27 август е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге, съобщиха от правителството. Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

В късния следобед днес автобус с пътници помел четири коли и паднал в Искърското дефиле на 2 км преди Своге в посока от София. Загинали са 16 души, има и много ранени.

Трафикът в участъка на катастрофата е ограничен от патрули на Пътна полиция откъм Нови Искър и Ребърково. Движението бе отбито, за да може линейките да се придвижват по-бързо.

Всички болници в София са предупредени за извънредната ситуация. В „Пирогов“ дневната смяна ще остане заедно с нощната, за да поемат всеки един случай, създадена е пълна организация, съобщи БГНЕС.

По информация на „24 часа“ автобусът е на фирма „Мобилус 5“. Тя има шест превозни средства, катастрофиралият е „Ман“, регистриран е през 2001 г., съобщиха от министерството на транспорта. „Мобилус 5“ има лиценз до 2027 г., финансово стабилна е, през април тази година в нея е имало комплексна проверка като нарушения не са констатирани. В понеделник експерти на автомобилната администрация отново ще влязат на проверка.

Автобусът е пътувал на екскурзия от Божурище към манастира „Седемте престола“.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
27 август 2018 13:26
Гост

И какво от това? Да не би да възкръснат хората? Намерете виновниците и да си понесат последствията. Поне да има някакво възмездие за близките на жертвите.

Минувач
Минувач
27 август 2018 10:57
Гост

Човек да го е страх да пътува вече.

Анонимен
Анонимен
26 август 2018 13:16
Гост

Според мен е грешка на водача и, съчетана с мокрия път ,се е стигнало да трагедията. Жалко за хората.