В 132 от 182 съдилища в страната са отсрочили дела. Някои от тях са отложили делата за месец, други – за две седмици. Това показва справка на сайта на Висшия съдебен съвет като данните са до 10 часа днес.

В останалите 50 съдилища или не са предприели мерки за отсрочване на делата, или са предоставили тази преценка на съдебните състави.

Заради пандемията от коронавирус Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет препоръча на председателите на съдилища да отложат насрочените  заседания с до един месец, като същевременно кадровиците указаха във всички съдебни сгради да се предприемат строги мерки за защита на магистратите, служителите и гражданите.

В тази връзка някои председатели на съдилища, които са решили да работят, сигнализират ВСС, че имат защитни материали само за около пет дни, същевременно в търговската и аптечната мрежа маските и дезинфектантите са изчерпани. На отделни места ги предлагат на спекулативни цени. Затова ръководителите предлагат да се намали работното време на служителите.

Във Върховния касационен съд засега няма да се отсрочват дела, съобщиха днес от там. Заседанията ще се провеждат съобразно графика, а страните и адвокатите по дела, по които липсва законово регламентирано задължително присъствие в зала, могат да представят писмени защити, уточняват още от ВКС.

От там уверяват, че в Съдебната палата в столицата стриктно се изпълняват препоръките за ограничаване на разпространението на коронавирус. Четири пъти дневно се дезинфекцират всички помещения, асансьори, коридори, зали, дръжки на врати, бюра, сервизни помещения. Дезинфектанти има в кабинетите, тоалетните и на входовете на палатата. До съдебните зали имат достъп само гражданите, които са призовани по конкретното дело. Преустановени са всякакви масови мероприятия, конференции, обучения и семинари във ВКС.

От Върховния касационен съд уточняват, че ако се наложи промяна в графика на заседанията съобразно динамично развиващата се епидемична обстановка в държавата, страните по делата и хората ще бъдат своевременно уведомени.

След като от Софийския районен съд обявиха, че ограничават времето, в което хората могат да правят справки по дела на от 9.30 до 11.30 ч. и от 14 ч. до 16 ч., в последните дни беше забелязано струпване на граждани пред сградите на СРС – на бул. „Цар Борис III“ и на бул. „Г. Скобелев“, за което сигнализираха адвокати. Положението в сградата на Гражданското отделение е било овладяно вчера, а днес следобед ситуацията и и пред наказателно е е била нормализирана.

От вчера обаче със заповед на председателя на СРС Александър Ангелов работното време на регистратурите, деловодствата и архива вече е само от 9,30 ч. до 12 ч. А съдиите работят от домовете си.

Заради епидемията от коронавирус има голяма вероятност следващата седмица Висшият съдебен съвет да отложи изпитите за младши магистрати, както и провеждането на другите планирани конкурси.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 март 2020 16:40
Гост

А Лозко мисли, че е безсмъртен…

Гост
Гост
13 март 2020 19:22
Гост

Лозан Панов упорито не издава заповед за отлагане на делата. Той знае ли, че се насочват по 15 дела за 9.00 ч. и вкупом в залата влизат 25-30 адвокати и страни по делата, които седят вътре 2-3 часа един до друг и си дишат в лицата? Зад съдийската маса е безопасно, но за всички останали – не е! За мен това е престъпно бездействие, за което Лозан Панов трябва да понесе отговорност!

Неразбиращ
Неразбиращ
13 март 2020 21:47
Гост

Що бе! Какво пречи на състава да си отсрочи делата. Да не би да иска или чака разрешение от Панов.

Гост
Гост
14 март 2020 8:43
Гост

Явно не схващане разликата. Без заповед на административния ръководител в сградата влизат много хора, а съдебният състав решава отлагането в зала и то на конкретни основания.

Иванка Ангелова
Иванка Ангелова
14 март 2020 17:40
Гост

Защо да не е безсмъртен след като той не ходи на работа. Всички знаем,че идва само в петък следобяд.
Най-вече той не влиза в заседания, ПАНОВ НЕ РАБОТИ. От какво тогава да го е страх?
Лесно е да си безстрашен когато нищо не рискуваш.
Колегите върховни съдии са във възраст, която е целева група за вируса.
Напълно безотговорно от негова страна.

Кондуктор
Кондуктор
13 март 2020 16:22
Гост

В градския транспорт няма контрольори. Явно да достатъчно разумни.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 16:25
Гост

За разлика от някои магистрати. Кое е по-важно да си здрав, или да прибереш някойни друг лев от глоби.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 16:20
Гост

И за какво се бавят? Просто трябва да отложат делата. Ситуацията е такава.

Pepi
Pepi
13 март 2020 16:07
Гост

Някой знае ли какво се случва с конкурсите за младши магистрати, от ВСС нямат срам да не обявят толкова време…

daniel M
daniel M
13 март 2020 16:05
Гост

На хората в Ирландия им раздават маски и няма паника.

Г-жа Попова
Г-жа Попова
13 март 2020 15:59
Гост

Времето е странно. Нужни са сериозни и решителни действия и в случая смятам, че правителството постъпи много отговорно. За тези, които смятат, че това е шега работа – нека идат на лекар….психолог и психиатър

Галина
Галина
13 март 2020 15:58
Гост

Виновни за разпорстранението ще са тези, които не спазват карантина и тези, които вземат на майтап създалата се ситуация. Защото такива има.

Христов
Христов
13 март 2020 15:57
Гост

Чудесно е, че има здрав разум и ще се прекратят блъсканията на едно място на много хора. Добре е и работодателите да се замислят за това, защото още виждам, че масово бизнес, който може да се практикува и движи в домашни условия, не прави това!

Мишанков
Мишанков
13 март 2020 15:56
Гост

Не знам още какво се чудят някои съдилища. Сега ли ще си дадат зор да работят? По време на чума.

Диво прасе
Диво прасе
13 март 2020 15:56
Гост

Чумаво е всичко. Няма как ще се затваря държавата. Тя Европа затвори. Безпрецедентно е наистина, но ние сме длъжни да устоим.

Данчо облия
Данчо облия
13 март 2020 15:55
Гост

Едно време се разхождах около тази сграда до петте кьошета. Хубаво, че я направиха и се ползва активно. Добре е там да се намира съда. Ма и някое дръвче ли да насадят, че лятото с тия жеги на тоя плац не си е работа

Филипова
Филипова
13 март 2020 15:53
Гост

Хайде де, ние знаем по колко време се точат делата. Голяма работа, че поради форсмажорни обстоятелства ще се мотаят още някой и друг месец

Христова
Христова
13 март 2020 15:53
Гост

Така така…чакайте ги да размислят съдилищата без отлагания…браво. Мотайте се, даже не знам защо не пътувате малко до Италия и Дания. Сега е евтино.

Анонимен
Анонимен
13 март 2020 16:16
Гост

За джоба. Но особено скъпо за здравето.