Общо 131 души от Фейсбук общността на българските адвокати поискаха оставката на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) и насрочване на избори за ново ръководство веднага след края на извънредното положение (пълния текст на становището им виж тук).

Поводът е просъществувало два дни указание колегиите по места да издават бележи на адвокатите, на които се налага да преминават поставените край областните градове контролно-пропускателни пунктове (КПП). То беше издадено от ВАдС на 21 март 2020 г. (събота) и действа два дни. След разговори между съвета и вътрешния министър Младен Маринов главният секретар на МВР в понеделник изпрати писмо, с което обясни, че при пътуване в страната адвокатите могат да преминават през КПП срещу представяне на адвокатска карта и попълнена декларация за неотложността на пътуването. Като могат да обосноват пътуването си и с призовки, съобщения от различни органи във връзка с процесуално представителство и др.

Адвокатите от ФОБА, подписали искането за оставка, тълкуват заповедта за поставяне на КПП и сочат, че изначално е било ясно, че хора като тях, които нямат работодател, не трябва да представят служебна бележка, а само адвокатска карта.

„Изненадващо за цялата гилдия, без изобщо това да е поставяно като въпрос или искане от изпълнителната власт, погазвайки всички принципи на адвокатската независимост, заложени и конституционно, ВАдС излезе със самоволно и напълно незаконосъобразно изявление, че в случаите на пътуване на адвокати, това щяло да става със служебна бележка от АС“, пишат те. И обясняват, че качеството адвокат се удостоверява с карта.

„Адвокатската карта, в този случай, съвпада напълно с понятието „служебна карта“, доколкото удостоверява служебно, а не лично качество и доколкото „служба“ е синоним на „функция, роля, предназначение“. Вместо да защитава този принцип и интересите на адвокатите обаче, като дори при неяснота да иска изричното допълване на заповедта, съвсем непонятно, ВадС прави точно обратното. Създава непоискани от изпълнителната власт допълнителни пречки, имащи за резултат, пълен хаос (предвид нуждата да се издава такъв документ за всяко пътуване или дестилация), вероятно водещ до пълна невъзможност за адвокатите да упражняват професията си на защитници на правата и законните интереси на гражданите и ЮЛ и то във време когато те са изключително уязвими“, се казва в писмото.

И затова подписалите го 131 адвокати заявяват: „В светлината на гореизложеното, предвид зловредните действия, водещи не до защита, а до увреждане на правата и интересите на всички адвокати в страната, както и гласуваното на ОСАС „свалено доверие от ВАДС“, считаме, за достатъчно основание, да искаме вашата незабавна оставка и насрочване на дата за предсрочни избори, незабавно след отмяна на извънредното положение“.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
К. Димитров
К. Димитров
01 април 2020 13:59
Гост

Обаждат ми се в 22.00 часа и ме молят да се явя на следващия ден в Перник , 9.00 часа по МНО ( мярка) ?! Не мога да отида! Децата ми гладни, ям варените си обувки и облизвам гвоздеите като Чаплин! Ех, друго си е на заплата, че и в платен отпуск! Мечти!

Иванов
Иванов
01 април 2020 13:47
Гост

Служебни бележки?!
Aко на адвоката се налага да даде правна помощ между два града различни от седалището на колегията, в която е вписан, ще пътува до колегията си за подпис и печат, така ли?!
Аз бях чел единствено за легитимиране и декларация, което е далеч по- практично!

Рошко
Рошко
01 април 2020 13:30
Гост

xUHNR

advokat
advokat
31 март 2020 14:48
Гост

Два Синода ли имаме, а толкова натруфени словоизлияния не съм чел, наистина имаме нужда адвокатите да ни замени роботиката, поне ще бъде четим текстът, тоест – рошав е текстът, то карта, въвежда други неща, имам чувството, че говоря на немски с конете си, тоест – май ги слушам – не може натруфени изложения, добре – нали се влизаше с „Литература и български език“ (и „История на България“), тестове ли са въвели – от рода – „Стефанов подарил колата си на Дамянов, но не сключили договор, при което възникнал проблем при регистрация на колата и Дамянов поискал развалянето, но Стефанов отказал,… Покажи целия коментар »

pattra
pattra
31 март 2020 5:42
Гост
Адвокат
Адвокат
30 март 2020 20:28
Гост

На ФОБА кой обръща внимание? Да си пишат,и да си искат оставки,просто нищо от това няма да се случи! Не забравяйте все пак,че в най голямата адвокатска колегия-Софийската предстоят нови избори! Неприемливо е е този момент да се провеждат избори и за Висш адвокатски съвет.Така,че ФОБА щеше си останат само с мечтите!

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 19:10
Гост

Сега искат оставката на Висшия адвокатски съвет. А иначе като им застават зад гърба са осибено доволни.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:38
Гост

Хайде пак с накърнените им принципи на адвокатската независимост. Не им ли омръзна да се правят на богопомазани.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:36
Гост

Не мисля, че изявлението е напълно незаконосъобразно. Може би пък адвокатите ще се опитат да спекулират със служебното си положение.

ОпОкО
ОпОкО
30 март 2020 18:06
Гост

Няма да се оправи тоя народ скоро. Няма.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 19:11
Гост

С тази безотговорност, няма.

Христакиева
Христакиева
30 март 2020 18:06
Гост

Може и да са прави, но не е сега момента.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 19:13
Гост

Така си е. Трябва да си подредим приоритетите.

Гаверон
Гаверон
30 март 2020 18:06
Гост

Безсрамно!

Ferdinand
Ferdinand
30 март 2020 18:05
Гост

Докато народа се бори с натиска, бори се да премине през това…някой си прави „весело за без пари“.

Любенова
Любенова
30 март 2020 18:05
Гост

По-голяма глупост не бях чувал. В разрес с всички норми и правила те заявили…. ма какво заявяваш бе другарю? Военните да излизат, че не може да се оправим заради такива самодоволни граждани, а хората работата си ще загубят

Калина
Калина
30 март 2020 18:04
Гост

Безмислено напрежение сега точно. Ако питаш Корнелия и тя сигурно иска утре оставки и предсрочни избори по Великден!

Муш
Муш
30 март 2020 18:04
Гост

„Изненадващо за цялата гилдия, без изобщо това да е поставяно като въпрос или искане от изпълнителната власт, погазвайки всички принципи на адвокатската независимост, заложени и конституционно, ВАдС излезе със самоволно и напълно незаконосъобразно изявление, че в случаите на пътуване на адвокати, това щяло да става със служебна бележка от АС“

Ама не ен пътувайте си бре. Пътувайте си. Да, те хората почват работата си да губят и да се чудят как да се справят след тая гнусна криза, вие си пътувайте. Идете на почивка в Ухан. Чувам там сега било евтино….

Феронкели и само Кели
Феронкели и само Кели
30 март 2020 18:02
Гост

Може да изчакате да падне комета и тогава ТОЧНО преди тоталния край на света, да поискате оставки. Тогава ще е най-удачния момент! Не ви е срам….

Ристевски
Ристевски
30 март 2020 18:02
Гост

Размирици сега? Сега ли точно0?

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 18:00
Гост

Този ВАдС е най-наглият, печалбарски и мафиотски.

Костов
Костов
30 март 2020 18:02
Гост

Но не тези са мотивите за искане за оставка.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 17:58
Гост

Евала, макар да е безсмислено сега, но браво!

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 19:14
Гост

И за какво евала. След дъжд качулка.