Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев няма имущество, което да не е декларирал пред Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) за разлика от други 27 магистрати, за които са назначени данъчни проверки.

Така прокуратурата опроверга анонимен сигнал срещу Гешев, публикуван днес в сайта actualno.com, според който той има банкови сметки в Швейцария и Монако с над 4,7 млн. швейцарски франка. В публикацията са поместени и писма, подписани от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов (искане за започване на разследване за проверка на произхода на парите), както и отговор от директор от ДАНС.

От прокуратурата отговориха, че е била разпоредена проверка от главния прокурор Сотир Цацаров, която е установила, че такива писма не съществуват.

„Заместникът на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов заявява, че никога и по никакъв повод не е изпращал, респ. получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС.

„Документите“ са очевидно неистински и целта на публикуването им определено е свързана с насроченото за утре, 24.10.2019 г., изслушване на кандидата за главен прокурор“, се казва в позицията на прокуратурата.

От там обаче съобщиха още, че на 13 май главният прокурор е изискал от шефа на ДАНС цялата налична в агенцията информация за банкови сметки, участие в офшорки и притежавано имущество, което не е декларирано от всички, заемащи висши публични длъжности и свързани с тях или подставени лица.

На 19 юли председателят на ДАНС е изпратил до Цацаров справка, според която 11 лица на висши държавни длъжности имат имущество, което не са декларирали пред антикорупционната комисия.

На 15 август пък е получена допълнителна информация за магистрати, които притежават банкови сметки и недвижими имоти в чужбина, а допълнителна проверка на ВКП е показала, че 27 от тях не са ги декларирали пред ИВСС.

Затова Цацаров е разпоредил да бъдат възложени данъчни проверки на всички, които не са декларирали имуществото си, като НАП трябва да установи размера на парите и имуществото в чужбина, както и произхода им.

„След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени наличието на предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления.

Прокурор Иван Гешев не е след магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество“, подчертават от прокуратурата.

Главният прокурор определи за крайно неприемливо изказването на Плевнелиев за Гешев

Като крайно неприемлив главният прокурор определи призива на президента Росен Плевенелиев (2012-2017 г.) към държавния глава Румен Радев да не подписва указа за избор на нов главен прокурор, ако единственият кандидат Иван Гешев бъде избран за поста.

Вчера Плевнелиев упрекна Радев, че мълчи по темата за избор на нов главен прокурор, който ще се състои утре.

„За мен е изключително проблемно, че държавният глава мълчи в един момент от историческа важност за България, какъвто е изборът за нов главен прокурор. Аз апелирам към държавния глава да се възползва от своето конституционно право и да отложи, ако ВСС вземе решение, за да се даде възможност на една легитимна процедура. Нищо против кандидата, но процедурата е с доста въпросителни.“, каза Плевнелиев пред БНТ.

По този повод днес главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че не приема призива на Плевнелиев.

„Господин Плевнелиев е свободен да каже всичко, което мисли, както и аз, както и всеки от нас. За мен подобно изказване е крайно неприемливо“, каза Цацаров и припомни, че кандидатурата на Гешев е предложена от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която е решила тя да бъде професионална. Главният прокурор припомни, че право да издигне кандидатура е имал и правосъдният министър, но той не се възползва.

„Ако той бе издигнал кандидатура, най-вероятно щяхте да ме питате: А защо изпълнителната власт се намесва в съдебната власт? Не се случва нищо необичайно, случва се това, което е разписано в закона. Случва се това, което бе разписано в Закона за съдебната власт по предложението на г-н Христо Иванов, когато той бе министър. Струва ми се доста неестествено да протестираш срещу нещо, което се случва по процедура, която си предложил ти самият. Искахме реформа, ето ви реформата. Това се случва по тези правила“, обобщи Цацаров.

По повод на организираните днес и утре протести срещу избора на Гешев от организацията „Правосъдие за всеки“, Цацаров каза, че очаква утрешната процедура да бъде съпътствана от напрежение, но уточни, че става дума и за политически натиск, като отново спомена името на лидера на „Да, България“ Христо Иванов.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Имена!
Имена!
24 октомври 2019 16:51
Гост

Добре де, какво става сега с тия 27 души? Кажете де?

Цацаров ще го отнесе
Цацаров ще го отнесе
24 октомври 2019 16:42
Гост

Цацаров ще го отнесе щом Гешев стане главен. Щото Гешев е глупав и може да бъде контролиран. Бойко ще го манипулира и ще си отмъсти на Цацаров, че го държеше в шах и го изнудваше. Ще се сетиш, Сотире, ама ще е късно, и сам ще си бъдеш виновен.

Гешев е спасение
Гешев е спасение
24 октомври 2019 16:39
Гост

Фалшиви новини, сигнали за бомба, соросоидите вече се чудят как да спрат неизбежния си крах.

Конспиратор
Конспиратор
24 октомври 2019 16:52
Гост

Гешев ще катализира промяната в България със самото си присъствие.

Помним
Помним
24 октомври 2019 16:53
Гост

Иванчева, КТБ, ТАД… скоро ще му гръмне всичко в лицето.

Чист като сълза
Чист като сълза
24 октомври 2019 11:14
Гост

Той и Цвъки има няколко апартамента, ама са на името на тъщата му.

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 11:12
Гост

Цацаров си разпорежда проверките не за да се установи истината, а за да застане зад гърба на протежето си.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2019 18:40
Гост

Само едно нещо ще кажа – не вярвам на прокуратурата и Цацаров. Тази супер мега гига бърза оневиняваща проверка е смешна, нелеп начин да се изчисти ИМЕТО МУ и утре да влезе във ВСС, за да потвърдят избора му. Клоуни

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 11:10
Гост

Да, просто му излъскват имиджа. А и нали е много етичен и морален.

анонимен
анонимен
23 октомври 2019 17:35
Гост

Няма ли да има проверка на публикацията в сайта Актуално или просто ще я подминат, все едно я няма.

анонимен
анонимен
23 октомври 2019 17:34
Гост

Едно си баба знае, едно си баба бае. Все Христо Иванов е на мерника на Цацаров. А той си обслужва сектичката и вече не е никакъв фактор.

Христов
Христов
23 октомври 2019 17:31
Гост

Плевньо, а ти що подписа, бе?

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2019 17:32
Гост

Щото тогава не беше толкоз смел, упс – той и сега не е 😉

гешефтаров
гешефтаров
23 октомври 2019 17:30
Гост

Голам шегаджия е тоя Цаци ! Барни Ръбъла ли да се възползва от правото си на предложение ? Същия, който дори не киха без разрешение от Тиквоча ? И нали ако не беше Цаци нямаше да ни набиват от сутрин до вечер името Гешево ? А нали по този начин Тиквоча си осигурява спокойствието след като американците го изритат от властта

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2019 17:29
Гост

Сериозно – призивът на Плевнелиев дойде малко странно и постави въпроса да не би Бойко да е казал, че утре избор няма да има. Никъде няма изискване каднидатите да са повече от един, че да има законосъобразен избор, но пък самият Радев върна указа за Чолаков с такива мотиви, въпреки че неговата кандидатура е на километри в стратосферата пред тази на Гешев

Анонимен
Анонимен
24 октомври 2019 11:13
Гост

В интерес на истината не е правилно Радев да си мълчи.

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2019 17:28
Гост

Дреме му на франка.

напрегнато ми е
напрегнато ми е
23 октомври 2019 17:25
Гост
въй, въй
въй, въй
23 октомври 2019 17:27
Гост

Въй, въй дали тези пари са контрабанда на едни цигари в арабския свят?

Айларипи
Айларипи
23 октомври 2019 17:29
Гост

Швейцария е радост!

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2019 17:32
Гост

Подгряват протеста

Анонимен
Анонимен
23 октомври 2019 17:34
Гост

Дано поне за самоубийството не е вярно