Шефът на сектор „Икономическа полиция“ в 4 РУП в София Красимир Кръстев и трима негови опитни служители са задържаните полицаи, които са рекетирали търговци.

Днес от прокуратурата и МВР обясниха, че четиримата са били арестувани след получаване на белязани 2000 лева от един бизнесмен, от когото първоначално поискали 2000 евро. Той бил извикан директно в районното управление, за да даде парите за т.нар. такса „спокойствие“, срещу която собствениците на магазини, заведения, наргиле барове и автокъщи не били проверявани или получавали предварителна информация за бъдещи проверки. Освен получаваните редовно пари, полицаите посещавали заведенията на рекетираните, където „пазарували“ или консумирали без да плащат.

В хода на разследването били използвани и специални разузнавателни средства, а задържането станало след предаването на парите, които след това били открити в бюрото на един от обвинените за участие в престъпната група. Той пък решил да се оправдае след това, че ръцете му „светнали“ не от веществото, с което са белязани парите, а от химикал, който му бил подаден.

„Всички обвиняеми напоследък решават да обяснят как са натопени, че парите са подхвърлени и в този смисъл България се превърна в държавата на подхвърлените пари. Дори една от защитните версии на един от задържаните е, че ръцете му са светнали, защото пипнал химикалката“, каза днес временният шеф на Специализираната прокуратура Димитър Петров. След това била направена проверка на въпросния химикал и по него нямало следи от веществото, обясниха от прокуратурата.

На четиримата задържани са повдигнати обвинения за участие и ръководене на организирана престъпна група, търговия с влияние и измама. Полицаите са с дългогодишен опит в МВР, а структурата на престъпната им група следвала йерархията в полицията. По-младите и неопитни служители били държани далеч от схемата, като им се давала и работа, от която, както участниците в групата сами казвали в разговори – „пари не могат да се правят”.

Тепърва разследващите ще изследват имотното състояние на задържаните, обясни и наблюдаващият прокурор Ангел Кънев, защото имали доста завишен стандарт на живот – купували часовници и вещи за десетки хиляди левове, включително имали и много скъпи автомобили.

По първоначална информация групата е действала от две години, а разследването е започнало преди три месеца след сигнал от търговец. Шефът на „Вътрешна сигурност“ Румен Ганев каза, че полицаите рядко подават информация срещу свои колеги и в този случай също нямало предварителни данни от други служители.

„Манталитетът, не само на полицая, а и на българите, е да виждаме нещата, но само до там. Коментираме в кръчмата или пред приятели и това е проблем. За съжаление, предпочитат да замълчат, защото работят от много време с тези хора“, обясни Ганев. По думите му, задържаните загубили и чувство за мярка, след като са взели пари в районното управление.

„Бяха доста нетърпеливи, януари е труден месец за всеки“, добави Ганев.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Василева
Василева
25 януари 2019 14:47
Гост

Предпочитаме да замълчим, защото нямаме вяра в разследващи и прокуратура! Примери много. Най-мразени и потърпевши обикновено са хората, които казват истината и търсят справедливостта.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2019 14:35
Гост

Естествено, че полицаите рядко ще подават информация срещу свои колеги. Нали си пазят гърбовете.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2019 14:34
Гост

Не са нито първите, нито ще са последните. Явно трябва да се работи за превенция на корупцията по по-високите етажи.

Ушев
Ушев
25 януари 2019 14:33
Гост

СРС-тата свършиха добра работа.

анонимен
анонимен
25 януари 2019 14:31
Гост

Това си е чиста репресия от хора в униформи, на които разчитаме за спокойствието си.