На 31 март ще се проведе писменият изпит в конкурса за първоначално назначаване в районните прокуратури. Това реши днес Прокурорската колегия на ВСС. Изпитът е с начален час 9.00 и ще се проведе в сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Общо кандидатите за участие във външния конкурс са 299, но тепърва ще стане ясно колко от тях ще бъдат допуснати до писмения изпит.

През декември 2017 г. колегията обяви на конкурс за първоначално назначаване 15 места в районните прокуратури. Три от тях са в Пловдив, по две в СРП, Варна, Добрич и Царево и по едно в Провадия, Бургас, Несебър и Ямбол.

Днес бяха избрани и членовете на конкурсната комисия. Това са Симона Попова (член на Комисията за атестирането и конкурсите, прокурор във ВАП), Андрей Андреев (Специализирана прокуратура), Катерина Лещакова (ОП-Велико Търново), Ивайло Занев (СГП) и проф. Добринка Чанкова от ЮЗУ.

Очакваше се днес Прокурорската колегия да обсъди и предложение на двама членове на Съдийската колегия – Драгомир Кояджиков и Красимир Шекерджиев, за определяне на по-високи заплати на магистратите, членове на Комисията по атестирането и конкурсите, които не са на върховно ниво. В момента всеки от тях получава такова възнаграждение, каквото взима и на постоянната си месторабота. Но Кояджиков и Шекерджиев искат то да се изравни с това на върховен магистрат, защото всички в КАК вършат една и съща работа.

Според Гергана Мутафова обаче Прокурорската колегия не може да вземе правилно решение без становище на правната комисия на съвета. Обясни, че бюджетната комисия вече е разгледала казуса, но не е взела конкретно решение.

Пламен Найденов обясни, че на вчерашното си заседание правната комисия е обсъдила въпроса като се разделила на две – според едните нямало правно основание за увеличаване на възнагражденията, а други застъпили обратната теза като заявили, че е логично когато се върши едно и също и заплатите да са равни. Комисията решила да предложи варианти за решение на Пленума, който да има окончателната дума по въпроса. А Прокурорската колегия прие само за сведение предложението на Кояджиков и Шекерджиев.

Коментирайте

avatar