18 мигранти от Афганистан са починали от задушаване в камион, който е открит до софийското село Локорско, съобщиха от МВР.

По първоначални данни чужденците са били укрити в тайници под превозван дървен материал и са се задушили, а шофьорите на камиона са избягали.

В камиона е имало около 40 души, които са преминали незаконно границата, като 14 души са откарани в болници в тежко състояние.

„Тежко пострадалите са транспортирани в“Пирогов“, ВМА и „Св. Анна“. Останалите 6 човека, които са в по-леко състояние, също са настанени в „Пирогов“ и имам информация, че са намерени още хора, които са били извън камиона“, каза служебният здравен министър Асен Меджидиев.

От МВР поясниха, че сигналът за изоставения камион е подаден малко след 14 ч., като няма данни за пътен инцидент, а предполагаемите двама водачи са избягали, след като са разбрали, че мигрантите са се задушили.

Предполага се, че мигрантите са били транспортирани от българо-турската граница към Сърбия.

Вече има и шестима задържани по случая. Четирима от тях са арестувани на територията на Бургаска област, а другите двама – в София, съобщи заместник-градският прокурор Христо Кръстев пред бТВ. Изяснява се кой каква роля има в случая.