Закривам 44-то Народно събрание, каза днес в 11 ч. председателката му Цвета Караянчева и удари парламентарния звънец.

То изкара пълен мандат от 4 години и прие над 500 изменения в закони или изцяло нови нормативни актове. Преподавателят по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова открои няколко тенденции в работата на вече отишлия в историята парламент.

Първата е, че близо 62% от законопроектите са внесени от депутати, а от правителството са дошли под 40 на сто. През последните 5 парламентарни сесии най-често са гласувани промени в правосъдието, а финансите, труда и социалната политика и икономика са доста по-назад.  „В това народно събрание вече отчетливо се вижда, че правителството все по-малко и по-малко законодателства“, коментира тя пред БНР.

Всеки 10-и въпрос на депутат е останал без отговор, а са зададени над 4800.

„Народното събрание все по-малко допуска да се чуе друго мнение – не просто мнение на опозицията, но и на експерти. Това не е нормално. В нашето общество има различни мнения, различни интереси, които могат да бъдат изречени в народното събрание“, коментира Киселова. По повод на неуспелия проект за нова Конституция, тя заяви: „Опитът за подмяна на Конституцията показа, че тя е способна да удържи най-разнообразни предизвикателства и изпитания“.

На последното заседание на 44-ия парламент всички партии без ДПС, които и не дойдоха в пленарната зала, направиха равносметката си за мандата и заявките си за следващия.

От името на ГЕРБ говори Даниела Дариткова, която изтъкна, че изминалите 4 години не са били леки, а НС невинаги е било на нивото на различните предизвикателства.

„От първите дни на новия парламент ГЕРБ ще положи усилия за възстановяване на нормалния диалог между партиите и институциите“, каза тя. По думите ѝ една от основните заслуги на този парламент е, че е осигурил сравнително стабилна политическа среда. „Убедена съм, че можехме да направим много повече, но и съм удовлетворена, че не хвърлихме страната в хаос и безвластие“, каза Дариткова. И завърши изявлението си с: „Бог да пази България!“.

От името на БСП лидерът ѝ Корнелия Нинова определи поведението на партията като „опозиция от началото до край“. „Превърнахме се в алтернативата. Внесли сме 1323 алтернативни предложения“, каза тя.

Нинова изброи шест „печални характеристики“ на 44-то НС. Нарече го изпълнител на волята на премиера и изтъкна честите промени в законите „без оценка за въздействието и всякаква правна мисъл“. „За 4 години сте променили 23 пъти Закона за лечебните заведения. Това значи промяна на всеки 20 дни работни дни. Абсурд! 31 пъти сте променяли Кодекса за социално осигуряване, т.е. по една промяна на всеки 15 работни дни. Последствията са хаотично и противоречиво законодателство и несигурност“, каза тя. И подчерта, че от 19 министри са сменени 15.

„Да възстановим държавността, животът ни да зависи не от волята на един човек, а от работеща държава. Кураж и на добър час на българския народ!“, завърши тя.

От „Обединени патриоти“ изявление направи Искрен Веселинов. Той говори за перманентна криза, разделение и политическо противопоставяне, за война между институциите. И заключи: „Единственото, което липсваше, е диалог и съзнание за общо бъдеще“.

Патриотите отчетоха, че са изместили ДПС като вечен балансьор в управлението, както и въвеждането на наказание труд в полза на обществото за нарушителите рецидивисти и въвеждането на абсолютна давност от 10 години за задълженията на физически лица в Закона за задълженията и договорите,

Веселин Марешки пък заяви, че „Воля“ е нямала нито един лобистки закон. „Време е почтените патриоти тук да станат мнозинство. Глава се свежда само пред родината и народа. Бог да пази България“, каза той. И по негова инициатива всички депутати ръкопляскаха на майките, лекарите, учителите и полицаите.

„Всяко царство, разделено против себе си, запустява; всеки дом разделен против себе си опустява“, с този цитат и с благодарност към 80 000 души, които участват в предстоящите избори, Караянчева закри 44-то Народно събрание. А депутатите не се събраха за обща снимка пред сградата, а на място в залата, за спазят противоепидемичните мерки.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokatTROL
advokatTROL
29 март 2021 2:45
Гост

Приеха 10-годишната давност, което е похвално, същевременно приеха и някои щадящи колекторите норми, ама – адвокатите знаем как да измъкнем на лисицата плячката, не е проблем – аз ми е все тая един вид.

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
26 март 2021 15:32
Гост

Всички масово пред урните, за да не допуснем или ограничим максимално гаврата с правото в следващия парламент! За да няма политически простит*тки като всички се сещате кои – които пишат и вкарват проект за нова конституция за 2 седмици; които не са чели проекта за нова конституция, но пламенно го подкрепят; които брутално критикуват последните, но за изборите преживяват катарзис и правят коалиция… Да изметем политическата паплач от законодателния орган!

Смешко
Смешко
25 март 2021 13:46
Гост

Много жалко. Сега ще ми лиопсва циркът им.

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 13:45
Гост

Ще се отдадат на НЕзаслужена почивка.

Лазар
Лазар
25 март 2021 13:46
Гост

Те си проспаха почти цялото време там.

Деси
Деси
25 март 2021 13:45
Гост

Много добра новина.

Лазар
Лазар
25 март 2021 13:43
Гост

Екстра. Нека да дойдат свестни хорана техните места.

Spiro
Spiro
25 март 2021 13:42
Гост

Те пък нали много работиха.

Ники
Ники
25 март 2021 13:42
Гост

Е, как, бе! За себе си най вече.

Харалампи
Харалампи
25 март 2021 12:04
Гост

Лошото е, че след тоя парламент идва следващия. А в него ще влизат, както познатите мутри на ГЕРБ, БСП, ДПС, така и тези на Марешки и Симеонов, а също така и Манолова и Иванов – позабравени стари мутри с лобита зад тях

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 12:05
Гост

Абе не пишете глупости бе. Какъв Марешки и Симеонов ще влизат, каква Мая и какъв Мангъров ви гони? Познавате ли човек, който да гласува за тях? Защото аз не познавам такива, а повярвайте ми в работата си ми се налага да си говоря с много хора. Ако ще купят гласове, тогава може и да влязат. Или ГЕРБ да им подар за да имат патерици. Иначе никой нормален не би гласувал за Марешки – Симеонов.

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 12:03
Гост

Пълна полюция беше тоя парламент

Филип
Филип
25 март 2021 12:00
Гост

С нищо добро не ще ги запомня. С нищо

Гашев
Гашев
25 март 2021 12:00
Гост

За мен тия не свършиха никаква работа за 4те години освен да изпълняват поръчките на богати българи и учжденци.

Агов
Агов
25 март 2021 11:59
Гост

Да, а БНТ решиха да дават тия чукундури начело с Марешки, вместо да дават брифинга на здравните власти. Много ценна информация има да ми каже Лъчо Мозъка и Марешки кретена.

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 12:01
Гост

Марешки е най-големия охлюв! Иска да запазел българското семейство. Абе бастун, от опита си през живота виждам, че който най-много плюе по гейовете и лесбийките, то той най-вероятно е точно такъв!

Dimitrina F
Dimitrina F
25 март 2021 12:03
Гост

Народа да му мисли. Аз за ксенофобски партии, като ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ не бих гласувала никога и не съм гласувала. Това е истинска излагация. Той е пълен популист Марешки. Договор направил. Абе тоя договор нали виждаме, че е за това, че обещаваш в град Х да направиш бензиностанция. Тоя договор не е за това, че ще плащаш обезщетение на всеки българин, който не е получил безплатни лекарства или не е получил минимална заплата от 1000 лв. А това е договор, който ти ако не изпълниш ще загубиш още повече пари. Такива кретени трябва не повече от 1% да вземат… Покажи целия коментар »

Димо
Димо
25 март 2021 13:44
Гост

Има нещо вярно в това.

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 11:59
Гост

Аз дори се изненадах, че днес има заседание. Мислех, че са се разпуснали от почти месец

Анонимен
Анонимен
25 март 2021 11:58
Гост

Прав им път. Да не се връщат никога им пожелавам.

Asparuhov
Asparuhov
25 март 2021 11:58
Гост

Няма да ни липсва