130 затворници-първокласници престъпиха прага на класните стаи през новата учебна година. Общият брой на учащите се в местата за лишаване от свобода е 1170, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Във всички затвори има разкрити училища. Най-много ученици има в столицата – 336 като 32-ма са първокласниците. На следващо място е Стара Загора със 187 ученици, следват Ловеч със 143, Бургас – 103, Бобов дол – 95. В единствения затвор за жени в Сливен 55 души са изявили желание да се включат в учебната дейност. 14 пък са непълнолетните лишени от свобода, които от тази есен вместо в Бойчиновци, ще учат в ново и модерно обзаведено училище във Враца. Там преди месец беше открит нов поправителен дом за непълнолетни младежи към затвора в града.

Лишаването от свобода е достатъчно изпитание с трайни последици за всеки човек и за това времето на престоя трябва да се използва за позитивни дейности, които ще намалят риска от рецидив“, заяви днес зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов. Той беше на откриването на учебната година в средно училище „Димитър Митев“ към затвора в Ловеч. Там през тази учебна година ще има 143-ма ученици от първи до 12 клас, като първокласниците са седем.

Проф. Проданов заяви, че успешното взаимодействие между затвора и училището е довело до разрастване на учебната дейност и до подобряване на образователните услуги в местата за лишаване от свобода.

Училището към затвора в Ловеч, което има филиали в затворите в Плевен и в Белене, предоставя възможност за завършване на основно или средно образование, и паралелно с това и опция за придобиване на професионална квалификация по професии, търсени на пазара на труда, каквито са например „шлосерство“ и „монтажник на ВиК инсталации“. Повишаването на квалификацията и придобиването на документ за завършена степен на образование не се различава от тези, получени в гражданските училища, а това също влияе на мотивацията на лишените от свобода да участват в процеса на обучение, напомнят от правосъдното ведомство.

Учебният процес, провеждан в училищата в местата за лишаване от свобода, е съобразен с нормативната уредба на Министерството на правосъдието и Министерството на образованието и науката и се извършва от квалифицирани специалисти. Всички учители заемат преподавателското си място, според изискванията на МОН. Обучението се извършва по учебни програми, пригодени за възрастни, изтърпяващи наказание в местата за лишаване от свобода в две направления – общообразователно и професионално.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Венци
Венци
17 септември 2018 15:18
Гост

А стипендии за висок успех ще има ли? Трябва мотивация. А на тези години искрено ме съмнява затворниците са учат с желание.

Скептик
Скептик
17 септември 2018 15:17
Гост

И какво пише в дипломата? Издадена от затвор еди кой си… Иначе не е лоша тази инициатива, дори само да се научат да си пишат името.

Възмутен
Възмутен
17 септември 2018 15:13
Гост

Тъжна е статистиката относно неграмотното население в България. А истината e, че прост народ се управлява най-лесно.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2018 14:57
Гост

Образованието е от съществено значение. Дано обучението на затворниците намали риска от рецидив.

Анонимен
Анонимен
17 септември 2018 14:50
Гост

Добре е, че ще получават квалификация, защото така ще се интегрират по-лесно в обществото след като излязат на свобода.