15 съдии бяха повишени в апелативните съдилища. 10 от тях ще работят в граждански отделения, а петима – в търговски.

През май миналата година Съдийската колегия обяви конкурс за повишаване на десет места в гражданските отделения на три апелативни съдилища. В София местата са пет, четири са във Велико Търново, а едно е в Бургас.

В Софийския апелативен съд бяха повишени магистратите от СГС Таня Орешарова-Банкова, Десислава Попколева, Мария Райкинска, Ралица Димитрова и Иванка Иванова. В АС-Бургас беше повишена Калина Пенева от окръжния съд в града.

В АС-Велико Търново вече ще правораздават Искра Иванова, Димитринка Гайнова-Генчева и Ивелина Солакова (от окръжния съд в града), както и Кремена Лазарова от окръжния съд в Бургас. Тя ще заеме мястото на класираната за тази позиция Елена Стойчева-Андреева, която доскоро беше в ОС-Варна, а от няколко месеца е преместена на работа в СГС по чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обясни, че няма да подкрепи повишаването на Елена Андреева, защото именно днес Съдийската колегия прие за сведение решение на петчленен състав на ВАС, с което е потвърдено наложеното ѝ наказание „намаляване на възнаграждението с 10% за седем месеца“. Чолаков поясни, че за него съдийката не притежава необходимите професионални качества, за да бъде повишена.

Атанаска Дишева обясни, че вчера в дисциплинарната комисия, която тя председателства, е постъпило писмо от шефа на СГС Алексей Трифонов. Той е поискал да знае срещу кои съдии има висящи дисциплинарки. Питането му е свързано с определянето на коледни премии. От думите на Дишева стана ясно, че Елена Андреева вече е изтърпяла наложеното ѝ наказание и то вече е заличено. Това е така, тъй като жалбата ѝ до съда не спира изпълнението на наказанието. Реално от ноември 2017 г. до юни 2018 г. тя е получавала намалено възнаграждение, а от юни т.г. наказанието ѝ вече е заличено.

Въпреки това, единодушно Съдийската колегия реши тя да не бъде повишена в апелативния съд във Велико Търново.

Същевременно днес кадровият орган назначи и петима магистрати в търговските отделения на апелативните съдилища в София и Пловдив.

В САС ще работят Мирослава Кацарска и Здравка Иванова-Рогачева от Софийския градски съд, както и Светла Станимирова от Окръжния съд в Монтана.

А в Пловдив – Александър Стойчев от окръжния съд в града и Христо Симитчиев от този в Стара Загора.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Очаквано
Очаквано
12 декември 2019 10:55
Гост

Добре, предколедни рокади. В цялата система на държавните институции е така.

Тъй
Тъй
12 декември 2019 10:55
Гост

И аз не смятам, че Андреева е трябвало да бъде повишена. Нищо че ѝ е заличено наказанаието. Тъй че – правилно.

16-ти април
16-ти април
10 декември 2019 17:06
Гост

Ами то като самите съдии дават такъв пример за респект към институциите – чрез безсмислени обжалваници – какво точно очакват от гражданите?! Те гледат и повтарят. Тоя съдия се жалел от това, онзи от друго, ВАС затрупан с частни жалби, а хората платили данъци да изгледа бързо и ефективно по-важни за тях неща – за Пирин, за ПУП-ове, за оценки по проекти и т.н. „БРАВО, БРАВО, БРАВО, господине, хубаво ли ти е, А ДАНО ТИ МИНЕ…..“

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 14:12
Гост

Май Елена Стойчева-Андреева още дълго ще си плаща, заради личното отношение на някои.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 14:13
Гост

Пълно разочарование. Това никак не е професионално от тяхна страна.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 15:54
Гост

Тя трябва да си плати за това, че стопира назначението на колеги в СГС с малоумните си жалби. Сега поне да види какво е да си класиран и да не можеш да бъдеш повишен. Освен това, в тая работа лични отношения няма. Има едни хора дето бачкат, а други дето все нещо им се дължи.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 14:10
Гост

Доживяхме. След чакане повече от година.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 14:05
Гост

Напълно съм съгласен с Чолаков относно Елена Андреева. Може ли съдия с наказание да бъде повишен.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 14:07
Гост

Естествено! Тя вече си изтърпява наказанието. Аман от субективизъм.

анонимен
анонимен
10 декември 2019 14:04
Гост

Успех, колеги. Дано скоро открият конкурс за наказателните отделения в апелативните съдилища, защото това, което приключи не е никакъв конкурс.

колега
колега
10 декември 2019 14:07
Гост

Да, бяха само две бройки и то във Варна и Бургас. А за София, Пловдив и Велико Търново не се обявяват, а има нужда и там.

опс
опс
10 декември 2019 14:04
Гост

Наказанието на съдийката е заличено и не би трябвало да има някакво влияние върху повишаването й. Но от друга страна фактите във връзка с това дисциплинарно производство са повече от притеснителни и ясно говорят що за човек е тази съдийка.

чисто и просто
чисто и просто
10 декември 2019 14:00
Гост

Един конкурс не минава без нещо съмнително. Как не се изгласува чисто по класирането и да се приключи, но не

ясно е
ясно е
10 декември 2019 14:01
Гост

Има хора, които не се харесват на някого и това е резултатът.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 18:02
Гост

Такива като Елена Андреева не се харесват на никого. Вечно мрънкащи мързеливи и недоволни същества. Жалко за хората от АС Велико Търново.Що жалби ги чакат, що нещо!!!

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 13:36
Гост

На назначените честито, а на ВСС честито ново дело във ВАС 😉

поредният обжалван конкурс
поредният обжалван конкурс
10 декември 2019 13:37
Гост

дам, поредният обжалван конкурс, който ще се точи с години

поредното безобразие
поредното безобразие
10 декември 2019 13:47
Гост

Няма как да не бъде обжалван, особено този за съдиите по търговски дела.