43-ма спецмагистрати са подали заявления да бъдат преназначени в други съдилища и прокуратури. 21 от тях са от Специализирания наказателен съд, осем от Апелативния специализиран наказателен съд, един от Апелативната специализирана прокуратура и 13 са следователи от отдела към СП. Нито един обвинител от Специализираната прокуратура не е подал молба за преместване. Това съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС) в отговор на запитване на „Лекс“.

На 26 април в Държавен вестник бяха обнародвани промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които от 28 юли се закриват специализираните съдилища и прокуратури.

В преходните и заключителни разпоредби на ЗСВ е записано, че магистратите от тези структури се преназначават по реда на чл. 194, ал. ЗСВ, който гласи: „В случаите на закриване на съдилища, прокуратури и следствени органи или при намаляване числеността на броя на заетите длъжности в тях съответната колегия на Висшият съдебен съвет разкрива съответните длъжности в друг равен по степен орган на съдебната власт по възможност в същия апелативен район и преназначава на тях без конкурс съдиите, прокурорите и следователите“.

В ПЗР на ЗСВ се казва още, че 14-дневен срок от обнародването на измененията съдиите, прокурорите и следователите, които искат да бъдат възстановени на предишните си длъжности, трябва да подадат заявления до съответните колегии.

Въведен е и квотен принцип, като в един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития СНС и до една трета от магистратите от апелативния спецсъд. Аналогични са и разпоредбите за прокурорите – до една трета от обвинителите могат да бъдат преместени в една окръжна прокуратура, както и до една трета – в една апелативна прокуратура.

Във връзка с тези разпоредби, „Лекс“ попита ВСС колко са подадените молби и какви са предпочитанията на магистратите.

От отговора става ясно, че съдиите искат да останат в София.

Към 17 май т.г. осем от магистратите от АСНС са подали заявления за преместване и седем от тях като първо желание са посочили Софийския апелативен съд (САС), а един – Военно-апелативния съд. Като второ желание са предпочетени по веднъж ВоАпС, САС и Апелативен съд-Пловдив.

21 заявления пък са получени от магистратите от СНС.

10 от тях като първо желание са посочили Софийския градски съд, седем – Административен съд София-град, двама – ОС-София, и по един – Софийския военен съд и Административен съд София-област.

ОС-София е посочен като второ желание от шестима магистрати, а един спецсъдия е написал Софийския районен съд като свое шесто желание.

Само един апелативен спецпрокурор е подал молба за преназначаване и то в Софийската районна прокуратура.

13 следователи от отдела на СП са заявили, че искат да бъдат преместени – деветима от тях са посочили СГП като първо желание, двама са поискали да бъдат прехвърлени в отдела в ОП-София, други двама – във Военно-окръжната прокуратура в София.

Прави впечатление, че нито един обвинител от Специализираната прокуратура не е подал заявление да бъде преназначен в друга прокуратура.

Липсата на заявления за преназначаване от прокурорите от Специализираната прокуратура в 14-дневния срок, предвиден в закона, обясни за „Лекс“ ръководителят на СП Валентина Маджарова. Причината е в разпоредбите на §45, ал.1 и 2, които гласят:

„ал. 1. Прокурорите от Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1.

ал. 2 В 14-дневен срок от обнародването на този закон лицата по ал. 1 могат да подадат заявление до прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността прокурор, която са заемали преди назначаването си в Специализираната прокуратура, съответно Апелативната специализирана прокуратура“.

„Прочитът на разпоредбите ясно показва, че заявления подават само прокурорите, които искат да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди. Прокурорите в Специализираната прокуратура бяха назначени с конкурс за повишаване и идват от районно ниво. Специализираната прокуратура е на окръжно ниво. Съвсем логично е, че никой не иска да се върне на по-ниска длъжност“, каза Маджарова.

Следващата алинея на §45 предвижда, че „в 30-дневен срок от изтичането на срока по ал. 2 Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет приема решение за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура“. Т.е. може да се очаква след това ВСС да открие процедура по чл. 194, ал. 1 от ЗСВ и тепърва спецобвинителите да подадат заявленията си в коя прокуратура – съответно на окръжно или на апелативно ниво, искат да бъдат преназначени.

48
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданин
Гражданин
22 май 2022 11:20
Гост

Първо да научат българия език и след това да имат претенции. Засега на село от където са повечето пръчки.

Шопов
Шопов
23 май 2022 6:38
Гост

В Софийските съдилища трябва с преводач да се ходи. Такъв диалект говорят инсталираните в системата, -и магистрати, а и администрация(то нали са си роднини-как да е по-различно), че комуникацията е трудна. Малкото магистрати от София, правораздаващи в София са изтикани в ъгъла, и остракирани от колегите си. Съдебната система решава човешка съдби, и този, на когото държавата е дала такава власт-да решава чужди съдби, да не може да говори на правилен български, и да миека демонстративно, защото е от далиеко е извращение. Единственото решение -при конкурсите за софийските съдилища да има изпит по правоговор. Ако измиекаш, да бъдеш насочван към… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 май 2022 10:28
Гост

Нормално. В София са работили, в София ще продължат. Ако се закрие СГС към провинцията ли ще се затърчите?

Шопов
Шопов
23 май 2022 6:45
Гост

СГС, а и присъдружната му прокуратура, когато и да бъде закрит, и когато и да почнат арестите на някои инсталирани там(по румънски модел, от времето на г-жа Кьовеши)-все ще е късно. Такива са схемите там,че дори и сицилианците могат да се учат!
Само да напомня как посланик, повтарям-посланик даваше пример с магистратът(вече не в системата) с кошници с плодове.
Алооооооу-посланик го каза това, посланик да коментира чужда съдебна система е напълно безпрецедентно, дотолкова шатата е преляла.

Чичо Пенчо
Чичо Пенчо
20 май 2022 14:45
Гост

Тъй като не може всички да се преназначат в един съд, ще има подбор. Тъй като този ВСС е нефелен, най-добре Ергенът да извърши подбора, като връчи по една роза на най-достойните. Да видим коя/кой ще върне розата.

ПРИ ЗАКРИВАНЕ СЛЕДВА ДА ПОСЛЕДВА УВОЛНЕНИЕ!
ПРИ ЗАКРИВАНЕ СЛЕДВА ДА ПОСЛЕДВА УВОЛНЕНИЕ!
20 май 2022 13:06
Гост

Как ще се случи реформата в съдебната система с тези преназначаванки,а и с тези 20 заплати обезщетения. Преназначаванките правят реформата невъзможна, а обезщетенията-финансово непосилна. Как си представяте например 500 следователя да бъдат хипотетично преназначени, или пък обезщетени? 500 следователя съдии ли ще ги направят, или прокурори-щото и днес сме на челно място по брой прокурори. А заплатите са огромни, как държавата да плати 20 заплати на 500 следователя, при хипотетично закриване на следствието. Закриване на звено в съдебната система следва да е равнозначно на УВОЛНЕНИЕ, без изплащане на обезщетение-каквото е правилото за плебса! Това може да стане с изменение в… Покажи целия коментар »

ОТГОВАРЯМ НА ТОЗИ ДРЪЗНАЛ ДА НАПИШЕ "Закриване н
ОТГОВАРЯМ НА ТОЗИ ДРЪЗНАЛ ДА НАПИШЕ "Закриване н
20 май 2022 15:14
Гост

ОТГОВАРЯМ НА ТОЗИ ДРЪЗНАЛ ДА НАПИШЕ „Закриване на звено в съдебната система следва да е равнозначно на УВОЛНЕНИЕ, без изплащане на обезщетение-каквото е правилото за плебса!“ РЕФОРМАТА БЕШЕ НАПРАВЕНА С ЦЕЛ ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ МАГИСТРАТИТЕ ,ДРЪЗНАЛИ ДА СЕ ДОКАСНАТ ДО НЕДОСЕГАЕМИТЕ!!! ТИ ДЕТО ПИШЕШ КОМЕНТАРА ,НА КОЙТО ТИ ОТГОВАРЯМ СИ ЕДИН ОТ ТЯХ.ТИ СИГУРНО СИ АКТИВИСТ НА ДА“БЪЛГАРИЯ“,ЯДЕШ ПАРИ ОТ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ.ВЪОБЩЕ ТИ СИ ЕДИН БЕЗРОДНИК!!!КАК НЕ ТЕ Е СРАМ ДА ПЛЮЕШ КОЛЕГИТЕ СИ!ТИ ЩЕ СИ НЯКОЙ ОТ ПРЕВИЛИГИРОВАНИТЕ БОРЦИ ЗА ЧОВЕШКИ ПРАВА ,КОЙТО ПУСКА УСЛОВНО ПРЕДСРОЧНО УБИЙЦИ!…ИЛИ НЯКОЙ МАГИСТРАТ НАВРЯЛ СЕ В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ И ПОВЛЯКЪЛ КРАК НА… Покажи целия коментар »

Хахаха
Хахаха
20 май 2022 20:48
Гост

След постановената присъда от 20 г. лишаване от свобода за непоискан и невзет подкуп … е гат“и и магистратите ….
Да не говорим за предложението на Гешев, че при потръдена изцяло присъда на СНС от АСНС, да се премахне касационното обжалване, т.е. премахване на три-инстанционното производство за тежки умишлени престъпления извършени от властимащи или властзагубили е квинт есенцията на поръчковото правосъдие по Ушев-ски.
Всеки съдия и прокурор участвал в спец. нац. съдилища и прокуратури е за дисциплинарно уволнение и забрана да практикува юр. професия.
Плазмодии …

Анонимен
Анонимен
20 май 2022 21:11
Гост

Иванчева и ти ли?

Пример.
Пример.
20 май 2022 12:54
Гост

Аз бих избрал да си отида в малкия град. Спокойно е, пък можеш да пуснеш ръце там, схеми да си правиш свободно, понеже малък град, всички се знаете, въртиш се с местната мафия, богат те направят, пък и със съдията се сприятелиш, понеже се знаете, работите в комбина, заплашите гражданите, че ще ги тикнете в панделата доживот и така. Царувате се. Обикновено властимащите следят нещата в големите градове. Тъй че вас никой няма да ви закача. На свобода ще си правите схемите. Ще забогатеете. Изпускат златен шанс. Примери има много за подобни магистрати.

Защо в съдебната система се плащат заплати?!
Защо в съдебната система се плащат заплати?!
20 май 2022 13:00
Гост

Що бе, видно от случая осемте джуджета, и сумата за подкуп, посочена в първото видео, откраднатото злато, заграбения завод, доходите от рекет и изнудване (лицето мотивирано да са разпореди с имуществото, иначе няма хемодиализа за сина му, а и хемодиализата започва, веднага, след плащането на подкупа, 30 месеца минаха от разкритията, и нищо не се случва-явно е законно!)-и в София може бързо да се стане много богат от магистрастване.

Изобщо се чудя, защо се плащат заплати, като възможностите за законно ДМС са почти неограничени. Държавата трябва да събира от всеки инсталиран помесечна такса-твърда сума и процент от законното ДМС.

LSSAH
LSSAH
20 май 2022 13:40
Гост

А затова се надявам, ако някога се случи чудо и се набутам в системата и да отида в някое забутано село. Със схеми не бих се занимавал, защото не ми стиска, но бих си паразитирал на воля с огромната магистратска заплата. В забравените от Бога села си цар с такива пари! Чак им се чудя на познатите, които отказват да отидат там. Най-далече от София, най-добре!

Пример.
Пример.
20 май 2022 13:51
Гост

За да правиш схеми в Столицата, трябва да си мноооого навътре в нещата. Дупе и гащи с ВСС и главния прокурор.

извозване до гарата, и пуф-паф до родното място
извозване до гарата, и пуф-паф до родното място
20 май 2022 12:54
Гост

Предлагам да се следва принципът-кой, откъдьето дошъль.

Който не представи актове за раждане на жълтите павета, до поне дядо и баба, да получава безплатен билет за влака(щото в съдебната система са свикнали на привилегии), за родното място.

Не за друго-а защото по-хубаво от родния дом няма!

Анонимен
Анонимен
20 май 2022 13:24
Гост

Ако следваме този принцип навсякъде, за бабата родена на жълтите павета, София ще остане 100 000 човека, а специално СГП/СГС/СРП/СРС 80 % трябва да вървят обратно на село

Анонимен
Анонимен
21 май 2022 6:57
Гост

Невярно. Към 30-те години на миналия век, тоест преди около 100 години населението на София е 300 000 човека. Тоест да представиш акт за раждане на баба ти,че е от София е мисия възможна, за около 30 процента от живущите в София. А придошлите-поне да научат книжовен български език,че в Районна прокуратура се говори такъв диалект, че се питам-това руски ли е, съветски език ли е. Абе посетете логопед-научаването на правилен български е въпрос на до 6 месеца визити при добър логопед! Предлагам-при конкурсите за първоначално инсталиране освен изпит по специалността(който е дълбоко обективен-справка конкурсът от 2015г с раздадените казуси)… Покажи целия коментар »

алибаба
алибаба
22 май 2022 10:47
Гост

Само дето правилният правоговор на българския език е възприет по стандарт за изговор, който е именно стандартизиран оригинален източен говор от територията между Сливен и Бургас. И понеже в същата област от времето на приемане на правоговорната норма е придошло много ново население, особено в големите градове, най-запазен чист изговор-стандарт е останал в по-малки населени места като Сунгурларе и Карнобат. И не съществува „книжовен“ правоговор. Има книжовен правопис, а правоговорът е нещо друго, свързано с произнасяне на фонеми, палатализация, акцент и тн. виж за сравнение старите хроники и кинопрегледи примерно от периода 1940-1950 – всички диктори говорят с този декларативен… Покажи целия коментар »

УВОЛНЕНИЯ БЕЗ ИЗПЛАЩАНЕ НА ОЕЗЩЕТЕНИЯ!
УВОЛНЕНИЯ БЕЗ ИЗПЛАЩАНЕ НА ОЕЗЩЕТЕНИЯ!
20 май 2022 12:49
Гост

Крайно време е да се измени Конституцията, която е пречка за съдебната реформа. При закриване на звено в съдебната система, несменяемостта логично следва да отпада, и да се случват УВОЛНЕНИЯ. Без изплащане на обезщетения-за това трябва да се промени ЗСВ. Да не би при частника след уволнение да има обезщетения? Без превръщане на несменяемостта в относителна, съдебна реформа е невъзможна. Раздутата, и опасната за правовия ред съдебна система* никога няма да бъде реформирана и редуцирана, поради проблем в Конституцията с абсурдната абсолютна несменяемост. При закриване следва да си търсите работно място извън съдебната система, при максимум ЕДНА заплата обезщетение-каквото е… Покажи целия коментар »

Срам сте за системата!
Срам сте за системата!
20 май 2022 11:59
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Рррр
Рррр
20 май 2022 13:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Ха ха
Ха ха
20 май 2022 14:40
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Рррр
Рррр
20 май 2022 17:33
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
------------
------------
20 май 2022 11:56
Гост

Всички гледат да се набутат в София, Варна, Бургас и Пловдив. В останалите градове НЕ си заслужава.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 май 2022 12:26
Гост

Далавера в малките градове ня а викаш….

777
777
20 май 2022 17:34
Гост

Ко каза,Ко?

Анонимен
Анонимен
20 май 2022 11:53
Гост

Изключително глупави коментари. Право на всеки е да подаде каквото заявление прецени. И естествено, че хора чийто живот, семейства, приятели и среда са в София ще поискат да останат в този град. Това няма нищо общо с условията в другите градове.

ПРИ ЗАКРИВАНЕ СЛЕДВА ДА ПОСЛЕДВА УВОЛНЕНИЕ!
ПРИ ЗАКРИВАНЕ СЛЕДВА ДА ПОСЛЕДВА УВОЛНЕНИЕ!
20 май 2022 13:09
Гост

Да остават където искат, но няма задължение да получават място в съдебната система точно в София. Като не искат в родното място, напускат системата, и отиват например като шофьори в градския транспорт-срамна работа няма!

Да не коментираме,че при частника при закриване на предприятие следва уволнение,без обезщетение.

Кирил
Кирил
20 май 2022 11:42
Гост

Вероятно сега и този факт ще се използва от ГЕРБ за да си прокарат глупавите опорки колко лошо се управлява държавата сега и че без тях не можем

Цветанов
Цветанов
20 май 2022 11:52
Гост

А, със сигурност ще се пробват. Ама надали някой вече ще им повярва.

Съдия
Съдия
20 май 2022 12:15
Гост

А, защо, да не би добре ли се управлява?!

Темелкова
Темелкова
20 май 2022 11:41
Гост

Желая им успех.

Анонимен
Анонимен
20 май 2022 11:54
Гост

При следващия главен прокурор.

Руменов
Руменов
20 май 2022 11:41
Гост

Ее, има и в други градове бе, не са само в София.

Нешев
Нешев
20 май 2022 11:40
Гост

Е то излиза, че е време да се закрият всички съдилища из България и да има само в София…

Шифиу
Шифиу
20 май 2022 11:39
Гост

Определено се надявам, че няма да искат всички само в София.

Иванов
Иванов
20 май 2022 11:39
Гост

Ами като вземете в предвид факта, че най-големите работодатели в малките градове са общините, можете да си направите сметката колко точно работа и желание за оставане в тези градове и за живот има там.

Мишев
Мишев
20 май 2022 11:38
Гост

Определено ще искат всички в София и някой в Пловдив и Бургас и Варна. Останалите градове са със затихващи функции уви.

Паворски
Паворски
20 май 2022 11:38
Гост

С това решение на правителството, сега ще има бая преназначения и вероятно драми.

Димо
Димо
20 май 2022 11:47
Гост

Драмите ще приключат след закриване на спецовете. Това отдавна трябваше да се направи.

Уружай
Уружай
20 май 2022 11:37
Гост

Да видим какво точно ще се случи. Ще бъде интересно

Хари
Хари
20 май 2022 11:37
Гост

Като че ли от Специализираната прокуратура нямат голямо желание да се местят.

Бисеров
Бисеров
20 май 2022 11:39
Гост

Рано или късно ще им се наложи. Нали ще ги закрият.

Анонимен
Анонимен
20 май 2022 12:14
Гост

Не, бойкотират закона по указание на Гешев, който ги е уверил, че ще бъде обявен за противоконституционен.

Пашов
Пашов
20 май 2022 11:37
Гост

Ами такова е нивото на държавата ни. Страна от латиноамерикански тип – всички се бутат в големите градове, защото ако има работа, то я има само там.

Чавдар
Чавдар
20 май 2022 11:50
Гост

Е, хората не са виновни, че в провинцията няма много работа. То за това София стана България.

Юрисконсулт
Юрисконсулт
20 май 2022 11:33
Гост

Ех, кой би се задръстил в Съда в село Горно Нанагорнище.