Съдийската колегия обяви конкурс за назначаване на 28 младши съдии.

Най-много от тях са в Софийския градски съд – 13, в окръжните съдилища в Пловдив и Варна – по три, а в Бургас – две.

По едно място за младши съдия беше обявено на конкурс в окръжните съдилища във Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Перник, Русе и Хасково.

Местата в Бургас не са налични в момента, реално те ще бъдат заети през 2022 година.

Предстои решението на Съдийската колегия да бъде публикувано в Държавен вестник и от тогава започва да тече 14-дневен срок, в който желаещите да станат младши съдии трябва да подадат заявление за участие в конкурса.

То трябва да е придружено с  подробна автобиография, копие от диплома за завършено висше образование по „Право” и от удостоверение за придобита юридическа правоспособност. Прилагат се и свидетелство за съдимост, медицинско удостоверение, че кандидатът не страда от психическо заболяване и не се води на учет, копие от трудова/служебна и/или осигурителна книжка или друг документ, удостоверяващ стажа по чл. 164 от Закона за съдебната власт за съответната длъжност.

Кандидатите за младши съдии трябва да представят и най-малко две препоръки от преподаватели по правни науки, съдии, прокурори, следователи, адвокати или други юристи, при които е проведен стажът за придобиване на юридическа правоспособност и които познават нравствените и професионалните им качества. Попълват и въпросник по образец, изготвен от ВСС във връзка с притежаваните от тях нравствени качества. Пишат и мотивационно писмо.

Конкурсът ще се проведе на два етапа. На 6 април 2019 г. (събота) от 9 ч. в сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе писменият изпит, като предстои да бъде обявено разпределението на кандидатите по зали. Устният изпит ще се проведе по график и на места, определени от конкурсната комисия.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 18:13
Гост

Не знам как прецениха, че местата в Бургас ще бъдат заети през 2022г., при положение, че спечелилите конкурса тази година ще встъпят юли 2020г. след 9-месечното им обучение в НИП, което започва на 01.10.

J,ek
J,ek
29 януари 2019 15:31
Гост

Ето как започва кадровия недоимък . Занижени бройки от 29 младши съдии , а реалната нужда са поне 80 броя . После почват „кражбите“ чрез командироване и преместване на съдии все едно са сервитьорки , които си крадат шопски салати …..Не им увира главата във ВСС , че „за да стигне трябва да остане“.

Човек
Човек
29 януари 2019 14:22
Гост

Иска ми да бъдат публикувани мотивационните писма, за да преценим и ние нравствените, пък и другите качества на кандидатите. Не е нужно да им знаем имената.

Димитър
Димитър
30 януари 2019 10:22
Гост

И в какво качество ще ги преценяваме?

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 12:31
Гост

Дано да доживеем и в СРС да пратят някой после, че проблемът с натовареността още си стои.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 11:32
Гост

Препоръките в случая не са толкова необходими, защото могат да доведат до субективизъм у оценяващите.

Мария Атанасова
Мария Атанасова
29 януари 2019 17:00
Гост

Според мен това е целта на препоръките,а и за какъв сраж говорим в случая.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 11:31
Гост

Браво! За Софийския градски съд 13 бройки.