Николай Русинов-Чеци е окончателно осъден на 20 години затвор за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), който остави в сила решението на апелативния съд, с което наказанието на Чеци беше намалено.

Яна Кръстева беше убита в нощта на 9 юли 2011 г., след като била в заведението „Маймунарника“ в Борисовата градина в компания с Русинов. След като пили алкохол и флиртували, двамата си тръгнали заедно. В един момент Русинов решил да прави секс с момичето, при което я ударил, а след това и я душил в продължение на 20-30 минути.

Първоначално случаят беше неглижиран от властите, след това пък месеци наред в ареста стоя Пламен Трифонов, който беше нарочен за извършител, за да се стигне до ареста на Русинов, за който обаче от самото начало се знаеше, че е имал контакт с жертвата. Делото беше внесено в съда в началото на 2013 г., а година по-късно Софийският градски съд осъди Чеци на доживотен затвор. След това Софийският апелативен съд (САС) измени присъдата на 19 години затвор, защото Русинов не е проявил изключителна безчовечност, коравосърдечност или садизъм, за да приеме съдът, че убийството е извършено с особена жестокост. После ВКС върна делото, след като видя тежки противоречия, неясноти и неубедителни изводи в решението на апелативните съдии.

Преди година САС обаче отново измени доживотната присъда на Русинов със сходни мотиви, но го осъди на 20 години затвор. И новият състав на апелативния съд (Пламен Дацов-председател, Петър Гунчев-докладчик и Татяна Грозданова) беше на мнение, че убиецът на Яна Кръстева не е проявил особена жестокост, тъй като престъплението не е било извършено при пряк умисъл, нито са били използвани сила и средства, надвишаващи тези, достатъчни за осъществяване на убийството. По делото беше изяснено, че 28-годишната жена е била убита със задушаване чрез притискане на тялото. Съдиите записаха в мотивите си, че убийството само по себе си е жестоко и безсърдечно, поради което и се наказва най-тежко, но за да бъде квалифицирано като особено жестоко трябва да са налице конкретни обстоятелства около извършването, каквито в случая няма.

Съдът отхвърли и приетото от първата инстанция, че Русинов е действал в съучастие с неизвестни извършители. В решението на апелативния съд, с което се е съгласил и ВКС, се казваше още, че Русинов е изнасилил Кръстева, но няма как да бъде осъден за това престъпление, тъй като такова обвинение не му е било повдигнато.

„Правилно е прието, че убийството е осъществено от подсъдимия при евентуален умисъл при преследване на основната му цел – извършване на полов акт с пострадалата. Именно специфичният начин на механичната й асфикция при преодоляване на съпротивата й в рамките на 20 до 30 минути с осъществяване на съвъкупление, а не чрез директно загърляне, сочи на такъв умисъл, а не на пряк“, се казва в решението на ВКС.

След това върховните съдии посочват разликите между прекия и евентуален умисъл, като обясняват, че при пряк умисъл деецът съзнава, че наред с целения резултат ще настъпи и смъртта на пострадалия, но въпреки това извършва деянието. При убийство, извършено с евентуален умисъл, деецът наред с целения резултат допуска, че може да настъпи и смъртта на пострадалия, но с отнася безразлично към това.

В случая Русинов е нанесъл множество телесни увреждания на Кръстева, но те нямат връзка със смъртта ѝ, а са били насочени към обездвижването ѝ. Притискането на тялото на младата жена с ръце и тяло в областта на лицето, шията, гърдите и корема, довело до отпадане на силите ѝ да се съпротивлява и до съществено затрудняване на дишането, което в крайна сметка е довело до смъртта ѝ.

„Макар и допустим, няма основание този резултат да се приеме като пряко преследван от подсъдимия и за наличие на пряк умисъл за убийството ѝ, а за безразличие към възможната ѝ смърт. Отпадането на виталността ѝ е било видимо, но съзнанието му е било насочено към това да се удовлетвори полово, за което говори откритата от него семенна течност. Друг е въпросът защо осъщественото с нея против волята й съвкупление от страна на подсъдимия Русинов не е получило своята правна оценка от страна на прокуратурата“, пишат върховните съдии Капка Костова-председател, Ружена Керанова, Николай Дърмонски-докладчик.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пепи
Пепи
02 април 2018 8:58
Гост

Доживяхме!

Помня..
Помня..
30 март 2018 16:11
Гост

… че т.нар. кириминалисти си бяха оставили ръцете буквално по този случай, сигурно в Борисовата градина още се търкалят белите им ръкавици.

Pancho
Pancho
30 март 2018 13:13
Гост

Tozi pat, brawo na syda!

Чичо Кольо
Чичо Кольо
29 март 2018 17:49
Гост

A навремето МВР-то беше тръгнало да показва как се действа по такива случаи – жертвата се обявява за клошар, хващат първия срещнат друг клошар, бият го докато признае, после в съда по съкратена процедура и пак щеше да има 20 години, само телевизиите нямаше да разберат.

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 17:46
Гост

По-добре късно, отколкото никога