Зам.-председателките на ВКС и ВАС Павлина Панова и Надежда Джелепова са новите конституционни съдии. Те получиха огромна подкрепа от колегите си на втория тур.

За Панова гласуваха 104 от върховните съдии, а за Джелепова – 90.

Така върховните съдии спазиха действащото от години джентълменско споразумение да изберат един представител на ВКС и един на ВАС.

Надежда Джелепова

Панова и Джелепова бяха сред четирима от общо 10 кандидати, които продължиха в надпреварата за двете места в Конституционния съд след гласуването на първи тур. Заедно с тях във втория тур участваха зам.-шефката на ВКС Дария Проданова и съдията от ВКС Емануела Балевска. Те получиха съответно 45 и 63 гласа.

Според правилата за избран се счита този, който е получил повече от половината от гласовете на присъстващите, т.е. поне 87 гласа.

Ето каква подкрепа получиха останалите кандидати при първото гласуване:

Галина Солакова (ВАС) – 17 гласа, Жанета Петрова (ВАС) – 11 гласа, Марина Михайлова (ВАС) – 22 гласа, Маруся Димитрова (ВАС) – 12 гласа, Николай Дърмонски (ВКС) – 15 гласа и Симеон Чаначев (ВКС) – 27 гласа.

Днес сутринта в 10 ч. 172 върховни съдии се събраха в зала Тържествена на столичната съдебна палата, за да изберат двама членове на Конституционния съд (КС). Отсъстваха само 13 съдии от всичките 185 магистрати във Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Павлина Панова

Събранието откри председателят на ВКС Лозан Панов. Той разказа на върховните съдии притча за лъжата и истината. „Призовавам ви, днес да погледнем голата истина без срам и без гняв. Ако се търси подходяща форма за реакция срещу деградацията на съдебната система и овладяването ѝ от политически и корпоративни лобита няма по-подходяща форма от днешните избори“, обърна се Панов към върховните съдии. Той ги призова още да изберат в КС хора, които са „фригидни в отношенията си с властите и спазват здравословна дистанция спрямо тях“. Панов предложи на събранието негов председател да е съдия от ВКС, а пък мнозинството в избирателната комисия да е от ВАС.

Председателят на ВАС Георги Чолаков каза, че няма да разказва притчи на колегите си. „Има достатъчно достойни кандидати, които и от тях да изпратим в КС, ще изпълним ангажимента си към обществото“, каза той.

Но отправи призив към върховните съдии да спазват джентълменското споразумение между ВКС и ВАС за конституционни съдии да бъде избран по един представител на двете съдилища. „Това споразумение досега се спазва, нека с нашия вот да изберем по един кандидат от листата на ВКС и един от ВАС. Разбира се, това е само една молба“, каза Чолаков.

Преди събранието в отговор на въпрос на „Лекс“ председателят на ВАС заяви, че споразумението е добре работещо и показва отношение между двете върховни съдилища.

Събранието първо избра за свой председател Албена Бонева от ВКС. А след това и избирателна комисия. Неин председател стана Марио Димитров от ВАС, а членове – Бисер Троянов и Евгени Стайков от ВКС и Нина Докторова и Таня Радкова от ВАС.

Албена Бонева прогнозира избор на три тура. А върховните съдии решиха да гласуват в две урни, разпределени по азбучен ред. Тя докладва, че са постъпили въпроси към кандидатите от Българския институт за правни инициативи. Събранието обаче реши да спази практиката си да не бъдат задавани такива.

Кандидатите за двете места в КС отначало бяха 10: Галина Солакова (ВАС), Дария Проданова (ВКС), Емануела Балевска (ВКС), Жанета Петрова (ВАС), Марина Михайлова (ВАС), Маруся Димитрова (ВАС), Надежда Джелепова (ВАС), Николай Дърмонски (ВКС), Павлина Панова (ВКС), Симеон Чаначев (ВКС).

След избора на Павлина Панова и Надежда Джепелова Панов и Чолаков ще трябва да търсят нови ръководители на Наказателната колегия на ВКС и на Втора колегия на ВАС.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 15:06
Гост

Поздравления, съдия Панова.

Очевидец
Очевидец
26 октомври 2018 11:27
Гост

Да ги избират вече, че обстановката в съда е меко казано напрегната.

Georgi
Georgi
26 октомври 2018 11:44
Гост

Естествено е да има конкуренция, а и съдийското място в КС е много примамливо.

Анчо
Анчо
26 октомври 2018 11:18
Гост

Панов с неговите притчи да не мисли, че впечатлява някого.

Колега
Колега
26 октомври 2018 11:58
Гост

Той по принцип си е сладкодумен.

Анонимен
Анонимен
26 октомври 2018 11:13
Гост

Борбата ще е безмилостно жестока.