През 2020 г. в съдилищата са постъпили значително по-малко дела отколкото в предишни години. Ако година по-рано те са били близо 545 000, миналата са 468 000. Това е намаление с близо 15%. Това показват данните от всички съдилища, които влизат в годишния доклад (пълния му текст виж тук), изготвен от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„Заради по-слабото постъпление на дела през годината  (476 044 бр. през 2020 г. при 553 839 бр. за 2019 г.) броят на делата за разглеждане от съдилищата през 2020 г. – 602 255 бр., е по-малък със 72 370 бр. в сравнение с 2019 г., когато тези дела са 674 625“, отчита той.

Намалява и броят на свършените дела, те са 473 900 през 2020 г. (548 385 през 2019 г.).

Въпреки намалението на постъпленията, в края на година са останали над 128 000 висящи дела, което е повече от предишната година. Данните отново показват, че системата не може да работи ефективно заради неравномерното натоварване, обясняват от ВКС.

Общото намалението на натовареността във всички съдилища е 8,63%. В доклада се заявява: „За поредна година обаче е видно, че някои от съдилищата са твърде натоварени, което води до по-бавно правосъдие, докато други са недостатъчно натоварени“.

Така сред апелативните съдилища рекордьор е софийският с 10,70 дела месечно за разглеждане на съдия. За сравнение във Военно-апелативния съд тя е 1,13 дела, а във Апелативния специализиран наказателен съд – 4,19.

На окръжно ниво с висока натовареност се отличават Специализираният наказателен съд (26,05 дела) и Софийският градски съд (23,63 дела). Под 8 дела през 2020 г. за разглеждане месечно на един съдия е натовареността на Окръжен съд – Търговище.

„Състоянието на неравномерност на натоварването на съдиите е още по-видимо при данните за районните съдилища. При средна натовареност от 51,08 дела за разглеждане месечно от един съдия в районните съдилища в областните центрове (56,90 през 2019 г.), през 2020 г. натовареността на Софийския районен съд, която намалява, но слабо, е 66,20 дела (71,65 през 2019 г.). Много висока през 2020 г. е натовареността и в районните съдилища в Перник (61,38 дела месечно на един съдия), Пловдив (59,26 дела), Бургас (53,58 дела) и Кюстендил (52,70 дела)“, се посочва в доклада. Те обаче не са сред рекордьорите.

Данните показват, че това са съдилищата в Нова Загора (75,67) и в Котел (75,57), както и в Сливница (68,15 дела), Лом (65,31 дела) и Чирпан (62,75 дела).

На другия полюс са съдилищата в Ивайловград (9,54 дела) Крумовград (18,08 дела), Кула (18,42 дела) и Тополовград (18,58 дела).

Данните показват, че в цялата страна са дадени 5020 разрешения за използване на специални разузнавателни средства. Изготвените и получени веществени доказателствени средства са 1354. Т.е. подслушването и следеното също са намалели в сравнение с предходните две години, когато броят на разрешенията за СРС са бяха около 5400.

Извън статистиката например за това, че през 2020 г. са постановени 33 решения от ВКС по корупционни дела и 14 решения по дела за организирана престъпност, в отчета на председателя на съда Лозан Панов е отделено внимание и на проблемите в работата на съдилищата, за които се посочва, че са причинени от решения на Висшия съдебен съвет.

„През 2020 г. – прибързано, в условията на пандемия и без достатъчно време за предварително използване само в тестова среда, стартира внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), за да бъдат спазени сроковете по проекта за нейното изработване и изплащане на средствата по договора с „Информационно обслужване“ АД. След този (фал)старт от редица съдилища са изпратени сигнали за сериозни проблеми със системата, които могат да блокират тяхната работа. Сред тях е и Върховният касационен съд“, се казва в доклада.

За избрания Модел 4 за реформа на съдебната карта в него пише, че този подход е одобрен без широко обсъждане с магистратите, с другите юридически гилдии, с другите власти и с местните общности, както и с ясното съзнание, че тази реформа няма как да бъде осъществена в рамките на мандата на действащия ВСС. „Недоволството на българските магистрати срещу „авангардния“ подход на ВСС (обявяван многократно от членове на ВСС за подкрепян от съдийската гилдия) в края на март 2021 г. безпрецедентно е декларирано от над 500 магистрати от 71 съдилища чрез внасянето във Висшия съдебен съвет на становище срещу одобрения Модел 4 за реформа на съдебната карта“, посочва Панов.

Той отчита, че през 2020 г. представители на другите власти са продължили да се намесват в независимостта на съдебната система чрез свои публични коментари по отношение на решения на съда. И е даден и пример, че декларациите на ВСС, например тази по повод изявление на Валери Симеонов за състав на ВКС (заради какво дело беше то виж тук) не възпират политиците.

„Очевидно приеманите от Съдийската колегия на ВСС позиции и декларации по никакъв начин не оказват влияние върху представителите на другите власти, защото в момента на писането на настоящия доклад, в рамките на предизборната кампания за Народно събрание, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов си позволи да се намеси в работата едновременно на ВКС и на Конституционния съд“, пише председателят на ВКС в отчета по повод на обръщението на Каракачанов заради искането на върховните съдии до КС за тълкуване на понятието „пол“ (повече виж тук).

31
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Крис
Крис
07 май 2021 16:33
Гост

А докога ще се взема предвид само бройка дела? Това е точно никакъв показател. Едно заповедно производство, например е със сложността на издаване на фактура. То не може да се равни на разглеждане на жалба против Ревизионен акт, например. Ама едното – бройка, другото /с 10 дебели папки/ и то – бройка.

Анонимен
Анонимен
10 май 2021 22:47
Гост

Никога.

among us 2
among us 2
07 май 2021 7:24
Гост

I have been looking for information on this topic. I found your post well-written and informative. Thank you!
among us 2

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 0:20
Гост

И къде е фигурата на председателя на ВКС? При Цацаров, който си го избра. И къде са му реформите на този “дисидент”? При КПКОНПИ, където се бори неистово или при Бойкикиев, където плаче и той не знае защо! Изхабен мандат, нула, празно, въздух. Така и ще си остане в историятта. Твърде жалко. Похабен мандат. Слабо, много слабо! Чучело си остана и не можа да излезне от ролите, които му подсказваха- къде умело, къде неуместно и глупаво. Останаха едни снимки в Съдебната палата и едни други снимки от “ не на страха!” Глупаво, посредствено и незапомнящо се. А имаше председатели на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 14:53
Гост

Какво общо има председателят на ВКС с бройката на заведените дела? Сигурно трябва от джипката стил Боко да агитира населението: „Ваксинирайте се!“, опс, „Завеждайте дела“!

Анонимен
Анонимен
08 май 2021 0:03
Гост

Супер тролско! Функцията на председател на ВКС е друга и не е да кара гражданите да завеждат дела. Но ти това никога няма да го разбереш докато не си свалиш розовите либерални късогледи очила! Методика, правила, практика, пример… все неща, които не са ти ясни. Като имаш супер натоварен съд и супер ненатоварен какво и кой прави нешо? От къде и от кой идва инициативата и предложението за промяна? Да не чака Главния прокурор да му каже на Лозанчик как да се справи с проблема?

Анонимен
Анонимен
08 май 2021 17:49
Гост

Тролско е, да.. и си личи от кой отбор си- от този на ГЕРБ. Хеле с това за каскета (извинете, Главния прокурор). Сигурно си и фен на изнасилените шпионски дела, като те гледам какви ги пишеш- Лазан, Лозанчик.. А май съдебната реформа хубаво я измисли ВСС с модел 4. Ама на герберастите все председателя на ВКС им е трън в очите, щото не им кляка като тоя на ВАС.

Анонимен
Анонимен
06 май 2021 10:55
Гост

При наказателните дела, особено в районните съдилища, не е спад, а направо срив. И то не само в малките РС. Гледат се основно дела за неспазване на малоумните „противоепидемични“ мерки. И се допълват със статистиката на ЧНД- МНО, ЗСРС, делата по ЗЗ. Все „сериозни“ неща. Но тук съда не е виновен, като му подават от МВР само глупости.. а наркоманите се начупиха да крадат катализатори и мултимедия от МПС, пред всяко училище се продава трева, бум на домовите кражби, въпреки разходките на каскета по селските кръчми.

Темелко
Темелко
06 май 2021 1:10
Гост

YERBA – бързо се замете случая…в друга държава от ЕС това би било края на кариерата на председател на Върховен съд, и то след подаване на оставка, далече, далече на Изток от Рая

advokatTROL
advokatTROL
06 май 2021 9:50
Гост

Лозан Панов е блестящ юрист, не разбирам защо го ненавиждат, впрочем – разбирам – това е завист, но ревността е също присъща на юристите и ВКС е хубаво да го има – но – все пак станаха и те законодателен орган.

Хубаво е да имаш хладен ум, чисто сърце и интерес към правната наука.

advokatTROL
advokatTROL
05 май 2021 21:04
Гост

Добре, де – за толкова години не се проумя, че ищецът е господар на процеса и – той определя забавеност или срочност, дотук добре, какво – ами – арбитраж, медиация, стопанските субекти нямат място в съда, дори като едностранен субект, къш. Да се се създадат някакви форми на забравеният „другарски съд“, по места и по райони и така да вървим, то е просто обидно да се съдим за елементарни неща, всъщност то това е единственият начин, разбира се – без съботници и други доброволни начала. Съдебната система има и един егоизъм – ако нямаш адвокат – не си добре приет… Покажи целия коментар »

Баки
Баки
05 май 2021 19:20
Гост

Много си е допустимо Народното събрание да определя и организационния регламент. Едно време даже Народното събрание избираше съдиите, от което време остана регламента Общинските съвети да избират съдебни заседатели. Нова Конституция. Всички съдии и прокурори изборни, мандатни, отчетни и отзоваеми!

Заки
Заки
05 май 2021 18:11
Гост

Недопустимо е представители на другите власти да продължават да се намесват в независимостта на съдебната система.

Hari
Hari
05 май 2021 18:11
Гост

Да, но за съжаление постоянно го правят.

Анонимен
Анонимен
06 май 2021 8:31
Гост

„Работа на законодателната власт е да уреди съдебната власт“ – Христо Иванов.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
06 май 2021 10:39
Гост

Защо превъзнасяте толкова независимостта на съдебната система? Това е единственият клон на властта, на който по никакъв начин не може да му въздейства върховният сюзерен – народът. Законодателната (Народното събрание) и представителната власт (президентът) се избират чрез пряко гласуване. Изпълнителната власт (Министерски съвет) се избира непряко от избраните от народа народни представители. Съдебната власт се избира от Висшия съдебен съвет, който се избира с мнозинство 14 от 25 от съдебната система. Избираните непряко от народа 11 членове на ВСС по повеля на Конституцията винаги са малцинство. Съдебната система е една капсулирана в себе си нарцистична организация, която категорично отрича външен… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 18:02
Гост

Пропастта в натовареността ще остава докато не направят качествена реформа на съдебната карта.

Лешев
Лешев
05 май 2021 17:42
Гост

Не се изненадвам за Нова Загора.

Къцинов
Къцинов
05 май 2021 17:42
Гост

В малките села остават по-простоватите хора и те се съдят за щяло и нещяло

Спиро
Спиро
05 май 2021 18:04
Гост

А, сигурно в София не го правят. Нали уж са по- интелигентни.

Мавродиева
Мавродиева
05 май 2021 17:41
Гост

Аз не мисля, че количеството дела е показателно. Радвам се, че намаляват делата.

Ferdinand
Ferdinand
05 май 2021 17:40
Гост

Според мен са си бавни

Олександра
Олександра
05 май 2021 17:37
Гост

Натовареност ще има и по 4 дела на година да има.

Temelko
Temelko
05 май 2021 17:37
Гост

Натовареност има защото са бавни.

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 18:06
Гост

Какво ще кажете за СРС? Колегите изнемогват носят си работа и за в къщи.

Каменов
Каменов
05 май 2021 17:36
Гост

Разрещителни за подслушване много, а доказателства не толкова…

Pinokio
Pinokio
05 май 2021 18:08
Гост

Има, но не всички издържат в съда. Такава е организацията на родната ни Гешевтура.

Шумковски
Шумковски
05 май 2021 17:35
Гост

Значи хората се рсзбират извънсъдебно.

Haralampi
Haralampi
05 май 2021 17:34
Гост

Е това не говори добре за всичко.

Анонимен
Анонимен
05 май 2021 18:09
Гост

Тъжна статистика.

Vergi
Vergi
05 май 2021 17:34
Гост

В малките населени места винаги е по-зле