Двойният убиец от язовир „Въча“ Виктор Траянов е окончателно осъден на 22 години затвор. Това реши Върховният касационен съд (ВКС) и отказа да върне делото или да намали наказанието на Траянов, за което прокуратурата вече е била уведомена и той е вкаран в затвора.

Краят на процеса идва близо 10 години след убийството на понтонна къщичка на язовира край Смолян, което беше извършено през ноември 2009 г. Тогава охранителят и състезател по самбо Траянов бил с компания и след спор прострелял и убил Борис Сбирков и Мартин Кючуков, след което опитал да избяга като преплува язовира, но беше заловен.

Делото се проточи, защото първо беше внесено в Окръжния съд в Смолян, след това прехвърлено в София, а последва и връщане на обвинителния акт, след като вече беше стигнало до Софийския апелативен съд. Още при първото му разглеждане в Софийския градски съд (СГС), Траянов призна всички факти в обвинителния акт и беше осъден на 21 години затвор. След това апелативният съд отмени присъдата, защото прецени, че СГС неправилно е приложил съкратената процедура, тъй като признанията на Траянов не се подкрепяли от доказателствата по делото. При повторното му разглеждане, то вече е протекло по общия ред и Троянов беше осъден на 25 години затвор, а на втора инстанция наказанието му беше намалено на 22 години. За да намалят наказанието, съдиите приеха, че обясненията му са спомогнали за изясняване на делото, а продължителността му не е по негова вина.

Защитата на Траянов твърдеше, че съдилищата неправилно са отказали съкратена процедура и това е довело до ограничаване правото му на защита. Върховните съдии обаче са категорични, че признаването на фактите в обвинителния акт не води задължително до разглеждане на делото по реда на съкратено съдебно следствие, а то зависи от преценката на събраните доказателства.

„Ако такава преценка не се обосновава от събраните на досъдебното производство доказателствени материали, то не са налице предпоставките за разглеждане на делото при условията на съкратено съдебно следствие“, пише в решението на ВКС, в което върховните съдии Лада Паунова- председател и докладчик, Милена Панева и Красимира Медарова подчертават, че дори и съкратеното следствие да беше неправилно отказано, това пак не води до отмяна на акта и връщане на делото.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
minko
minko
12 февруари 2019 18:03
Гост

Съкратените процедури са в зависимост от преценката за събраните доказателства. Той може да е признал всичко, но това да не е нищо ново за обвинението.

Пешо
Пешо
12 февруари 2019 17:39
Гост

Справедливо решение. Дано се научи вече да не спори с пистолет в ръка.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2019 17:37
Гост

Адмирации за ВКС. Не допуснаха делото да се разглежда по реда на съкратеното съдебно следствие.