Първият Национален фолклорен фестивал на самодейни състави на служителите, работещи в системата на изпълнение на наказанията, събра 130 служители в Сливен, където те пяха народни песни и танцуваха хора и ръченици.

В културното мероприятие, което приключи късно вчера, те представиха танцови и музикални традиции от различни етнографски региони.

Фестивалът се провежда под мотото „Да се върнем при извора“. Той е част от програмата на тържествата по повод 140-та годишнина от подписването на Привременните правила за учредяване на затворите, чиято кулминация предстои на 29 януари т.г., когато е и професионалният празник на работещите в ГДИН.

Фестивалът протече в две категории. „При танцовото изкуство призовите места са за участниците от затворите в Враца, Бобов дол и Областната служба „Изпълнение на наказанията“ в Благоевград, и домакините от затвора в Сливен“, съобщиха от Министерството на правосъдието.

В другата категория – музикално изкуство, са отличени индивидуални изпълнители от затворническото общежитие в Смолян, затворите в Бобов дол и Сливен. Наградите на публиката получиха служителите от затворите в Стара Загора и Бобов дол.

Фестивалът откри зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов, който използва възможността, за да се запознае на място с хода на ремонта, който тече в единствения затвор за жени в България. В момента там се извършват довършителни дейности по изграждането на нов арест с капацитет до 40 задържани. По думите на началника на затвора в Сливен старши комисар Йордан Данев модерната сграда, която ще отговаря на европейските стандарти, ще бъде напълно готова до няколко месеца.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво
Браво
25 януари 2019 11:58
Гост

ами няма само на затворниците да се измислят забавления и как по-добре да си прекарват времето.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2019 11:37
Гост

Я, каква изненада. А аз ги имах за големи сухари. Браво!

Анонимен
Анонимен
25 януари 2019 11:36
Гост

От една страна е много добре, че ремонтират в затвора, но увеличаването на капацитета на ареста не е добра статистика.

Анонимен
Анонимен
25 януари 2019 11:35
Гост

Много добра инициатива. Достойно посрещане на празника.