и почтена прокуратура

Преди Румен Радев да се обърне към депутатите и народа от парламентарната трибуна залата започна да ръкопляска.

Първо той говори на новите в парламента: „Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Това не бива да ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да останат безнаказани и да търгуват с обществения интерес в името на своето оцеляване. Избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката и избраха нови хора. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанс да запишат една красива глава в своите биографии. Приемете липсата на опит като възможност“.

След това каза на „достойните политици с парламентарно минало, че от тях зависи новото НС да заработи професионално и почтено“.

„Наследявате институция в дълбока криза – абдикирала от парламентарен контрол с процедурни техники за избягване на обществено обсъждане. Ключови закони се изменяха тихомълком чрез преходни и заключителни разпоредби на други. Правният нихилизъм на НС достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлога за нова Конституция. Благодаря на тези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение“, каза той на депутатите.

Президентът определи като първи тест за тях възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. „Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем. Вие носите свободната воля и доверието на хиляди избиратели и не можете да бъдете крепостни на нито един политически лидер“, каза той.

Съставянето на правителство е основен приоритет и Радев обяви, че ще започне консултациите още в понеделник.

„Независимо какъв ще е ходът на консултациите, НС трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон, включително за дистанционно гласуване в чужбина – в началото по пощата, а после и електронно“, каза той.

Той определи като неотложни и промени за ефективно правосъдие, отговорна и почтена прокуратура, прозрачен и предвидим законотворчески процес, засилване на защитата на собствеността и на честната конкуренция. „Обществото ни очаква засилване на механизмите за прозрачност и отчетност на управлението – мерки срещу безогледното пилеене на грижливо отглеждан бюджетен излишък“, заяви президентът.

Радев призова за пакт за почтеност и компетентност относно номинирането за високи управленски постове и да не се правят безпринципни коалиции. „Когато всички са в управлението, народът остава в опозиция“, каза той.

Държавният глава говори и за свободата на медиите и за независимата журналистика и призова депутатите да работят за това и да поправят грешката на предишния парламент да изолира журналистите.

Десислава Атанасова от ГЕРБ: Време е шоуто да приключи

„Длъжни сме да оправдаем доверието на гражданите, които гласуваха за ГЕРБ и ще предложим състав и структура на ново правителство“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя изтъкна, че дългогодишните управления уморяват. Но след толкова време хората продължават да поставят ГЕРБ на първо място, а това показвало две неща – че или гражданите ценят направеното от партията, или не виждат достатъчно добра алтернатива, „която да ни бие по резултат“.

По думите ѝ ГЕРБ са готови да предложат кабинет, чиито членове ще имат готовност да се заемат веднага с предизвикателствата, пред които е изправена страната – здравна, социална и икономическа криза.

Голяма част от изказването на Атанасова бе насочено към новите депутати в парламента. „Време е шоуто да приключи, защото за разлика от шоуто на политическата сцена няма скечове, рядкост са аплодисментите и поздравленията. В политиката има работа, компромиси, разочарования и рани. Политиката изисква смелост и решителност. А днес най-висшата форма на смелост, която можем да проявим е да си подадем ръка и да възстановим диалога между нас и да запазим девиза, изписан пред тази сграда „Съединението прави силата“, каза тя.

Според нея критиките работят до един момент и това е до момента когато получиш мандат от суверена, за да докажеш, че можеш да изпълниш всичко обещано. После става трудно, каза Атанасова и допълни, че за да носиш отговорност, трябва да имаш силни плещи и огромно търпение. Злобата и желанието за реваншизъм и мъст не са достатъчни да управляваш държавата, изтъкна Атанасова.

„Ако не бъде подкрепено нашето предложение за кабинет, отговорността ще бъде поета от втората партия, тази на Станислав Трифонов и може би останалите, които се самопровъзгласиха за носители на промяната и тук е времето зрителите на шоуто да се запознаят с краткосрочни и дългосрочни намерения на втората сила, да видят управленски екип и да чуят нещо извън обичайните лозунги и подвиквания. Ще продължат ли мерките за подкрепа на бизнеса, ще има ли нови ограничения, ще продължат ли курса към еврозоната, ще намерим ли общ език със Северна Македония, ще защитим ли милиардите по плана за възстановяване. Ако някой смята, че може да заобиколи и изолира мнението на една четвърт на гражданите означава, че не разбира и осъзнава правилата на политиката, че може да неглижира гласа на всички тези хора, той ще плати тежка политическа цена“, каза Атанасова.

Тя призова за връщане на нормалния политически диалог и за обединени действия и бързо преодоляване на кризата. „Омразата не гради, единствено може да руши и да дълбае пропасти в обществото, отрицанието може да доведе до временен успех, но този, който е използвал омразата за основно оръжие, е длъжен да покаже в какво и с какво е по-добър и то в среда на разделение и гняв. Това е трудна задача и ако не бъде изпълнено, пътят е обратно към политическото небитие“, заяви Атанасова.

ИТН още днес внасят промени в Изборния кодекс

Обръщението на представителя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов беше кратко.

Той заяви, че този парламент е различен, защото в него са представени хората от протеста.

„Не е ясно колко ще изкара този парламент, ще работи колко трябва, но това поставя една основна задача – за промяна в Изборния кодекс. Има няколко елементарни неща, които искат хората и това Народно събрание е длъжно да направи – да се махне ограничението за секциите в чужбина, да се въведе 100% машинно гласуване и гласуване по пощата, да се разпусне тази ЦИК и да се избере нова и видеонаблюдение на изборите“, очерта първите приоритети на партията той.

И обяви, че още днес ИТН ще внесе проект за промени в Изборния кодекс и в Закона за политическите партии, с които субсидията да се намали на 1 лев за глас.

Нинова: Ще подкрепим управление за разграждане на паралелната държава

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите няма да подкрепят правителство на ГЕРБ и няма да участват в голяма коалиция. Тя открито заяви обаче, че БСП ще подкрепи правителство на „Има такъв народ“, ако предложи политики за разграждане на „порочния модел на управление и грабеж на България“.

„Ние сме за открито, стабилно, честно и смело управление, което да започне разграждане на паралелната държава. Но ние сме и за компетентно правителство, което да гарантира перспективата за България и благосъстоянието на българския народ. Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ по политики насочени към разграждане на порочния модел на управление и грабеж на България“, каза Нинова.

Тя призова и за спешни мерки по пет направления. Първо посочи плана за възстановяване и устойчивост, както и плана за управление на здравната криза, за който БСП имала готови пакети от законодателни промени за подпомагане на бизнеса, включително за удължаване на данъчната и кредитната ваканция.

След това лидерът на социалистите се обяви за възстановяване на парламентаризма, който бил поставен в подчинена на премиера роля. Нинова каза, че ще предложат промени за възстановяване на блиц контрола на премиера и министрите от правителството, спиране на порочната практика да се внасят законопроекти без оценка за въздействие, ревизия и отмяна на лобистки текстове в закони.

Лидерът на БСП поиска и пълна ревизия на досегашното управление, като призова парламентът да наложи на правителството в оставка мораториум върху сключване на договори за продажби, концесии и назначения.

„Премиерът и финансовият министър да отчетат реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета“, каза Нинова и добави, че до момента са били изхарчени над 5 млрд. лева, а свободните пари са само 1,4 млрд. лева.

Мустафа Карадайъ: Няма да подкрепим правителство без предварително ясно очертани цели

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че движението ще подкрепи правителство на трите нови партии, но при определени условия.

И те са план за излизане от пандемичната криза като се изработи нова ускорена ваксинационна програма; като се набележат ефективни икономически и социални мерки за защита на населението; програма за възстановяване и устойчивост и започване на разговори за приемане на курс за ускорено развитие на страната; достойно членство в евроатлантическите структури.

„Изборите показаха, че е необходимо ново начало, нов модел на управление, нов модел на отношение и път за решаване на проблемите. Парламентът е длъжен да отговори на това изискване на суверена. Този пъстър парламент трябва да покаже, че съединението прави силата“, каза още Мустафа Карадайъ.

По думите му обаче преди ДПС да гласува за структура и състав на ново правителство, партиите трябва да набележат основни мерки и действия, както и срок за решаване на проблемите и това да стане при широки дискусии. Иначе, според Карадайъ, движението няма да подкрепи нито един кабинет.

Той заключи, че ДПС няма да позволи да се руши демокрацията и парламентаризма и призова от днес да се започне тяхното възстановяване.

Заявките на ДБ: Разпускане на ВСС, отстраняване от постовете им на Иван Гешев и Сотир Цацаров, закриване на спецправосъдието

Разпускане на този Висш съдебен съвет и реформирането му, отстраняване от постовете им на Иван Гешев и Сотир Цацаров и промени в прокуратурата и КПКОНПИ, закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Това са част от приоритетите на „Демократична България“, които очерта Христо Иванов.

Той съобщи, че формацията е изработила промени в Конституцията. „Те ще поставят главния прокурор под ясна демократична отчетност от страна на НС. Не може повече да има център на власт, който не подлежи на демократична отчетност. С тези конституционни промени си поставяме за цел да прекратим предсрочно мандата на Иван Гешев. Да, ние ще работим за това той да бъде отстранен от поста главен прокурор“, каза Иванов.

За ВСС той каза: „Окончателно ще бъде реформиран ВСС и да стане именно съдебен и избраните от съдии да имат мнозинство с малка парламентарна квота“.

ДБ предлага въвеждането на пряка конституционна жалба и лустрация, за да „изчистим онази шлака, която се натрупа от криминалния преход“.

Иванов не коментира от парламентарната трибуна как ще се случат тези изменения в основния закон, тъй като според сегашното разпределение на гласовете в парламента те са невъзможни без подкрепата или на ГЕРБ, или на ДПС, тъй като за приемането им са нужни поне 160 гласа.

Освен това ДБ ще внесат изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратура. Когато Иванов обяви това, залата изръкопляска. „Тези институции, които бяха създадени под наслова за борба с корупцията, се превърнаха в символ на избирателна репресия, те са безвъзвратно опетнени. Лицата, привлечени към отговорност от тези институции, не получават имунитет, а ще отговорят пред конвенционалните орани на съдебната власт“, каза той.

И обяви, че коалицията ще внесе и изменения, които ще ликвидират КПКОНПИ в настоящия ѝ модел. „Да, това ще доведе до освобождаване от длъжност на Сотир Цацаров“, каза Христо Иванов.

Той постави и приоритети, свързани с непосредствените кризисни ситуации – решителна програма за масова доброволна имунизация и комплекс от адекватни меки за икономическо подпомагане на отделните икономически сектори и домакинствата.

Мая Манолова: България се изправи и показа вратата на мутрите

България се изправи и показа вратата на мутрите. Хората от площадите ни изпратиха тук с цел – изваждане на мутрите от управлението на страната“. Така лидерът на „Изправи се! Мутри вън“ (ИМВ) Мая Манолова започна встъпителната си реч в Народното събрание.

По думите ѝ ИМВ ще се стреми „да извади не само главните мутри, но и тези, които ги обслужваха и се облагодетелстваха от тях“.

Сред приоритетите на партията са избирането на нов главен прокурор и нови регулаторни органи. ИМВ вече е внесла предложение за сформиране на комисия, която да извърши пълна ревизия на „корумпираното управление“ на ГЕРБ. „Ще покажем на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта и ще ги дадем на правосъдието“, каза Манолова.

Друг приоритет е промяна на правилата за избори на народни представители така, че в бъдеще да не е възможно „мутренско управление“. ИМВ ще предложи изцяло машинно гласуване в страната и дистанционно електронно гласуване за българите в чужбина, за които ще бъде въведен и избирателен район. Ще искат изчистване на избирателните списъци чрез активна регистрация, както и смяна на съставите на избирателните комисии.

Други идеи на ИМВ са промяна на състава на Съвета за електронно медии и на ръководството на БНТ, която, по думите на Мая Манолова, с действия и бездействия позволила манипулация на общественото мнение по време на предизборната кампания.

Манолова каза още, че ИМВ ще работи за защита труда на хората и бизнеса, намаляване на бюрокрацията, независим съд, който да защитава гражданите от произвол и посегателства.

ИМВ имали цялостна концепция за борба с корупцията, която обхваща не само администрацията, но и образованието, културата, медиите и правораздаването. По думите на Манолова това е особено важно за привличането на чужди инвестиции.

Тя добави, че по време на управлението на ГЕРБ България е станала най-бедната и най-корумпираната страна, в която няма средна класа, а пропастта между доходите на шепата богаташи и останалите граждани е огромна. Затова ИМВ предлага конкретни мерки за незабавна подкрепа на най-уязвимите групи на българското население – повишаване на доходи и пенсии и мерки, които да осигурят по-добър достъп до качествено здравеопазване и образование. Партията ще предложи и закони за колекторите и за частния фалит.

Катастрофалното управление на коронакризата ни направи първи по смъртност, заради лошото управление загубихме много животи, последни сме по ваксинация, малкият и средният бизнес няма никаква подкрепа от българската държава. Затова ще предложим нов ваксинационен план, в който приоритет да имат възрастните и болните“, каза още Манолова.

Тя заяви, че няма да има лов на вещици в държавната администрация. Почтените и можещите хора да бъдат спокойни за работата, а „партийните калинки си ги вземете с вас“, каза още Манолова.

Изявленията на партиите и коалициите следват броя на депутатите им. Най-голямата парламентарна група е на ГЕРБ със 75 депутати, следва ИТН с 51, БСП с 43, ДПС с 30, „Демократична България“ (ДБ) с 27 и „Изправи се! Мутри, вън!“ (ИМВ) с 14.

 

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Обнадежден юрист
Обнадежден юрист
15 април 2021 12:24
Гост

Само си викам – дано, дано, дано! Толкова хубаво са го казали и Христо Иванов, и останалите – разпускане на ВСС, смяна на Гешев и закриване на спецсъдилищата. Ако се случи, това ще бъде най-добрата новина за българското правосъдие поне за последните 10 години!

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 13:02
Гост

Ушев трепери

Адв
Адв
15 април 2021 19:21
Гост

Вярваш ли с?

Фики
Фики
15 април 2021 11:59
Гост

Хайде пи-бързичко да се вземат адекватни меки за икономическо подпомагане на отделните ни икономически сектори.

Зара
Зара
15 април 2021 12:00
Гост

Че то, ние имаме ли вече някаква икономика.

Барни
Барни
15 април 2021 11:50
Гост

Дано наистина да дожовеем да имаме една отговорна и почтена прокуратура.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 11:48
Гост

Защо се мъчите толкова? Викайте Орешарски и да се приключва! Това вече сме го виждали – бял автобус, обсада, полиция, охрана, кордони, тениски с подкрепа …..

advokatTROL
advokatTROL
15 април 2021 10:40
Гост

И Слави и Бойко се скриха – какви капитани, какви кораби в бурно море, какви джедаи, какви мъже, някак е глупаво.

Събранието има определени функции и не може да се командва нито от Кладница, нито от Банкя – това са законите на страната и трябва да се обмислят.

Нещо не е читава тази работа, много се пренебрегва трудът на юристите.

Комисии – не е ли прекалено тромаво комисии да се каже.

Мики
Мики
15 април 2021 11:52
Гост

Не очаквах да постъпят така. Поне на първото заседание трябваше да дойдат.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 11:53
Гост

Не става дума за криене. Бойко не бръсне парламента и депутатите за слива, защото за него те са само слуги. Слави е болен или поне така се твърди. Не може да излиза от вкъщи. Дали е така, ние не знаем….

Людмил
Людмил
15 април 2021 9:46
Гост

Парламента е фрагментиран.

Oblena
Oblena
15 април 2021 9:46
Гост

Много надежди, но не очакваме много, като цяло де.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 9:45
Гост

Да си го кажем – трябват нови извънредни парламентарни избори за да се промени нещо и да се изчисти ГЕРБ.

Лазар
Лазар
15 април 2021 11:54
Гост

Докато си плащат гласовете и има кой да им ги купува, това няма да се случи.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 9:45
Гост

Надявам се да се справят. Уви май по-пълен парламента от днес няма да го водим през мандата им.

Кирил
Кирил
15 април 2021 11:55
Гост

Както в предния. Въобще не ме учудва.

Ivanov
Ivanov
15 април 2021 9:44
Гост

Не разбирам какъв е зора да се случва заседанието в старата сграда. Там няма електроника и се гласува с вдигане на ръчичка. Повече от нелепо е. Не знам каква е идеята. Да не бъдело в комунистическата сграда. Айде стига глупости. В коя сграда да е? Тази щеше да се направи на музей. И нямаше да е лошо да имаме и такъв музей в София. Сега ще имаме два парламента и ще се ползва един като са тия на власт и другата ако ГЕРБ е на власт. А парите дадени за ремонт на другата сграда какво ги правим?

Кисел
Кисел
15 април 2021 13:52
Гост

Ами да, те и румънците, с които често се сравняваме, настаниха сегашния си парламент в наследената от Чаушеску сграда!

Стаматова
Стаматова
15 април 2021 9:43
Гост

Силно се надявам тези вече да махнат Гешев. Защото е явно, че е неадекватен в това, което прави.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 9:42
Гост

Аз не мисля, че това нещо ще просъществува дълго. Те не могат да се разбрат от сега, започнаха да се карат протестните партии. А Борисов се сети чак сега да реформира ГЕРБ. Излагация на макс. ДПС са 4ти, а БСП се сринаха. Кой да управлява тая страна?

Факт
Факт
15 април 2021 11:57
Гост

Който успее да си закупи повече гласове.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 9:42
Гост

Да видим дали ни чака нещо ново или ни чака нещо краткосрочно. И след 3 месеца ще гледаме същите клетви.

Ananieva
Ananieva
15 април 2021 9:41
Гост

Да, сега слушам Радев. Не е лош човека, но проблема знаете ли какъв е? Че непрекъснато се старае да покаже колко са били зле ГЕРБ. А не говори, наистина, както трябва да говори обединител.

Анонимен
Анонимен
15 април 2021 11:51
Гост

Не може да има обединение със Злото, колега! В случай, че не сте наясно…

Gerova
Gerova
15 април 2021 9:41
Гост

Въпроса е какво се започна.

кольо
кольо
15 април 2021 9:45
Гост

ЦИРК….