Заместник-председателят на Окръжния съд във Варна Мария Терзийска е номинирана за член на Висшия съдебен съвет от 157 свои колеги от апелативния, окръжния, административния и районния съд в града, от окръжните съдилища в Силистра и Разград, както и от районните в Девня, Провадия, Разград, Исперих, Тутракан, Силистра и Дулово.

Като осъзнаваме отговорността на всеки един от нас за собствения ни избор, водени от желанието си развитието на съдебната власт да се повери на доказали се с морал и професионализъм юристи, както и необходимостта от оптимална представителност на съдиите в България, издигаме кандидатурата на съдия Мария Терзийска за изборен член на Висшия съдебен съвет“, се казва в предложението на колегите и́.

Те посочват, че през годините тя се е доказала като отговорен и изключително добре подготвен магистрат, с безупречна професионална репутация и отдаденост на съдийската работа, който активно работи за развитието на правораздавателната система.

Качествата, които отличават съдия Мария Терзийска са стремежът й за непрекъснато професионално усъвършенстване, бързина и прецизност в правораздавателната дейност. Като заместник-председател демонстрира способности за поемане на отговорност в сложни ситуации, съумявайки да организира и ръководи екипа си с откритост и толерантност. Доказала е уменията си да отстоява принципни позиции, като се съобразява с различни мнения и гледни точки. Професионалните, етичните и организационни способности на съдия Мария Терзийска са високо ценени не само като на колега, но и като лектор от екипа на НИП, а също и като представител на българската съдебна система в рамките на многобройни прояви с международен характер“, се посочва в предложението..

Съдия Мария Терзийска притежава над 22-годишен професионален опит в сферата на правораздаването. Завършила е Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 1999 г., а след това специализира „Международно право и международни отношения”. От 2000 г. е назначена за младши съдия в Окръжен съд-Варна. През следващата година встъпва като съдия в районния съд във Варна, където работи в наказателно отделение до 2006 г. Кариерното ѝ развитие продължава в ОС-Варна – първо в административното, а после в търговското отделение на съда, като от май 2014 г. е негов ръководител.

Мария Терзийска е член на постоянна работната група към комисията по натовареност на ВСС за мониторинг по приложението на Правилата за оценка на натовареността на съдиите – граждански и търговски дела, както и на постоянната работната група за последващ мониторинг по отношение изпълнението на предложенията за оптимизация на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС).

Съдия Терзийска участва и в работна група към Министерството на правосъдието за изготвяне на законодателни промени в АПК, ГПК и НПК с цел регламентация на видеоконферентните връзки и тяхното използване в съдопроизводството. Част е и от работната група към МП за изготвяне на правна рамка на дейността на т.нар. колекторски дружества и кредитодатели, осъществяващи дейност извън регулацията на БНБ и на дружествата за предоставяне на бързи кредити.

Лектор е на семинари за административни ръководители, организирани от НИП на тема „Случайно разпределение на дела. Правила за оценка натовареността на съдиите”. През есента на 2021 г. провежда обучения на съдии за работа с ЕИСС, организирани от НИП. Участвала е и като представител на българската съдебна система в многобройни прояви с международен характер, има десетки участия в семинари и обучения в чужбина и в България. Координатор е в Окръжен съд-Варна на множество визити на чуждестранни магистрати, посещавали страната ни в рамките на програмата Европейска мрежа за съдебно обучение EJTN (European Judicial Training Network) за обмен на мнения и опит между представители на органите на съдебната власт.

Съдия Мария Терзийска владее свободно английски, френски, руски, немски и италиански език.

До момента съдиите кандидати за членове на ВСС са шефовете на районните съдилища във Велико Търново Младен Димитров и в Пловдив Иван Калибацев, както и Любомир Нинов от РС-Варна, който участва в изборите за кадровици и през 2017 г.

 

61
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Промяна на модела !
Промяна на модела !
18 април 2022 11:52
Гост

От предложението личи, че е работлив и консенсуален човек , който периодично е предприемал предизвикателства, чрез промени в материята, която разглежда. Добре е че ще има поглед върху различните видове дела и истинските проблеми в ЕИСС. Успех !

Даниела Лазарова
Даниела Лазарова
17 април 2022 12:14
Гост

От СГС Мирослава Ангелова номинирана ли е щото тя е бездействаща съзнателно и не упражнява правилно закона.Избирателно работи.Установих го по повод мой сигнал за лице Мирослав Х.Господинов който две години различни прокурори отговарят писмено че досъдебното производство няма да бъде образувано а преписките спряни.Т.е виновни няма съответно и осъдени няма да има.Ок.Така няма да стане.Нито ме е страх нищо смятам да спра до тук.Ще продължа да подавам сигнали докато някой потърси Мафията Господинови от Люлин5бл.503.ап.73

Минувач
Минувач
14 април 2022 18:15
Гост

Разбира се, става дума за регионално лобиране. 157 съдии от Варненски регион. После Пловдив ще излъчи кандидат с подписка. После сделка Пловдив-Варна и т.н. Не се ли нагледахме толкова години? Окръжен съдия с 22 години стаж няма никакъв друг мотив да кандидатства за ВСС, освен личен.

изкуствено надута подкрепа с нянакви си цели :)))
изкуствено надута подкрепа с нянакви си цели :)))
14 април 2022 11:40
Гост

Виждам, че се оформя едно чудно варненско лоби, както разбира се има и Бургаско такова и доста Пловдив в целия съвет и в двете му колегии. И да точно така се получава регионални лобита или от съсловните организации и все са от статуквото като трябва да се има превид и да се държи сметка при гласуванията, че статуквото не е само с едната страна на съдебните войни, а има поне две страни, а и повече дори………… и тези страни си стоят при всики власти за целите 30 години а статута у статуса на магистратите е все по зле, но пък… Покажи целия коментар »

На върховните им се нагледахме
На върховните им се нагледахме
14 април 2022 12:07
Гост

Сякаш само София си няма лоби, нито в сегашния, нито в предните ВСС. Даже върховните мислители нямаха нито един представител досега, нали ? Даже съсловната им организация -ССБ е доста по-добре представена от 10 години, отколкото цели региони като Пловдив, Бургас, Варна, а за Велико Търново, да не говорим. Не че системата видя полза точно от техните членове – върховните и на ССБ активисти: раздори, заяждания, дребнавост, безпринципност и т.н. Хайде вече да видим нещо по- професионално и различно !

Най- добрата кандидатура до момента
Най- добрата кандидатура до момента
14 април 2022 9:31
Гост

Съдия работяга! Една от малкото, която след като видя каква каша ни натресоха с ЕИСС не тръгна на оплаква, а реши да се нагърби и да каже какво не работи и иска да се промени. Специално за модул „Натовареност“ точно благодарение на нея доста неща се промениха и продължа да иска да се променят, за да стане тая система малко по-работеща. Точно такива хора са необходими във ВСС – които знаят какво правят и не се скатават от работа. Да не говорим, че е супер експедитивна и действа, вместо да мрънка и отлага. Добра кандидатура с добра биография! Дано в… Покажи целия коментар »

Поздравления
Поздравления
14 април 2022 10:33
Гост

Точно така е. Явно имате удоволствието да я познавате лично. Поздравления ! Казали сте всичко, каквото може да се каже за Мария Терзийска в няколко изречения. Всички които сме работили с нея се радваме, че се реши. Дано да има поне още пет толкова добри кандидатури, за да тръгне тази система на добро.

коко
коко
14 април 2022 0:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Палячо
Палячо
14 април 2022 1:05
Гост

Всичките са тарикати зад клавиатуарата, бързо ще омекнат щом ми видят пурата. Знам Ви аз културата, скоро ще гризете арматурата. Давайте лайк – това е кандидатурата, вярвайте в Мария и в прокуратурата!

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 22:56
Гост

Веднъж да бъде представен кандидат с доказан авторитет, качества и професионална етика.
На добър час. Честността винаги побеждава
И нека злонамерените да замълчат.

Стамат
Стамат
14 април 2022 14:13
Гост

Сложих ти минус не защото не харесвам кандидатката ви – не я познавам изобщо, а зощото твърдението ти:“Честността винаги побеждава“ е безкрайно невярно, особено за нашенската действителност. За жалост важи точно обратното, особено пък при назначенията в системата.

krasyu popchaff
krasyu popchaff
13 април 2022 17:43
Гост

kat ni ste dovolni ot horata da sa biahti zapisali wii za syveta wa

Isaac
Isaac
13 април 2022 17:36
Гост

Напуснах България преди 14 години, поради разочарованието си от институциите и непрестанната злоба към успешни и образовани личности. От съдържанието на статията, първото гледам се променя, но четейки коментарите си давам сметка, че второто винаги ще си остане същото…

Стефан Вълдобрев
Стефан Вълдобрев
13 април 2022 17:13
Гост

Радвам се да видя, че след години на назначаване на подлоги и служители на статуквото, ВСС най-сетне има за кандидати, със сериозна подкрепа, личности с ХАРАКТЕР, ПРИНЦИПИ И ОБРАЗОВАНИЕ. На всички, които се опитват да омерзят авторитета на този блестящ юрист чрез евтини обиди и подмятания в стил църкане на мишки, мога само да кажа: Кучетата си лаят, керванът си върви!

1000
1000
13 април 2022 17:14
Гост

Много точно казано!

WC от Варна
WC от Варна
13 април 2022 16:47
Гост

От километър се важда, че е кариеристка без сериозни професионални качества. какво друго да чакаме от избора на Аракелян, кумеца Радев, Маринов и ТИМ?

Kolio
Kolio
13 април 2022 17:18
Гост

От километър се вижда, че сте с диплома за висше образование, специалност Мишок.

анонимен
анонимен
13 април 2022 16:40
Гост

Варненските съдилища са най-голямата язва в системата. Пък и тази колега видимо се е опитала да се представи като много популярна. Не бих гласувал за нея, както и за недоразумението Калибацев.

ВАС
ВАС
13 април 2022 17:30
Гост

Добавете и още едно председателя на Окръжен съд Хасково

Ти да видиш?
Ти да видиш?
14 април 2022 11:12
Гост

Страх тресе вече грантаджиите от ССБ. Ще бъде оплют всячески всеки свестен кандидат, който не е от хунтата, лапаща пари, за да овладее съдебната система, чрез ВКС, САпС и СГС и да върши услуги всякакви…

Така е.
Така е.
14 април 2022 10:52
Гост

Със сигурност са язва в тялото на ССБ. Варненските съдилища, както и някои други в страната устояха през последните две десетилетия на желанието на няколко софийски лобита да ги овладеят и превърнат в част от бизнеса на едни задкулисия. Във варненските съдилища проказата на ССБ е някаква екзотика. Дали от морския бриз или заради дистанцията от София там тази чума не вирее. Понеже имам наблюдения, мога да кажа че технологично, организационно и информационно са са поне десетилетие пред някои с големи претенции. Странното е че под статията за един прекрасен колега, някой пак си изхожда личните омрази към Варна, че… Покажи целия коментар »

Стамат
Стамат
14 април 2022 14:15
Гост

А, не преди пловдивските, моля…

Бай Иван
Бай Иван
13 април 2022 16:12
Гост

като се каже Варна и съд, веднага се сещам за онзи варненски македонец Ковачев от съда в Благоевград, и от ужас ми се изправя и малкото коса, останала на главата ми
бягайте далеч от варна и варненци

Пандев80884812650
Пандев80884812650
13 април 2022 17:57
Гост

Мора да бидеме братски народи, а не да се мразиме! Куче!

антикорупция
антикорупция
13 април 2022 19:16
Гост

Градът на организираната престъпност и проституцията. неслучайно точно той е носил името на Сталин.

Лизан
Лизан
13 април 2022 14:32
Гост

Ку…чка.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 април 2022 16:12
Гост

Купичка?

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 14:16
Гост

Изключителен професионалист, който не прави компромиси в работата си! Имаме нужда точно от хора като съдия Терзийска, безстрашни към вземането на правилните решения.
Подкрепям!

088
088
13 април 2022 16:41
Гост

Никога не съм чувал за нея, не знам да е имала някаква публична позиция за нещо. Абсолютно анонимна извън Варна.Tова сигурно е варненския Калибацев.

Колега
Колега
13 април 2022 17:52
Гост

Теб пък кой те е чувал ? Срам те е да се обозначиш с името си, та се номерираш с нули…

ани
ани
13 април 2022 19:06
Гост

Доста хора я оприличаваме по същия начин. Само да си спомним какви боклуци от Варна минаха през различните състави на ВСС. Обстоятелството, че е дългогодишен кадър на лицето Маринов казва достатъчно.

Дайте по-професионално
Дайте по-професионално
14 април 2022 9:25
Гост

Не може да се слагат всички под общ знаменател и да се делят магистратите по градове. Че сегашният ВСС като е пълен с хора от София сякаш е чудно или по-скоро е чудо 🙂

запознат
запознат
13 април 2022 16:42
Гост

Ха ха ха!

И тази не става!Нищо, че е напудрила биография
И тази не става!Нищо, че е напудрила биография
13 април 2022 13:35
Гост

След като вече се насладихме на другото варненско чудо на природата- Дишева (ДБ), и след като доста време ме кефеха Мегито Тачева (НДСВ), както и разбира се Дунаша(ГЕРБ), сега съм с доста скептичи очаквания отново !!! Биографията на тази кандодатка на статуквото не ме впечетлява, а напротив виждам доста пороци !!! Тя е деен участни и досега в дейността на ВСС във всевъзможни мрежи и комисии, от които нищо добро не видяхме като например ЕИСС и случайният избор (само в България и Румъния). За НИП както знаем се управлява от Варна и дори искаха да го местят във Варна :))))… Покажи целия коментар »

Вазов
Вазов
14 април 2022 11:05
Гост

Я се научи да пишеш, дъще! А мненията за хора, които дори не познаваш остави на по-умни от теб. Биография не се пудри, а се създава с години труд и честност, които за теб вероятно са празни понятия. Поне се научи да пишеш. Дишева е от 20 години в София, а Тачева също. Аналогиите ти показват доста първичност и повърхностно отношение. Дано не си съдия !!!

Хора без конкурс дават мение за конкурсите
Хора без конкурс дават мение за конкурсите
14 април 2022 15:13
Гост

Това, че са от 20 години в София правили ги морални стожери, особено Дишева и компетентна по всичко. Тя , която е без конкурс е станала и израснала в кариера ще дава постоянни становища за неща от които не разбира и не е изпитвала на свой гръб- „сития не вярва на гладния“. И още един въпрос, който ме вълнува на колко ли години е дошла в София, освен, че е без конкурс ? По правоговор и книжовност не й личи !?

Ники
Ники
13 април 2022 12:54
Гост

Подкрепям! Тя го заслужава.

Надя
Надя
13 април 2022 12:49
Гост

Мария е невероятна! С жар защитава позициите си. Подкрепям с две ръце!

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 12:22
Гост

Това може би е първият появил се кандидат с реални шансове да бъде сред 6-те избрани членове на следващия ВСС от квотата на съдиите.

Колега
Колега
13 април 2022 17:50
Гост

Вероятно. И затова всички задкулисни тролове, мечтаещи да управляват системата и да не си пишат делата ще изсипят кофи с помия. Дайте им квоти : 2 за СРС, 2 – за СГС и по едно място от Ап.София и ВКС.

Варна е столицата на руската мафия
Варна е столицата на руската мафия
13 април 2022 19:10
Гост

Че ВКС играе с Варна, защо ги противопоставяш? Я виж само как се напълни с варненски недоразумения.

Ти да видиш?
Ти да видиш?
14 април 2022 11:08
Гост

В сегашния ВСС е пълно с такива недоразумения от ВКС

Харалампиева
Харалампиева
13 април 2022 11:03
Гост

Добър човек и професионалист.

Христов
Христов
13 април 2022 12:56
Гост

Дано да я изберат.

Ангалински
Ангалински
13 април 2022 11:03
Гост

Успех и желая.

Павлов
Павлов
13 април 2022 11:02
Гост

Определено ми звучи добре

Гаминска
Гаминска
13 април 2022 11:02
Гост

Да видим и тя какво ще направи. Подкрепата към нея е сериозна

Чочо
Чочо
13 април 2022 12:57
Гост

Заслужава я наистина.

Зеки
Зеки
13 април 2022 11:02
Гост

Такива хора ни трябват в новото ВСС, а не подкупни кучета

Симо
Симо
13 април 2022 12:57
Гост

Времето ще покаже.

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 10:56
Гост

Аз лично няма да гласувам за нито един кандидат, който е или е бил административен ръководител. Ако всичките мераклии за ВСС са като вече кандидатиралите се, ще пусна невалидна бюлетина.

Колега
Колега
13 април 2022 11:44
Гост

Значи ето и един човек по твоя вкус Не пише да е била някога административен ръководител. Иначе в сегашния ВСС има много такива, дeто се гордеят, че никога нищо не са ръководили. Ама ти пак не си гласувай .

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 12:18
Гост

Не, не е моя кандидат. И да, не е административен ръководител, само негов заместник. Нищо лично към колегата, но си имам много на ум към хора, които напират да бъдат началници.

Надя
Надя
13 април 2022 12:52
Гост

Има хора, колкото и да са малко, които поемат административен пост от чувство за отговорност. Мария е от тези хора. Тя привилегии от поста си няма. Абсолютен работата!

Валери
Валери
13 април 2022 12:59
Гост

И правилно. Напълно Ви разбирам.

Аномнимен
Аномнимен
13 април 2022 10:54
Гост

Желая и успех

Аномнимен
Аномнимен
13 април 2022 10:53
Гост

Подкрепата за нея малка не е. Това говори добре

Аномнимен
Аномнимен
13 април 2022 10:53
Гост

Прочетох и се развълнувах.

Съдия
Съдия
13 април 2022 10:49
Гост

Чудесна новина. Успех!

Аномнимен
Аномнимен
13 април 2022 10:47
Гост

Ууу СУПЕР> Браво за решението им. Тя е чудесен човек.

Биби
Биби
13 април 2022 13:00
Гост

Както и професионалист и колега.