Юридическото образование в България отбелязва своята 130-годишнина днес в деня на откриването на първия Юридически факултет – този на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 1892 г. след Историко-филологическия и Физико-математическия той става третият факултет на СУ.

Годишнината събра в емблематичната за факултета аудитория 272 преподаватели, студенти и именити възпитаници на висшето училище, за да обсъдят бъдещето на обучението по право (виж по-долу виждането на проф. Даниел Вълчев за предизвикателствата пред юридическото образование, а тук критичния анализ на проф. Иван Русчев за новата му нормативна уредба). Деканът проф. Даниел Вълчев и заместникът му доц. Мартин Белов обявиха създаването на Алумни клуб, който да събира завършилите ЮФ и Кариерен център, в който университетът да срещне студентите и работодателите.

Заслужените поздравления

„Виждам в залата председатели на Народното събрание, министър-председатели, конституционни съдии, ако се огледате в триъгълника на властта много лесно ще съберете Алумни клуба“, каза ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Той припомни, че в първия випуск на ЮФ е имало 22 студенти и се обърна към „наследниците“ им: „На тези банки са се изграждали десетки хора, работили за правовия ред, бъдете техни достойни последователи, бъдете безкомпромисни в налагането на законността и справедливостта“.

Министърът на образование и науката и дългогодишен декан на факултета проф. Сашо Пенов обърна внимание на това, че именно той е мястото, в което е създадена основната част от българската правна книжнина. „Години след години събираме и надграждаме написаното от нашите предшественици. Нашите предци са усетили първо нуждата от образование и след това и тази от правораздаване и ние сме се утвърдили като авторитетна институция, защото тук са преподавали и са писали своите трудове най-видните творци на юридическата мисъл. Тук е най-богатата библиотека с юридическа литература – с всички издания на Държавен вестник, ценни издания, библиотеката е център за знания и социални контакти“, каза той. И подчерта, че студентите на СУ се доказват непрекъснато в международните състезания. „Те са много добри и носят гордост за юридическия факултет, но се оказа, че след това практиката не ги търси“, каза проф. Пенов с горчивина. Но и напомни, че благодарение на вече осъществилите се в професиите си възпитаници на ЮФ двете аудитории, които използва – 272 и 292, са най-добрите в ректората. „Нека всички колеги да се гордеем с това, което сме постигнали“, каза проф. Пенов.

„Със смирение поднасям поздравленията на Министерството на правосъдието към Юридическия факултет на СУ. Смирение, което подхожда не само на няколкомесечен министър, който се изправя пред 130-годишна институция, но и на човек, който се изправя сред пазителите на българския правен ред“, каза министърът на правосъдието Крум Зарков. Сам възпитаник на Сорбоната, той заяви, че винаги с гордост е представял пред колегите си в Париж достиженията на нашата правна наука.

„И ако днес аз пазя държавния печат, то на вас се пада далеч по-сложна задача – да опазите правните достижения и самосъзнание. С печата е лесно, стои в една каса, а и може да бъде изкован нов, юридическата наука обаче изисква непрекъснато усилие, изследване и промяна“, каза Зарков.

Зам.-главният прокурор Даниела Машева каза, че като възпитаник на факултета, с голямо вълнение отправя поздравленията на главния прокурор Иван Гешев за годишнината на ЮФ. „За времето на своето съществуване ЮФ на СУ се превърна не само в еталон за качествено обучение, но и в школа, формираща светоглед, допринасяща за формиране на основните етични принципи за упражняване на правната професията. Дълбоко вярвам, че обединяването на компетентността и опита на доказаните специалисти с усилията на институциите е верният път за решаване на проблемите на съдебната ни система“, се казва в поздравителния адрес на главния прокурор.

Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев изрази уважение и признателност към авторитетните преподаватели и амбициозните студенти от името на най-голямата правна общност у нас – адвокатурата. „Вие сте стожерите, които могат да се справят с всички предизвикателства, пожелаваме ви здраве и успех“, каза той. И от името на ВАдС връчи плакет на проф. Даниел Вълчев.

Предизвикателствата пред юридическото образование

Именно деканът на факултета проф. Вълчев се нагърби със задачата да очертае предизвикателствата, пред които е изправено юридическото образование днес.

Пред колегите си и студентите той говори за промените, които са настъпили. „Модерността е епоха на относително видими и стабилни йерархии и свързаните с тях авторитети, системи за контрол и господстващи наративи, а постмодерността, в която живеем, е време на разколебани йерархии и поставяни под съмнение авторитети, на децентрализирани системи за контрол и липса на доминиращи наративи“, каза той.

И продължи: „Преди единственият източник на обективно знание беше науката, а светът се представяше като е познаваем в своята цялост. Знанието беше цел само по себе си. Сега науката не само че не изчерпва знанието, но и тя може да предложи само откъслечни и верни под условие представи за света. Критериите за преценка по оста вярно-невярно се опират на подвижни консенсуси на експерти. Знанието не е цел само по себе си, водеща е преценката за неговата полезност“.

Проф. Вълчев говори за това, че в постмодерния свят, в който живеем, отсъства култът към истината, а знанието се е превърнало в стока и затова то се нагажда към търсенето. „Въпросът вече не е дали е вярно казаното от професора, а за какво служи. И очаквано асистентът започва да изглежда по-важен от професора, макар и за кратко“, каза той.

На този фон пред юридическото образование стои и предизвикателството на изключителната динамика на промените в нормативните актове. Проф. Вълчев посочи, че обичайно у нас се правят между 800 и 1000 законови промени годишно. Към тях се добавя и абстрактното тълкуване на Конституционния съд и двете върховни съдилища.

По думите му идеологията за правата на човека днес – след атентатите от 11 септември 2001 г, мигрантските вълни, кризата с Ковид-19 и хипертрофията на политическата коректност, е поставена под въпрос.

Деканът на ЮФ напомни, че макар бог вече да е изоставен и да е „заместен с абстрактния, разумен и изначално надарен с права човек“, правото е запазило нерелигиозна сакралност – съдът е своеобразен храм с подиум, жрец, посветени, одежди и ритуал.

Едно от предизвикателствата пред ЮФ е да се противопостави на последващи опити за разомагьосване на правото, заяви проф. Вълчев.

И посочи другите – да търси баланс между истината и полезността в юридическото познание, да отстоява йерархия, авторитети и системи за контрол, активно да участва в „прагматичния дебат за динамиката на правния ред“. „Юридическият факултет трябва да поддържа качествено преподаване и контрол от преподаватели, с висока мотивация и с активна ангажираност към университета“, каза деканът му и даде пример с негов колега, който е на щат във факултета, но му казал, че може да преподава само в сряда. „Трябва и ясен и дългосрочен ангажимент на държавата по формулата пари срещу качество“, посочи проф. Вълчев.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Айдукат-кадър на СУ
Айдукат-кадър на СУ
03 ноември 2022 14:54
Гост

Магаре да вържеш в ЮФ на СУ – ще го завърши. Както и всеки останал университет в България.

Георги
Георги
03 ноември 2022 14:58
Гост

В предишни коментари зададох многократно въпросът „какво ви кара да се гордеете с това, че сте завършили ЮФ?“ на тези, които много се гордеят с дипломата си, но отговор така и не получих, хаха. Изумен съм, че има студенти и вишисти, които вярват на безумните коментари на някои преподаватели, че това е най-престижната професия и видиш ли, юристите са каймакът на обществото. Да, ама не. Юристите са били каймак по байтошово, сега са обект на подигравки и съжаление. А и след двадесет-тридесет години съвсем ще са излишни като дойде време да ги замени изкуственият интелект. Ама кой съм аз, че… Покажи целия коментар »

и бая измекяри са излюпени тук за срам
и бая измекяри са излюпени тук за срам
02 ноември 2022 20:13
Гост

Като погледна последните кадри измътени като топ юристи и какви ги сътвориха ми става лошо и тъжно: Ленчето, Рудито от Плевен( държи нивото на Цецка), Колето Минчев (мамин), На Ленчето гаджето (Ленин, не му помня името) някакво нотариусче от Павликени или Дряново беше председател на правна комисия и като си спомня какви ги спусна Бойчето не мога да забравя и Христо и Надето му все правни корифеи излюпени в тази люпилня не в друга в тази. А какви светли личности освен със знанията си са били и с чест и достойнство

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2022 9:05
Гост

Мани го Минчев и някакви завършили там Хардвард… Да живеят Барни Ръбъл и Иван Каскетски, с които всеки юрист у нас се гордее!

Адвокат
Адвокат
03 ноември 2022 9:44
Гост

То – да не ти се случва да поемаш тежки случаи, камо ли – да ти легне цялата държава на гърба, аз ми се случва да нося отговорност за човешки съдби и честно – не е леко. Но споменатите нямат и кой знае какъв опит, освен, че са амбициозни, но все пак им липсва рутина, може да са много умни, но не е достатъчно. Самият Огнян Герджиков избяга с облекчение като служебен премиер – то си е мъка, наистина. Въпросът е – че в момента се задава още по-голяма законодателна каша, което страхотно пречи на прилагането на правото – през… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
02 ноември 2022 19:15
Гост

Беше приятно, въпреки наказателното право и процес и Данъчното право, с удоволствие се обучавах, разбира се – бях все още с непонятност към нещата, после всичко съм превъртял в практиката до основи, отново и отново. Стартът е труден – първата заплата беше 150 лева, цените бяха други, не толкова скъпо, клиенти – едно по едно, оттук-оттам, но се случват нещата. Разбира се – в България е малко трудно частният бизнес, но това е. Кой-каквото го влече, аз си имам интересни казуси. Хората очакват чудеса от юристите, но все пак – си има граници и на човека. Няма и законодателна техника… Покажи целия коментар »

УЖААААС
УЖААААС
02 ноември 2022 20:57
Гост

Ох, аз наказателното право много си го харесвах, бях при проф. Груев и го обясняваше много достъпно. Имам 6 както на общата, така и н особената част. Докато данъчното, ужас, бях при проф. Петканов и беше мъка. Нищо не разбирах и досега е така. Много често приятели, познати, роднини се случва да ме питат за някой данък кога да го внасят, за данъчни декларации, за ДДС-та, ЗКПО-та, направо викам, моля ви се, не ми припомняйте студентските години, пхахах. Едвам 3 ми писа по данъчно. В наказателния процес ме бива, но в данъчния абсурд

д-р Огнян Стоичков, член на Националното бюро за контрол на СРС
д-р Огнян Стоичков, член на Националното бюро за контрол на СРС
02 ноември 2022 18:18
Регистриран

.

Стар следовател
Стар следовател
02 ноември 2022 18:17
Гост

Аз като възпитаник на Юридическия факултет на Ленинградския държавен университет „А. А. Жданов“ мога да кажа, че в онези години наистина юридическото образование в Софийския университет ,,Св. Климент Охридски“ беше на много високо ниво. Сега е пресилено да се каже, че нивото е високо. Аз бях приет в Съветския съюз и там беше доста сериозно обучението. Завърших през 85-та година и от следващата – 86-та година започнах работа като младши следовател към Министерството на вътрешните работи в България. После ни приравниха към Съдебната власт. Догодина ми предстои пенсиониране.

За протокола
За протокола
02 ноември 2022 18:06
Гост

100 години, от 1892-а до 1992-а, е могло с един.

ЗНАЧИ МОЖЕ ОЩЕ 100. Поне.

ЧЕСТИТО!

Re:
Re:
02 ноември 2022 18:11
Гост

Където е текло пак ще тече.

Рано или късно. По-добре рано.

Обаче, по-добре късно, отколкото никога!

PS. Разчитам на кадрите на Юридическия факултет на Санкт Петербург. Управленските, понеже не ми се става джендър. При това умнокрасив. Роден на жълтите павета.

Говорит Москва
Говорит Москва
02 ноември 2022 17:55
Гост

А какво да кажат възпитаниците на разните ПУЦ-ове из страната и в центъра?

Цецка Цачева и задочничките?

Истории от ЮФ
Истории от ЮФ
02 ноември 2022 13:58
Гост

О, преди 89-та година Юридическия факултет беше сведен до комунистическо червено, начело с върлия сталинист проф. Ярослав Радев, който беше председател на Държавния съвет и председател на т. н. – Червен съвет във факултета. В неговия кабинет в ЮФ все бяха величия като тогавашния главен прокурор на НРБ и председателя на Върховния съд на НРБ. Пиеха чай и пушеха пури. А веднъж Ярослав Радев като разбра, че сред студентската общност върлуват някакви антикомунистически прояви, няма да забравя как привикваше всеки в кабинета си. Гледаш там – той, главния прокурор и председателя на Върховния съд, един обстоен разпит от тримата и… Покажи целия коментар »

Адв.
Адв.
02 ноември 2022 13:50
Гост

О, моля ви, и в ЮФ при СУ е гола вода работата. Дъщеря ми завърши преди 4 години и изобщо не беше доволна. Спрямо аз, когато учех там, ммм, не може да става и дума за сравнение. Сега са гола вода.

Георги
Георги
02 ноември 2022 13:57
Гост

Хората продължават да слушат бабините приказки за това колко е престижно и как отваряло всички ещврати и как бедни адвокати няма.

Дипломата по право отваря врати, ама врати, които водят до работа в кол центрове, на касите в супермаркетите и в ресторантите като сервитьори.

Едва 5-10 завършили имат шанса да се развият и да се изхранват от професията си, за останалите десетки хиляди на година това е блян.

За справка – всичките ми съкурсници и всичките ми приятели от други факултети.

Публичен изпълнител в НАП
Публичен изпълнител в НАП
02 ноември 2022 13:24
Гост

Това е факултетът, който ме научи на право. Залягах сериозно над учебниците и законите, но нямах ясна перспектива като какъв искам да практикувам един ден. От някои преподаватели не бях особено доволен, от други бях, учене, забавления с колегите, изпити, и един ден станах в 5-ти курс, държавни взех, диплома и СЕГА НАКЪДЕ?! През следването си никъде не ходих на стаж, дори и на задължителния, просто нямах особено желание. Родителите ми не са юристи. Разбрах, че има конкурс за „младши публични изпълнители“ в НАП, към ТД-София и реших да се явя, по късмет го спечелих. Вече трета година работя тук… Покажи целия коментар »

:))
:))
02 ноември 2022 15:47
Гост

Ако прекарате 8 години и можете да кандидатствате директно за Окръжно ниво. Тъй като съгласно ЗСВ и ДОПК Вашата длъжност попада в нужния юридически стаж.

Публичен изпълнител в НАП
Публичен изпълнител в НАП
02 ноември 2022 16:05
Гост

А и да се похвали – нито един мой акт не е върнат от АССГ! Което си е повод за гордост, спрямо останалите колеги.

Георги
Георги
02 ноември 2022 13:18
Гост

„поздравления“, ще се задавя от смях. Специалността е обезличена, перспективите липсващи, реномето е под земята и автоеитетът е унищожен. Изумен съм от коментарите под статията – как може да има толкова много самонадеяни и слепи хора? Абе, господа и госпожи възпитаници, моля ви, вземете да ми обясните кое му е смисленото на тоя факултет и тази специалност? И с кое по-точно се гордеете? Ако само си погледнете малко отвъд носа, ще видите как 24-годишни хора в перспектиевните специалности изкарват пословичноте прокурорски заплати с работа от вкъщи и труд за която си изберат международна фирма или клиенти. Кое му е гордото… Покажи целия коментар »

Както казва проф. Близнашки на лекции:
Както казва проф. Близнашки на лекции:
02 ноември 2022 13:05
Гост

„Готвят някаква конференция, а мен не са ме поканили! Много работи имам да кажа,но нищо, нека си ме мразят, един ден ще ги оплюя всички в моите мемоари!“

Marti
Marti
02 ноември 2022 13:30
Гост

А защо не се замисли „защо го мразят?“.

Димо
Димо
02 ноември 2022 13:05
Гост

Ето такива новини обичам да чета. Поздравления!

Заки
Заки
02 ноември 2022 13:04
Гост

Подкрепям, че трябва да се търси баланс между истината и полезността в юридическото познание.

Щерев
Щерев
02 ноември 2022 12:56
Гост

Този факултет все юще е висока летва.

Георги
Георги
02 ноември 2022 13:36
Гост

Не, не е.

Старата школа
Старата школа
02 ноември 2022 12:48
Гост

Юридическият факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще си остане един от най-добрите факултети в България, успешно подготвящи бъдещите юристи! Гордея се, че съм бил негов възпитаник!Поклон пред моите учители в ЮФ, които бяха цяла епоха, радетели за ред, законност и справедливост. Прекланям се пред проф. Лиляна Ненова – Семейно и наследствено право, пред проф. Борис Спасов – Конституционно право, пред проф. Витали Таджер – Гражданско право, пред проф. Тамара Хинова – наказателно право, пред проф. Борис Яновски – граждански процес, проф. Стефан Павлов- наказателен процес, пред доц. Страшимир Кучев – Финансово право и още много други! Благодаря ви… Покажи целия коментар »

Адв.
Адв.
02 ноември 2022 13:51
Гост

Без Кучев, Ненова и Боби Спасов, всички останали бяха червени до кръв:)….

Mихаил
Mихаил
02 ноември 2022 12:46
Гост

Честит празник!

Lola
Lola
02 ноември 2022 12:37
Гост

Поздравления и попътен вятър на всички колеги

Любенов
Любенов
02 ноември 2022 12:37
Гост

Поздравления и да не се отказват и младите да учат и опитните да преподават

Щерев
Щерев
02 ноември 2022 12:56
Гост

Има много студенти всяка година. Вижте само колко се дипломират. Дано да се реализират успешно.

Нанев
Нанев
02 ноември 2022 12:36
Гост

Честито на всички

Столетов
Столетов
02 ноември 2022 12:35
Гост

Честито и поздравления

Sparska
Sparska
02 ноември 2022 12:35
Гост

Е аз определено съм положително настроен за бъдещето, защото виждам доста млади хора, които не залитт сляпо към реализация в IТ сверата, а имат амбиции да учат и да се развиват, като юристи, прависти

Ресурсов
Ресурсов
02 ноември 2022 12:34
Гост

Категорично мисля, че има какво да се промени в образованието. Проблемите са твърде много.

Кика
Кика
02 ноември 2022 12:33
Гост

Проф. Вълчев е страхотен. Дано продължи чудесната си работа

Fiki
Fiki
02 ноември 2022 13:00
Гост

Особено когато беше министър на образованието. 😄

Говорит Москва
Говорит Москва
02 ноември 2022 18:01
Гост

И в любовта не е лош … споделят ексцарски депутатки.

Чеплезов
Чеплезов
02 ноември 2022 12:32
Гост

Поздравления за всички

Denkov
Denkov
02 ноември 2022 12:32
Гост

Честито колеги. Драмите не са малко, но нека в този ден да не се натоварваме

Tamarska
Tamarska
02 ноември 2022 12:31
Гост

Предизвикателствата не са малко

Re:
Re:
02 ноември 2022 18:03
Гост

Гешов кат възпитаник на пансиона в полите на Витоша що го е хванала липсата?!

Да не би да не се чувства в собствен сос или се опасява да не го сготвят интелектуално?!